elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

PortCastelló àmplia el seu equipament de qualitat de l'aire

PortCastelló àmplia el seu equipament de qualitat de l'aire
  • L'Autoritat Portuària de Castelló instal·la un nou captador de qualitat d'aire i suma ja sis en tot el seu perímetre

L'Autoritat Portuària de Castelló ha posat en marxa un nou captador de qualitat de l'aire que se suma als cinc ja instal·lats en tot el seu perímetre dins de la seua política de protecció mediambiental.

El nou analitzador automàtic de partícules, Mistral, està també integrat en la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de Contaminació Atmosfèrica, tal com marca el Conveni de Millora de la Qualitat de l'Aire signat entre la Generalitat Valenciana i l'Autoritat Portuària de Castelló.

Així, el director general de Qualitat Ambiental, Joan Piquer, ha visitat el recinte portuari castellonenc per a conéixer de primera mà els avanços en aquest conveni, pioner en el sistema portuari espanyol i que suposa un compromís entre totes dues administracions per a aconseguir els objectius de reducció de la contaminació atmosfèrica, al mateix temps que marca els estàndards de qualitat de l'aire més restrictius dels que estableix la normativa. Aquest conveni s'emmarca en l'estratègia de l'Agenda 2030 i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La nova estació per al mostreig i control de partícules PM10 i PM2,5 ha suposat una inversió de 31.000 euros, i les seues dades, igual que la resta d'estacions, pot consultar-se en temps real a través de la pàgina web de l'Autoritat Portuària de Castelló dins de la política de transparència impulsada per aquesta institució. A més, les dades que llancen les 6 estacions permeten planificar les operacions portuàries en el cas que siga necessari.

Joan Piquer s'ha interessat a més per les inversions privades que s'estan escometent en el moll de la Ceràmica per part de les terminals Noatum i Terminal Marítima del Grau per valor de 36 milions d'euros. Les obres han començat ja i serviran per a introduir millores en matèria de protecció ambiental, infraestructures i mitjans mecànics i de descàrrega d'altes prestacions per a guanyar en eficiència i sostenibilitat.

Aquestes inversions tant públiques com privades se sumen a una sèrie d'accions impulsades per PortCastelló en matèria de protecció ambiental, com són la instal·lació de pantalles atrapa-pols per a contindre el material pulverulent que es genera amb la manipulació de granels sòlids, la instal·lació de llavarodes i la col·locació de separadors de formigó per a delimitar les zones d'apilament de granels sòlids. Destaca a més l'aprovació d'un Codi de Bones Pràctiques Ambientals al qual ja s'han adherit voluntàriament huit concessionaris la fi dels quals és regular les operatives de manipulació de granels sòlids que es desenvolupen en la zona de servei de PortCastelló per a mitigar l'emissió de material de partícules a l'atmosfera, i establir les pràctiques operatives i condicions per a la manipulació d'aquesta mercaderia.

El director general de Qualitat Ambiental ha posat en valor les inversions i actuacions dependents del conveni de col·laboració entre totes dues institucions per a la millora contínua en la reducció de la contaminació atmosfèrica i la millora del servei portuari a una indústria estratègica a la província de Castelló com és el sector ceràmic.

Per part seua, el president de l'Autoritat Portuària de Castelló, Rafa Simó, ha assegurat que les actuacions derivades del conveni “estan donant bons resultats com demostren les dades objectives de la xarxa de mesuradors i captadors”. Rafa Simó ha destacat el treball conjunt amb la Generalitat Valenciana per a “el desenvolupament d'aquest conveni voluntari i per a escometre accions de protecció mediambiental en el recinte portuari que ens permeten créixer de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient”.

Pujar