elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Simfònica de Castelló i el guitarrista Alí Arango en un concert amb obres de Wagner, Rodrigo i Beethoven

La Simfònica de Castelló i el guitarrista Alí Arango en un concert amb obres de Wagner, Rodrigo i Beethoven
  • El guanyador de l'edició del LII Certamen Internacional de guitarra “Francesc Tàrrega” interpretarà el Concert d'Aranjuez

MÉS FOTOS
La Simfònica de Castelló i el guitarrista Alí Arango en un concert amb obres de Wagner, Rodrigo i Beethoven - (foto 2)
La Simfònica de Castelló i el guitarrista Alí Arango en un concert amb obres de Wagner, Rodrigo i Beethoven - (foto 3)

El pròxim divendres 23 a les 19.30 l’Orquestra Simfònica de Castelló ofereix un concert junt al guitarrista Alí Arango, guanyador de l'edició del Certamen Internacional de guitarra “Francesc Tàrrega” de 2018. La cita tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló sota la direcció de Henrie Adams.

El programa s'articula en la primera part amb una obra de Richard Wagner i una altra de Joaquín Rodrigo, que comptarà amb el guitarra solista, en les quals tots dos compositors fan referència a les seues parelles i a les seues vivències personals. La segona part estarà protagonitzada per l'orquestra interpretant la 4a Simfonia de Beethoven per a commemorar l'Any Beethoven 2020 en el 250é aniversari del naixement del compositor alemany.

L'Idil·li de Sigfrid, compost en 1869 per Wagner, obrirà amb el seu so el concert. Una obra escrita en un primer moment per a l'àmbit privat i familiar, com un regal que va dedicar Wagner a la seua segona esposa Cosima en el seu 33 aniversari després del naixement del seu fill Sigfrido. Inicialment composta per a un conjunt de cambra i per a ser interpretada en l'escala de la seua residència el matí de l'efemèride, va passar més tard a publicar-se i a ampliar la seua orquestració al format simfònic, amb el que es va convertir en l'única obra simfònica de maduresa del compositor.

A continuació, Alí Arango interpretarà acompanyat per la Simfònica el Concert d'Aranjuez del mestre Rodrigo. Una famosíssima peça que el valencià va escriure a París en 1939 i que es divideix en tres moviments en els quals el so de la guitarra adquireix un protagonisme melòdic que evoca els jardins del palau de Felip II a Aranjuez, on el compositor i la seua esposa van passar la seua lluna de mel.

Alí Arango, nascut en La Havana en 1982, és un dels guitarristes més destacats de la seua generació. Ha guanyat 23 premis internacionals, sent Primer Premi en 11 d'ells i en alguns dels que figuren com a concursos més importants del món, destacant: “Francesc Tàrrega” (Benicàssim), “Andrés Segòvia” (La Ferradura) o “Alhambra” (València). Graduat del Conservatori “Amadeo Roldán” (Havana. Cuba) l'any 2001 i del Conservatori del Liceu de Barcelona en 2017 (Premi Extraordinari), ha sigut alumne d'Antonio Alberto Rodríguez, Joaquín Clerch i Leo Brouwer i ha actuat com a solista en importants sales internacionals. A més d'haver realitzat enregistraments ha compost obres per a guitarra sola, duos per a guitarra i altres instruments, formats de cambra i música per a vídeo-art i documentals.

La segona part del concert estarà protagonitzada per la 4a Simfonia de Ludwig van Beethoven, composta en 1806 i dedicada al comte Franz von Oppersdorff, gran amant de la música que li havia proposat escriure-la després d'escoltar la seua 2a Simfonia. Els seus quatre moviments exigeixen a l'orquestra un gran virtuosisme tècnic i el seu desenvolupament musical és d'una gran exquisidesa compositiva, no obstant això tradicionalment la seua rellevància ha sigut injustament eclipsada per les seues simfonies adjacents, l’Eroica i la 5a Simfonia.

Després de l'èxit del seu últim concert al costat de Pep “Botifarra” i Pau Chafer en format simfònic el passat dia 3, la Simfònica torna així a l’Auditori amb obres de tres grans compositors i la profunditat interpretativa d’Alí Arango en les cordes de la guitarra. Les entrades del concert es poden adquirir en taquilla o en instanticket.es.

A més, l’Auditori posa a la disposició dels assistents simultàniament al concert l’“Espai de 4 a 10” a la Sala de Cambra M. Babiloni, un espai d'educació musical no formal dirigit aquesta temporada per Altea Martínez i Maria Pons perquè també els xiquets i les xiquetes d'edats compreses entre els 4 i els 10 anys s'aproximen a la música d'una manera vivencial i divertida mitjançant jocs, cançons i experiències en grup que promouen el desenvolupament fisicocorporal, cognitiu, sensorial i afectiu mentre els adults gaudeixen dels concerts d'abonament de l'Auditori. El preu de l’“Espai” és de 3 euros prèvia inscripció en didactica_auditori_castello@gva.es, i als participants se'ls ofereix un descompte sobre el preu de l'entrada del concert i una invitació per a assistir a un dels espectacles familiars programats en l’Auditori o en el Teatre Principal de Castelló.

Pujar