28 de gener de 2020 28/1/20

Pérez Garijo veu «imprescindible» la «coordinació entre administracions» per complir amb les tasques d'exhumació de les víctimes del franquisme

Pérez Garijo veu «imprescindible» la «coordinació entre administracions» per complir amb les tasques d'exhumació de les víctimes del franquisme - (foto 1)
  • La consellera de Qualitat Democràtica s'ha reunit amb el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per tal que "marquen les prioritats i poder avançar" en aquests processos durant l'any pròxim

  • Des de la Conselleria ja es treballa en la programació per a l'exercici vinent en relació a les tasques de Memòria Històrica

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha reiterat la "prioritat" que representa per a l'àrea que dirigeix exhumar les restes de les víctimes del franquisme de les fosses que encara hi ha arreu de tota la Comunitat i poder donar-les així un soterrar digne.

Al mateix temps, considera "imprescindible la coordinació entre les diferents administracions" perquè aquesta tasca es puga dur a terme "de la millor manera possible".

Així ho ha manifestat després de la reunió que ha mantingut amb la presidenta i el secretari del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Maribel Peris i Juan Luis Porcar, respectivament.

D'altra banda, Pérez Garijo ha anunciat que ja s'està programant la tasca que es desenvoluparà durant l'any vinent en la matèria, que inclourà l'execució dels projectes d'exhumació i reunions periòdiques amb investigadors, experts, personal tècnic i grups de recerca i associacions memorialistes, motiu pel qual ha considerat oportú reunir-se amb el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Es tracta de que «siguen aquelles persones que coneixen bé la matèria qui marquen les prioritats i així poder avançar en totes les tasques" relatives als processos d'exhumació. "Estem marcant en l'agenda les licitacions i volem saber quines són les prioritats", ha matisat.

Maribel Peris ha assenyalat que s'ha avançat molt en aquests anys des de que es va constituir l'associació el 2004. "Vam començar a contactar amb les famílies i, a partir d'ahí, eixir del silenci. Eixe camí ha fet que a poc a poc sorgira la demanda de recuperar els cossos dels seus familiars i dignificar-los, un procés que ha sigut un recorregut de molt de temps d'actes de Memòria Històrica i de normalització per part de les institucions. Ara el cementeri és un espai de convivència", ha relatat la presidenta del Grup.

Per la seua part, Juan Luis Porcar ha remarcat que "exhumar totes les víctimes de la repressió franquista és un compromís que ha plantejat la consellera" i, així mateix, li han traslladat des del Grup les campanyes i els estudis que tenen sobre el 'Valle de los Caídos'.

'Valle de los Caídos'

La consellera també s'ha pronunciat respecte a les sol·licituds de diversos ajuntaments de la Comunitat per extraure del 'Valle de los Caídos' les restes de persones assassinades per la dictadura.

"Pensem que cal organitzar una comissió on estiguen representats tots els governs de totes les autonomies i realitzar un treball conjunt amb el ministeri competent per a dur a terme els treballs d'exhumació de víctimes", ha proposat.

"Estem esperant a la formació del Govern central. Pensem que açò s'hauria d'haver fet fa molts anys però, ja que s'està fent ara, cal fer-ho tot", ha explicat Rosa Pérez Garijo en referència al següent pas després de traure al dictador del mausoleu.

No obstant això, la presidenta del Grup de Recerca ha afegit que "queda encara molt per fer en matèria de Memòria Democràtica i en qüestions de simbologia" des que s'aprovés la Llei el 2007. "Encara s'ha de posar en marxa l'Institut de Memòria. Les exhumacions haurien de ser un assumpte d'Estat que a l'hora d'aplicar-se es tindria que acudir a les autonomies i els ajuntaments, que són qui està en contacte directe amb la ciutadania", ha declarat.

Projectes en marxa

"L'objectiu és exhumar totes les fosses que es puga, encara que sabem que hi han algunes que presenten moltes dificultats tècniques", indicava la consellera al mateix temps que assenyalava que "cal tindre clar el mapa de fosses, que pràcticament està finalitzat, per a anar prioritzant".

En aquest aspecte, ha recalcat que per l'equip que dirigeix "és molt important també el Banc d'ADN", en el qual s'està treballant des de la conselleria. "Sabem que en genètica s'està avançant moltíssim i per tant caldrà tindre recopilat i centralitzat tot el material genètic per tal que allò que no es puga ara identificar en uns quants anys facilite la identificació de totes les víctimes".

Per altra part, ha anunciat que està pendent de reunir-se amb l'Ajuntament de Castelló de La Plana i amb la Diputació de Castelló per abordar aquestes qüestions i avançar en la coordinació entre administracions.

Respecte a l'entitat amb la qual s'ha reunit, la responsable de l'àrea de Memòria de la Generalitat ha elogiat la feina que realitza, ha destacat que es tracta d'una associació que "ha fet un treball molt important durant molts anys" sobre la qüestió i ha subratllat que ara les institucions estan "en la mateixa línia".

Pujar