22 de setembre de 2020 22/9/20

Podem presenta el programa Pobles Vius per a garantir els serveis públics en les zones rurals

  Podem ha presentat hui a Castelló el programa Pobles Vius, que pretén garantir els serveis públics fonamentals, les infraestructures tecnològiques i de mobilitat en igualtat de condicions per a les zones rurals, així com el suport financer a iniciatives empresarials arrelades en el territori.

  Entre les mesures que contempla aquest pla, el candidat Ferran Martínez ha destacat el suport del relleu generacional en el sector agroalimentari, «qüestió especialment important en les zones rurals, mitjançant la creació d'especialitats en l'FP, la creació d'un programa de beques i l'augment del suport tècnic a través de les OCAPAs».

  Així mateix, aquesta formació planteja que l'increment de la I+D+i en el sector agroalimentari a través de l'augment dels recursos propis de l'IVIA i CITA a més de la creació de marques pròpies supervisades.

  Igualment, el pla especifica el suport a la dona en el món rural, amb una aplicació de la Llei de Dependència que reforce el Servei d'Assistència a domicili i un pla de mesures específiques per a les dones víctimes de violència masclista en els municipis rurals.

  Quant a les infraestructures, la formació preveu l'augment de la inversió en el transport públic en les línies de rodalia, l'ajuda financera a les línies d'autobusos i el suport a l'ús del vehicle privat compartit.

  Per al finançament del programa “Pobles Vius”, considera Podem, és necessari que la Generalitat augmente els recursos propis dedicats al món rural més enllà aprofitar eficaçment els fons europeus.

  Martínez ha incidit que és necessària una intervenció de les institucions en totes les escales, des de la Unió Europea als Ajuntaments, per a revertir la situació. «Durant anys les polítiques públiques han tingut un caràcter contradictori, d'una banda s'han multiplicat els programes de asistencialistes dirigits al món rural, d'altra banda les polítiques agrícoles i ramaderes, les retallades en els serveis públics o l'abandó de les infraestructures públiques l'han erosionat severament».

  Per part seua, el secretari general de Podem a Castelló, Fernando Navarro, ha recordat que en la Comunitat Valenciana existeixen enormes asimetries entre el litoral i l'interior fins al punt que el 80% de la població es concentra en el 20% del territori. «A la província de Castelló aquest és un problema especialment sagnant, d'un total de 135 municipis, 86 tenen menys de 1.000 habitants i les comarques de l'interior castellonenc són les que perden població a major velocitat en la Comunitat Valenciana. La falta de serveis públics, d'infraestructures fonamentals i d'oportunitats econòmiques incideixen directament sobre la caiguda de la població i aquesta els retroalimenta».

  La candidata autonómica, Susana Gómez, ha incidit en que durant els últims 4 anys «tant des de la Generalitat Valenciana com des de les 3 Diputacions provincials s'han realitzat diferents iniciatives que no obstant això han tingut un abast clarament insuficient. Hem de plantejar-nos com a societat si el que volem és simplement alentir l'abandó de les zones rurals o revertir la situació per a generar un desenvolupament territorial més equilibrat».

  En la presentació d'aquesta iniciativa ha participat també el candidat Julià Alvaro, qui ha incidit en el compromís d'aquesta formació amb la transició ecològica a través de la transició energètica cap a la sostenibilitat, la mobilitat i la protecció del territori. El finançament de totes les mesures per al canvi de model productiu ha de ser pública, ha incidit Alvaro. Finalment, el candidat al Congrés Cristian Veses ha destacat la necessitat d'escometre aquesta transformació social que es plasme en un nou model productiu.

  Pujar