26 de novembre de 2020 26/11/20

Postures oposades entre els socis de l'Acord de Fadrell sobre el topònim de Castelló

Topònim de Castelló de la Plana
Topònim de Castelló de la Plana
  • En el ple d'octubre s'elevarà una proposta d'alcaldia perquè es revoque l'acord del ple del Consell perquè Vilanova de Castelló passe a ser, en valencià, Castelló

L'Ajuntament de Castelló debatrà en el pròxim ple sol·licitar al Consell que arrebossat l'acord plenari pel qual el municipi valencià de Villanueva de Castellón passe a denominar-se, en valencià, Castelló.

Si bé, la proposta d'alcaldia comptarà, previsiblement, amb el suport de Partit Popular, Ciutadans i Vox, els socis de govern d'Amparo Marco tenen postures diferents sobre aquest tema.

Compromís ja ha anunciat que respectarà el criteri científic i lingüístic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Com ha assegurat el regidor Francesc Mezquida, “el nom de la nostra ciutat és Castelló de la Plana, com va determinar l'AVL i va ratificar el Consell en 2018 i per això aquest és un debat inexistent”.

Des de la formació nacionalista aposten per evitar els enfrontaments amb el poble de Castelló, el Consell i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Per part seua, Fernando Navarro, portaveu de Podem en el consistori de la capital de la Plana, ha assegurat que “entenem la posició de Compromís de defensar la decisió del Consell i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, però som un govern plural i ens sentim còmodes dins d'aqueixa pluralitat, per això el nostre grup ha optat per una posició intermèdia per a rebaixar el to i normalitzar la pluralitat”.

David Doñate, edil socialista a l'Ajuntament de Castelló, ha optat per no realitzar declaracions sobre una qüestió que es debatrà en el pròxim ple.

Pujar