elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Marina Albiol exposa a una jornada a Castelló com el CETA dificultarà la recuperació de serveis públics

Marina Albiol exposa a una jornada a Castelló com el CETA dificultarà la recuperació de serveis públics

    La portaveu d'Esquerra Unida al Parlament Europeu Marina Albiol participa dissabte en la jornada 'Recuperar el que és de tots i totes', una jornada organitzada per la Plataforma No TTIP de les Comarques de Castelló destinada a difondre diverses experiències d'èxit en la recuperació de la gestió pública de serveis privatitzats, i alhora analitzar estratègies de cara a la gestió pública dels béns comuns. L'aportació d'Albiol se centrarà en com afectarà l'entrada en vigor del tractat comercial de la UE amb el Canadà (CETA) a aquests processos de remunicipalització: "El CETA, més que un simple tractat comercial, el que pretén crear és un marc legal per sobre de normatives locals per blindar els àmbits de negoci de les grans corporacions. Entre altres mesures, obri la porta a que les grans empreses puguen plantejar plets jurídics contra les decisions governamentals que perjudiquen els seus interessos empresarials; és a dir, que si un govern local remunicipalitza l'aigua, i una multinacional considera que la decisió és perjudicial per als seus negocis perquè es limita la seua capacitat d'optar a la gestió, pot presentar una demanda a un tribunal d'arbitratge reclamant una quantitat milionària", indica Albiol.

    L'eurodiputada d'EUPV ha estat una de les veus més contundents en la campanya contra el TTIP i el CETA que estan portant a terme col·lectius, sindicats i plataformes de tota Europa, "ja que el tractat suposa una alteració real de les regles que regeixen els mercats, i amb ells les vides dels ciutadans i ciutadanes d'Europa, sense que ni tan sols s'haja sol·licitat pronunciament al Tribunal Constitucional". En aquest sentit, Albiol alerta dels perills dels esmentats tribunals d'arbitratge, coneguts mundialment com ISDS: "Ja hi ha experiència internacional en aquests tribunals d'arbitratge, i pel que se sap són mecanismes que s'ocupen de demandes multimilionàries només a l'abast de les grans companyies. Només la seua existència ja actua com un factor dissuasori per a que un govern local o autonòmic, fins i tot estatal, s'ho pense dues vegades abans de prendre decisions que poden costar milions d'euros en indemnitzacions, decisions com ara remunicipalitzar el servei d'aigua potable o de neteja dels carrers d'una ciutat".

    Marina Albiol recorda que el Parlament espanyol encara no ha ratificat el CETA, "i per tant encara hi ha esperança de que els diferents estats europeus es desmarquen d'aquest tractat, sobretot si des de les bases dels grans partits, inclosos els alcaldes i regidors que treballen a moltes localitats per recuperar serveis públics, traslladen aquestes inquietuds als seus dirigents. És ben conegut i està demostrat que amb gestió directa els serveis tenen un menor cost i un millor funcionament garantit; per tant no es pot permetre que ara un tractat internacional, que es presenta públicament com una forma de facilitar l'intercanvi de mercaderies, acabe condemnant les nostres administracions a haver de pagar pels serveis bàsics que han de prestar. Ens juguem molt amb el CETA, i cal lluitar des de tots els àmbits per aturar-lo abans que se'ns impose una regulació que té com a objectiu primar els privilegis de l'elit econòmica i financera", conclou Albiol.

    La jornada tindrà lloc dissabte 10 de juny a partir de les 10.30 hores al Menador (Av. Hort dels Corders de Castelló de la Plana), i hi intervindran també el coordinador del grup per la gestió pública de l'aigua de la sectorial de Compromís Vicente Monteagudo, la regidora de Benestar Social de Pamplona per Ezkerra Edurne Eguino i l'alcalde de Navàs per les CUP Jaume Casals; l'acte serà presentat per la regidora de Castelló en Moviment Anna Peñalver i moderat pel membre de la campanya contra els tractats internacionals Juan Esteve.

    Pujar