28 de novembre de 2020 28/11/20

Normalització impulsa la publicació d’un estudi sobre el ‘Baculus clericalis’, un tractat del s. XVI

    El Servei de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Castelló ha col·laborat amb el Servei de Publicacions de la Diputació Provincial en l'edició del llibre 'El Baculus clericalis de Bartomeu Cucala. Un tractat de confessió del segle XVI'. L'obra, escrita per Tomàs Martínez Romero i Manel Sifre Gómez, correspon a la col·lecció 'CS 32', una iniciativa que tracta de recuperar textos en valencià i impulsar la nostra llengua.

    El regidor de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia, assenyala que "la intenció d'aquesta col·lecció és reeditar llibres ja descatalogats que compten amb un indiscutible valor científic". El llibre es distribuirà entre les publicacions especialitzades, els estudiosos d'eixa època i el món universitari, a més d'estar a la venda tant en paper com en format electrònic.

    El sacerdot i mestre en Teologia Bartomeu Cucala, nascut a Sant Mateu a les acaballes del segle XV, és sense dubte un dels personatges cinccentistes més interessants de les terres castellonenques. L'any 1524 es va publicar a València el seu 'Baculus clericalis', un dels tractats de confessió més importants apareguts a la península Ibèrica durant eixe segle i també un dels que més es llegiren i difongueren. L'obra facilitava la feina al baix clergat, poc instruït, i als penitents laics d'una manera amena, assequible i relativament breu. L'obra va ser reimpresa en Barcelona, i inclús traduïda al castellà.

    Pujar