elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El PSPV de Castelló recull les demandes de La Unió de Llauradors sobre l'acord UE-Mercosur per a defensar la citricultura local

El PSPV de Castelló recull les demandes de  La Unió de Llauradors sobre l'acord  UE-Mercosur per a defensar la citricultura local
  • El secretari general, Ernest Blanch, reitera la “sensibilitat dels socialistes amb les reivindicacions del sector agrícola”

El secretari general del PSPV-PSOE a la província de Castelló, Ernest Blanch; el portaveu socialista de la Comissió d'Agricultura en Les Corts, Paco Gil, i el sotssecretari del PSPV Ramón Martínez s'han reunit hui amb el secretari general de La Unió de Llauradors, Carles Peris, i el secretari tècnic, Joanma Mesado, per a abordar els efectes que pot tindre sobre la citricultura l'acord comercial UE-Mercosur. 

Blanch ha aprofitat la trobada per a “manifestar la voluntat del PSPV d'escoltar les propostes del sector citrícola, recollir les demandes d'organitzacions agràries com La Unió de Llauradors per a minimitzar els possibles efectes negatius sobre el sector citrícola local i poder traslladar aquestes iniciatives tant a nivell orgànic com institucional per a poder defensar millor els interessos dels nostres agricultors”. 

La reunió ha servit com a presa de contacte per a conéixer de primera mà quines són les demandes, inquietuds i propostes de La Unó de Llauradors sobre l'acord comercial UE-Mercosur, que comporta l'obertura d'un mercat de 250 milions d'habitants a productes i serveis europeus i dóna motiu a la consolidació d'un mercat de quasi 800 milions de consumidors. El Mercosur afecta al sector citrícola en una termini de liberalització de 4 a 10 anys de forma gradual i inclou la denominació geogràfica de cítrics valencians entre les regulades. 

Des de La Unió de Llauradors han explicat que “no es tracta d'oposar-se a la signatura de tractats comercials sinó que la clau està que aquests acords siguen equilibrats per a minimitzar els efectes negatius que en aquest cas puguen tindre sobre la citricultura”. 

En aquest sentit, tant Carles Peris com Joanma Mesado han advertit de la necessitat que es garantisca el compliment de normes sanitàries i fitosanitàries de la UE per a evitar l'entrada de noves plagues i no es retrocedisca en el camí recorregut cap a una agricultura més sostenible, “que és el que ens estan exigint els consumidors”. 

Per això, apel·len al paper que pot jugar la Comissió Europea per a “impulsar els mecanismes necessaris perquè en països tercers amb els quals se signen acords comercials avancen cap a sistemes productius més sostenibles i equiparats als estàndards europeus de producció que permeten competir en igualtat de condicions”. L'aplicació de quotes a l'entrada de certs productes sensibles per a la producció europea, com els cítrics, i les mateixes exigències sanitàries i fitosanitàries als productes de països tercers són algunes de les propostes que han posat sobre la taula. 

El secretari general del PSPV a la província de Castelló, Ernest Blanch, ha reiterat una vegada més la “sensibilitat dels socialistes cap a les demandes del sector citrícola” i s'ha compromés a canalitzar aquestes propostes per a defensar al sector agrícola.

Pujar