elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Més de 200 persones visiten el Palau Municipal al llarg de l'any amb motiu del 300 aniversari

  • En la última visita els participants han recorregut l'edifici de la ma del cronista de la ciutat, Antonio Gascó, i de l'alcaldessa en funcions, Ali Brancal

La última visita guiada al Palau Municipal durant aquest any en el qual s'ha commemorat el 300 aniversari de l'edifici ha tingut lloc aquest dissabte amb la participació d'un grup de veïns interessats a conèixer la història de l'edifici. Els assistents han recorregut les estàncies més rellevants de la ma del cronista oficial de la ciutat, Antonio Gascó. Des que es va engegar aquesta iniciativa el passat 16 de gener ja han estat més de 200 persones les que han conegut de primera mà la història de l'edifici.

La visita ha començat al vestíbul i ha anat recorrent les plantes i les sales en les quals s'ha gestat la història de Castelló al llarg dels tres últims segles. El cronista de la ciutat, durant les seves explicacions, ha destacat els moments clau de la construcció i de la història de l'edifici. Gascó ha detallat que el Palau Municipal va ser projectat a la fi del segle XVII i que la seva construcció va començar definitivament l'any 1689.

La direcció de l'obra va recaure en Melchor Serrano segons les directrius que havia establert Gil Torralba en els plànols que havia dissenyat. La construcció es va allargar durant 27 anys, de manera que al març de l'any 1716 l'obra va poder ser inaugurada. "Comença així la història del que serà el segon i últim Palau Municipal de la ciutat", ha explicat Gascó. Això sí, el cronista ha recalcat que el format actual de l'edifici no es correspon pràcticament amb el que va ser inaugurat fa ara 300 anys ja que del Palau original solament es conserva la façana.

L'edifici actual data de 1953, quan es va dur a terme la principal reforma que ha sofert el Palau Municipal. Durant la visita, Gascó ha estat acompanyat per l'alcaldessa en funcions de la ciutat, Ali Brancal, que ha destacat que "la iniciativa d'aquest govern per donar a conèixer el patrimoni públic que hi ha en el Palau Municipal ha resultat molt positiva perquè els ciutadans han pogut recórrer les estades més rellevants i escoltar l'explicació d'Antonio Gascó, que coneix tots els detalls del patrimoni artístic i arquitectònic de l'edifici".

En efecte, l'objectiu de les visites guiades ha estat el de donar a conèixer als veïns i veïnes de Castelló el ric patrimoni que alberguen les parets del Palau Municipal. Un dels principals atractius de la visita és el recorregut per la segona planta, on es troben algunes les estades més importants. D'un costat, la sala de comissions i la sala de plens, on l'equip de govern i la corporació prenen les decisions polítiques de la institució. De l'altre, es troba el despatx d'alcaldia, amb vista a la plaça Major.

Respecte a l'afluència, els caps de setmana amb més assistents han estat els corresponents a gener, febrer, abril i novembre, amb un total de 30 persones cada dia. La positiva acollida de la iniciativa ha portat a la regidoria de Transparència i Modernització a estudiar la possibilitat de reprendre les visites guiades durant el proper any. En declaracions del regidor de l'àrea, Ignasi Garcia, "encara s'està estudiant però les visites guiades han resultat una experiència molt positiva i ens encantaria reprendre-les de cara al proper any".

Pujar