2 de desembre de 2020 2/12/20

La remodelació del parc de la Panderola preservarà el seu patrimoni botànic

La remodelació del parc de la Panderola preservarà el seu patrimoni botànic - (foto 1)

  Llorer, moreres, palmeres, lavanda… espècies que sumaran fins a un total de 56 exemplars més a l'arbratge ja existent al parc de la Panderola del Grau. La remodelació integral d'aquest espai verd, amb un pressupost d’1,5 milions d’euros cofinançats per l'Ajuntament de Castelló i els fons europeus Feder dins de l'estratègia Edusi Transforma Castelló, suposarà també millorar la riquesa ambiental d'aquest enclavament emblemàtic del Grau. 

  L'actuació, que està en la fase final del procés d'adjudicació, està projectada per a potenciar l'ús social del parc, dinamitzar l'entorn i impulsar un urbanisme social que permeta recuperar l'espai públic per a les persones. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha reivindicat “la importància d'un projecte nascut d'un procés participatiu i que demostra la voluntat d'atendre una reivindicació històrica per part dels veïns i veïnes del Grau”.

  Marco ha subratllat que “l'estratègia Edusi Transforma Castelló està contribuint a fer de Castelló una ciutat més sostenible, innovadora, inclusiva i intel·ligent que mira a Europa per a abordar els reptes de present i de futur”. L'estratègia Transforma Castelló suposa una inversió de 20,2 milions d'euros fins a 2022 cofinançats al 50% per l'Ajuntament de Castelló i els fons europeus Feder.

  I en un parc l'arbratge juga un paper essencial. No solament es mantindrà el patrimoni arbori actual sinó que s'ampliarà amb noves plantacions. Les alineacions de plàtans d'ombra es mantindran i es complementaran amb deu exemplars més.

  Els ficus de gran grandària que es troben en l'eix de l'andana principal també es mantenen, protegint-los amb unes jardineres fetes in situ per a evitar possibles problemes amb les arrels en alçar el paviment.
  En la nova zona d'esplai caní, en la part sud del parc de la Panderola, s'alçarà una pantalla vegetal amb lagunàries (27 unitats). Així mateix, es plantaran moreres per a generar ombres que permeten utilitzar aquest espai fins i tot en època estival.

  D'altra banda, es col·locaran tres massissos de gespa complementats amb uns arbustos ornamentals (691 unitats) i lavanda (194 m²) en la part que es remodela al costat del carrer Balears. També es col·locaran plàtans per a augmentar la zona d'ombra.

  Finalment, en la part més pròxima a l'avinguda del Port, s'inclouran quatre palmeres washingtonianas per a allargar la perspectiva del carrer Marina Espanyola. Respecte a l'arbratge més singular, es mantindrà l'emblemàtica figuera que hi ha al costat del carrer Tripulants de la Paca –amb un valor sentimental per als grauers- i el cocculus laurifolius -l'arbre que es troba al costat del camp de futbol- es trasplantarà en la gespa que es col·locarà al costat del carrer Illes Canàries. Aquest últim es tracta d'un arbre poc comú a Castelló i aquest exemplar en concret, és d'una grandària important per a la seua espècie. S'entapissaran 357 m² amb lippia nodiflora i 761 m² de gespa mediterrània.

  En definitiva, aquest patrimoni viu dotarà d'una major riquesa i harmonia a aquest cèntric enclavament. El tinent d'Alcaldia del Grau, Rafa Simó, ha reivindicat “el patrimoni arbori de la Panderola com un element diferenciador d'aquest espai verd que mereix ser respectat i lloc en valor”. La remodelació farà del parc un espai verd i net que posarà en relleu la política en sostenibilitat ambiental per la qual aposta Castelló.

   

  Pujar