elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
PLE MUNICIPAL

La pujada de les taxes del cementeri de Castelló divideix a govern i oposició

La pujada de les taxes del cementeri de Castelló divideix a govern i oposició
  • L'Acord del Fadrell assegura que l'augment correspon a la pujada de l'IPC i des de l'oposició apunten que “fins a morir-se és més car a Castelló”

 

El ple de l'Ajuntament de Castelló, el primer presencial després de la pandèmia que ha començat amb un minut de silenci pels castellonencs morts a causa del covid, ha tractat assumptes sobre pagament de tributs com les taxes del cementeri municipal i ordenances fiscals de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), per a llicències d'obertura o l'expedició de documents.

Aquest matí ha sigut la primera vegada, després de la pandèmia, que la ciutadania podia assistir al saló de plens, però només han omplit part de les cadires del públic les persones de la premsa. No obstant això, no per això, el debat ha estat exempt de polèmica.

Luciano Ferrer, portaveu de Vox, ha sigut el primer a prendre la paraula i ha lamentat la “escalada de preus” que “ens arriba a l'hora de la mort”, atés que la taxa del cementeri puja un 2,7%, un augment que la regidor de Cementeris, Isabel Granero, justifica per l'actualització de l'IPC. No obstant això, des de l'oposició han assenyalat que el govern local podria haver estudiat la compensació de les mateixes perquè “l'Ajuntament té recursos suficients per a assumir aquests preus i mitigar la pujada obligatòria de l'IPC”

En la mateixa línia s'ha referit el regidor del Partit Popular, Juan Carlos Redondo, que ha afirmat que “fins a morir-se és més car a Castelló” i ha demanat al govern municipal “sensibilitat" i “suspendre el pagament”, “només per empatia i sensibilitat amb les persones que l'estan passant malament”.

Tot això en un ple en què ha pres possessió com a regidor del grup municipal de Ciutadans, María Cielo Leirós, després de la renúncia de l'ex portaveu i cap de cartell, Alejandro Marín-Buck.

Baixa l'ICIO per tercer any consecutiu

Per part seua, l'Ajuntament de Castelló ha aprovat la tercera baixada consecutiva de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) del 3,25 al 3%, una reducció que fa tres exercicis era del 3,75%. Per al regidor d'Hisenda, David Donate, aquestes són “polítiques de suport a l'activitat empresarial de Castelló que incideixen en la creació d'ocupació”. 

A més, el consistori ha suspés durant 2022 la taxa per a la llicència d'obertures de negocis.

Referent a això, Vox s'ha preguntat si amb el 3% de l'ICIO “aconseguiran despertar el mercat” i des del PP afirmen que el govern local “ha perdut una oportunitat d'or per a baixar els impostos als ciutadans”. Per a Redó, “no estan en els problemes reals dels castellonencs, sinó a crear problemes” com el canvi de nom de la ciutat, noms de carrers, derrocar la Creu del Ribalta i modificar l'avinguda del Lidón “que ningú ha demanat”.

Nou Pla de Prevenció de Incendis Forestals

El Ple de el Ajuntament de Castelló ha aprovat aquest dijous el Pla Local de Prevenció de Incendis Forestals, una normativa que s'impulsa de acord a les normatives estatal i autonòmica i que fixa una estratègia de 15 anys per a reforçar la conservació de la superfície forestal del terme municipal que contempla 1.330,41 hectàrees. L'objectiu és planificar les mesures generals que reforcen la conservació de l'entorn natural i reduir el risc de incendi per causes antròpiques.

El pla, desenvolupat per la Regidoria de Transició Ecològica que dirigeix Fernando Navarro, ja ha sigut ratificat per la Generalitat després de passar un procés de participació pública. Contempla un cost de 1,3 milions en 15 anys de les mesures que s'han de executar, de els quals 266.820 euros corresponen al finançament municipal. El projecte analitza l'evolució possible quant a la problemàtica de incendis forestals, zonifica el territori, fomenta la pràctica de activitats de divulgació que minimitze el resseguisc de incendis, analitza els mitjans de vigilància i detecció de incendis, i estableix les actuacions i infraestructures bàsiques a desenvolupar en l'àmbit del pla, entre altres qüestions.

Planteja el manteniment i millora de la xarxa de vials de prevenció i defensa de incendis forestals, l'obertura de àrees de tallafocs contingudes en el pla de demarcació, el desenvolupament de faixes perimetrals, el increment la xarxa de hidrants municipals, la posada en valor de l'entorn natural de la ciutat i la promoció del pasturatge, l'elaboració de un estudi sobre la fauna i flora de Castelló, jornades per a residents en urbanitzacions i per a agricultors, tallers en centres de educació i ajudes i incentius en la redacció de plans de autoprotecció en urbanitzacions de muntanya.

La normativa estatal i autonòmica en matèria de prevenció de incendis estableix la necessitat de promoure plans de prevenció en aquelles zones en les quals existeix un alt risc de incendis. En la Comunitat Valenciana són els municipis que compten amb massa forestal.

Pujar