elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El programa de residències per a creadors de la Generalitat obri dues noves convocatòries per a projectes artístics

El programa de residències per a creadors de la Generalitat obri dues noves convocatòries per a projectes artístics
  • El Consorci de Museus en col·laboració amb la plataforma ‘Idensitat’ llança dues convocatòries per a residències de producció artística a València i a Alacant i un taller a Castelló

‘Estètiques transversals’ és un projecte de la plataforma ‘Idensitat’ i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que, sota el paraigua de ‘Cultura Resident’, el programa de residències per a creadors de la Generalitat, proposa dues residències artístiques d’investigació i producció a València i Alacant per convocatòria oberta i un taller de producció en el context de Castelló amb un artista convidat.

Les residències que es desenvoluparan al Centre del Carme Cultura Contemporània de València i al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant estan dirigides a artistes o col·lectius que vulguen desenvolupar un projecte en el context de les dues ciutats sobre un tema proposat, que enguany girarà entorn dels ‘Ecosistemes de ficció’.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha manifestat que “‘Cultura Resident’ ha anat creixent des de les convocatòries públiques impulsades per la Generalitat per a producció, investigació o mediació cultural en territori valencià, de les quals se n’han beneficiat ja 20 creadors, així com altres cinc residències internacionals a Hèlsinki, Ginebra, Praga, Santiago de Xile i Taipei. A això hem anat incorporant una sèrie de col·laboracions amb altres entitats culturals, amb propostes sorgides del mateix sector cultural valencià i hem donat suport a la creació artística, en totes les seues manifestacions per a lluitar contra la precarietat laborar en la cultura” i  ha anunciat que “al llarg de 2020 s’obriran noves convocatòries”.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont ha explicat que “a través del nostre programa de residències per a creadors estem promovent l’intercanvi i el coneixement en tots els àmbits de la cultura, obrint noves oportunitats per als i les artistes, contribuint a la seua professionalització i permetent el desenvolupament del seu treball en diferents contextos, tant al nostre territori com en l’àmbit internacional en col·laboració amb altres projectes de residències”.

“En aquesta segona experiència de treball amb la plataforma ‘Idensitat’ continuem la nostra tasca de treballar en la transversalitat de l’art en connexió amb el públic, amb la societat i el seu entorn” ha explicat Pérez Pont.

Les residències ‘Estètiques transversals – Ecosistemes de ficció’ tenen una temporalitat de dos mesos que s’han de desenvolupar entre abril i juny de 2020 (Alacant) i de setembre a novembre de 2020 (València). Les propostes seleccionades disposaran d’una dotació econòmica de 2.400 euros en concepte d’honoraris, una ajuda de viatge fins a un màxim de 400 euros i fins a 1.600 euros per a la producció i presentació del resultat del projecte. El termini per a presentar projectes (en les pàgines web del Consorci de Museus i d’Idensitat) finalitza el 21 de febrer de 2020.

El taller de producció desenvolupat a Castelló per un o una artista convidat es durà a terme al juny de 2020 i estarà obert a la participació.

‘Ecosistemes de ficció - 2020’

El projecte planteja treballar a partir de les tensions, paradoxes o connexions entre les realitats i ficcions imaginades en els contextos de les ciutats de València i d’Alacant i la seua configuració urbana i social, que dibuixa i desdibuixa el territori.

Partint dels rius i els seus components i lectures (naturals, socials, paisatgístiques, polítiques, etc) com a elements que perfilen i alhora difuminen els límits entre el rural i l’urbà. Els projectes hauran de treballar en els contextos determinats de les ciutats proposades al voltant de desitjos, expectatives i projeccions relacionades amb les persones que els habiten i els seus relats socials i urbans.

L’escenari comú són els rius. L’aigua (o la seua absència), dialogarà i desplegarà diferents visions imaginàries o ficcionades pròpies dels territoris on es desenvolupa el projecte.

Tant a Castelló (en el taller) com a València i Alacant (en les residències) els escenaris en què es treballarà són tres rius que no tenen aigua o amb intermitència fluvial, els espais concrets de treball dels quals es delimitaran en el projecte seleccionat: el parc del Túria (València), el riu Sec de Castelló i el riu Sec d’Alacant.

Aquests tres escenaris coincideixen en el fet que l’aigua no és habitualment visible, l’un perquè està desviada i els altres dos perquè recullen l’aigua en moments de pluja. L’absència d’aigua en una estructura urbana i natural com un llit produeix simbologies, representacions i lectures (socials, urbanes i polítiques) que seran els elements protagonistes als tres territoris on es desenvolupa la proposta. A més, el record d’aquesta aigua i la forta presència del seu traçat físic estableixen una particular relació susceptible de treballar-se des del punt de vista de la ficció, del relat distòpic o les realitats imaginàries.

Els projectes artístics ofereixen una oportunitat per a imaginar des d’altres ecosistemes possibles relacionats amb situacions presents, fins a analitzar un ecosistema existent per a crear o ficcionar altres realitats.

‘Estètiques transversals’

‘Estètiques transversals’ és una plataforma d’experimentació entre l’art, l’educació i l’espai social. Un lloc de confluència entre les pràctiques artístiques com a espai d’investigació crítica; les accions educatives com a espai de producció de contingut, d’interacció i de transferència d’aprenentatges; i el context com a espai de relació entre una temàtica de treball i un determinat espai social actiu al seu voltant.

La plataforma es duu a terme en diferents ciutats, com a generadores d’espais socials, culturals i mediambientals en el límit entre el rural i l’urbà.

‘Estètiques transversals’ és un projecte que es desenvolupa en diferents contextos geogràfics de l’Estat espanyol com ara Navarra i Catalunya a més del nostre territori.

Durant 2018 i 2019 es va dur a terme ‘Estètiques transversals - Ecosistemes de l’oci’, l’eix temàtic que ‘Idensitat’ i el Consorci de Museus van proposar per a desplegar un conjunt d’accions que treballaren l’art en relació amb el concepte d’oci.

‘Cultura Resident’

‘Cultura Resident’ és un projecte coordinat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i el Consorci de Museus, amb la finalitat d’impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià.

‘Cultura Resident’ és un programa autonòmic únic i pioner al territori valencià que facilita als creadors, temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball. Al mateix temps que dona suport a projectes de totes les disciplines artístiques, des de la creació visual, escènica, musical, literària, audiovisual, o qualsevol altre àmbit de pensament.

Pujar