elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

"M'han diagnosticat càncer. I ara què?"

"M'han diagnosticat càncer. I ara què?"
  • L'Hospital de la Plana llança el programa Primer Impacte juntament amb l’AECC per a atendre de forma integral al pacient quan acaba de ser diagnosticat

MÉS FOTOS
"M'han diagnosticat càncer. I ara què?" - (foto 2)

“M'han diagnosticat càncer. I ara què?” És la pregunta que molts pacients es fan quan reben la notícia en la consulta. Però no és l'única que sorgeix, hi ha moltes més, des dels efectes que tindrà el tractament, com explicar-lo a la família o com canviarà la meua vida. És una malaltia complexa i que traspassa les parets de l'hospital.

Hui dia, gràcies a la labor d'associacions com l'Associació Espanyola Contra el Càncer i la seua col·laboració amb els centres hospitalaris i de salut, el pacient rep cada vegada millors atencions i respostes. Un dels programes que major acolliment té -per la seua efectivitat- és el Programa de Primer Impacte. Es tracta d'un assessorament a pacients recentment diagnosticats en el propi hospital.

A Castelló són diversos els centres que ho ofereixen des de fa uns anys i l'últim a implantar-ho ha sigut l'Hospital de la Plana. Aquest servei ofereix una atenció integral i immediata a la persona malalta de càncer i als seus familiars perquè, des del moment en què coneixen el seu diagnòstic, puguen trobar respostes a les seues preguntes.

Ho explica a elperiodic.com la psicòloga clínica de l’AECC i responsable del projecte a la Plana, Luisa Martínez: “Atenem el pacient i a la seua família des del moment que és diagnosticat. No és un programa de teràpia psicològica sinó de ‘triatge’ de manera que detectem necessitats i busquem recursos immediats. Poden ser necessitats psicològiques, socials, informació mèdica, laboral, econòmic… i d'ací derivem a cada especialista”.

Amb això es permet evitar patologia posterior. A més, el pacient s'expressa perquè el xoc emocional i la por són molt comunes després del diagnòstic: “El càncer és una malaltia familiar i per això oferim el suport tant al pacient com a la família”. A més, també té avantatges per als professionals sanitaris perquè hi ha major comunicació i les consultes són més específiques, detalla Luisa Martínez.

Des que el programa es va implantar fa uns quatre anys a nivell nacional, s'han aconseguit reduir els temps d'atenció al pacient. Si abans un malalt de càncer tardava una mitjana d'any i cinc mesos a demanar ajuda, ara aqueix oferiment li ve dau des del moment en què se li és diagnosticat càncer, en la pròpia consulta: “Hem escurçat els temps i ara en una o dues setmanes ja passen per la nostra consulta, amb el diagnòstic confirmat i, en la majoria dels casos i excepte excepcions- abans de rebre el tractament. Un any i cinc mesos és molt tard, fins i tot haver acabat la quimioteràpia sense cap suport”.

I l'objectiu ara? “Volem augmentar l'índex de penetració, és a dir, que el 100% dels pacients de càncer que vulguen rebre aquesta atenció, puguen accedir a ella”. De moment, els serveis en els quals es troba establit són Hematologia, Cirurgia i Ginecologia, encara que està actiu per a la resta d'especialitats clíniques.

L'Hospital Universitari de la Plana manté un conveni de col·laboració amb l'Associació Espanyola contra el Càncer que inclou, a més d'aquest programa, la presència a l'Hospital d'un equip de voluntariat oncològic i una oficina d'atenció.

Dia Mundial de la Investigació en Càncer

Precisament, l'Hospital de la Plana oferirà dimarts que ve, 24 de setembre una jornada formativa amb motiu del Dia Mundial de la Investigació en Càncer. La cita donarà començament a les 12.00, i la programació inclou diverses conferències relacionades amb la investigació sobre aquesta malaltia.

Pujar