elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’UJI analitza en un curs a Benicarló les migracions des de la Prehistòria a l’Antiguitat

    La Universitat Jaume I, la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de Benicarló han organitzat el curs estival «Les migracions. De la Prehistòria a l’Antiguitat», que té com a seu el Centre Cultural Convent de Sant Francesc (MUCBE) de Benicarló. La formació, dirigida pels professors Arturo Oliver i Juanjo Ferrer, tindrà lloc el 21 i 22 de juliol i compta amb el suport científic del Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació, el grup d’investigació Antiqua de l’UJI i el Vicerectorat d’Investigació.

    L’esdeveniment atrau anualment un públic interessat en la divulgació històrica i serveix d’activitat formativa a l’estudiantat universitari i fins i tot com a actualització de coneixements a professionals de l’ensenyament en diferents nivells. El contingut del curs d’enguany relaciona els estudis isotòpics i de l’ADN amb les migracions prehistòriques. Quant al món antic, s’analitzarà el paper de la microfauna en el coneixement de la mobilitat territorial, el context dels Pobles de la Mar al final del Bronze recent, la problemàtica de la fundació fenícia del sud de la Península, i també les fundacions romanes amb veterans. Així mateix, es considerarà el coneixement de l’evolució de les migracions d’època romana fins a enllaçar amb les invasions germàniques.

    Després de la inauguració, que tindrà lloc el dijous 21 de juliol a les 9 hores, Miquel Guardiola Fígols, investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, impartirà la primera conferència amb el títol «Sempre en moviment: 1,5 milions d’anys de migracions humanes, a través de les eines de pedra». A continuació, Carles Lalueza Fox, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-Universitat Pompeu Fabra) i director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, parlarà sobre «La paleogenòmica com a eina per a investigar l’estructura social i la desigualtat del passat?».

    Durant la vesprada, el professor del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València Domingo Carlos Salazar García intervindrà amb la conferència sobre «Arròs i tartana. Anàlisis isotòpiques, dieta, procedència i mobilitat territorial». L’última de les activitats de la primera jornada consistirà en una conferència impartida per Francisco Piqueras Vergara, també de la Universitat de València, que té per títol «La relació d’isòtops d’estronci en la dent per al coneixement d’emigracions».

    La jornada del divendres s’iniciarà amb la conferència titulada «L’essencial és invisible als ulls: l’aportació de la microfauna en el coneixement de la circulació i la mobilitat territorial en les societats antigues», a càrrec d’Ariadna Nieto Espinet, investigadora de la Universitat de Lleida. A continuació, el professor de la Universitat Internacional de La Rioja Antonio Pérez Largacha impartirà la conferència «Els Pobles de la Mar i el final del Bronze recent. Causes i context d’una migració al Mediterrani».

    En la sessió de vesprada, Fernando Prados Martínez, professor titular de la Universitat d’Alacant, parlarà sobre «Navegant cap a l’ocàs. La diàspora fenícia i la construcció d’un orient en occident». El curs serà clausurat per la catedràtica de la Universitat Complutense de Madrid Rosa Sanz Serrano, que impartirà la conferència que té per títol «Van suplicar a l’emperador amb les mans esteses. Els gots a les fronteres de l’Imperi en el segle IV».

    Pujar