24 de setembre de 2020 24/9/20

Marco preveu que la rebaixa del ICIO al 3,5% reactivarà el sector de la construcción

Marco preveu que la rebaixa del ICIO al 3,5% reactivarà el sector de la construcción - (foto 1)

  L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, preveu que la baixada de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) tindrà un impacte positiu en la reactivació del sector de la construcció. El grup de treball que ha plantejat la segona reforma fiscal municipal ha decidit baixar el tipus des del 3,75% fins al 3,5%. La modificació de l'ordenança fiscal serà portada al pròxim ple ordinari del mes d'octubre.

   “El Govern municipal de Castelló té l'objectiu d'ajustar la tributació municipal perquè la pressió fiscal tinga criteris de justícia social i estimule, a més, a la dinamització de l'activitat econòmica”, explica Marco. Així, segons recalca la màxima dirigent municipal, “l'Administració local contribuirà en la mesura de les seues possibilitats, a ajudar a la reactivació empresarial i a incentivar la creació d'ocupació”.

  El descens del coeficient pretén ser un “estímul” per al sector. El Govern municipal ha considerat que l'activitat de la construcció ha patit en els últims anys els envits de la crisi i ara s'aprecien indicis de la recuperació sostenible del sector, impulsat principalment per la rehabilitació d'edificis, l'expectativa dels quals de millora es va consolidant. 

  L'any passat ja es va efectuar una modificació de l'ordenança i es va ajustar a la baixa el preu dels mòduls per a acostar-los als preus del mercat. “El ICIO és un impost en constant dinamisme i des del Govern Municipal es vol aplicar mesures fiscals que permeten una justa pressió fiscal”, indica Marco. Amb els governs anteriors, el tipus del ICIO va arribar a situar-se en el 4%, el màxim que permet la llei.

  La rebaixa aplicada al ICIO s'emmarca en l'ajust general de les taxes i impostos municipals impulsat pel Govern municipal. És una modificació que té com a principal objectiu aprofundir en la justícia fiscal, de manera que la càrrega tributària es repartisca de forma més equitativa entre la ciutadania, en funció de la realitat econòmica de les famílies de Castelló.

  “Els tributs tenen una gran importància per a les finances municipals, perquè permeten desenvolupar les polítiques socials i de promoció econòmica que necessita Castelló per a afrontar les conseqüències de la crisi dramàtica que ha viscut la ciutat en l'última dècada”, exposa Marco. “Ara cal aconseguir és atallar el frau i aconseguir que tots i totes contribuïm al sosteniments dels serveis públics essencials”, afegeix. 

  Pujar