27 de setembre de 2020 27/9/20

L'Ajuntament de Castelló inicia els tràmits per a sol·licitar una nova ponència cadastral

L'Ajuntament de Castelló inicia els tràmits per a sol·licitar una nova ponència cadastral  - (foto 1)
  • Marco explica que el valor de molts habitatges s'ha devaluat en els últims anys però se segueixen pagant impostos concordes als valors pre-crisis

El Govern Local ha iniciat els tràmits necessaris per a iniciar el procés de sol·licitud de la nova ponència de valors cadastrals al Ministeri d'Hisenda amb l'objectiu d'ajustar els valors dels immobles a la realitat. La intenció de l'equip de govern és que estiga tot llest perquè el pròxim 2 de gener l'alcaldessa, Amparo Marco, de curs a aquesta sol·licitud, ja que Castelló no podia sol·licitar una nova revisió fins a 2017.

Marco ha explicat que la revisió de valors cadastrals realitzada en els últims anys ha elevat de forma substancial la quantia del rebut de l'Impost de Béns Immobles (IBI) de manera que immobles que han vist devaluat el seu valor per la crisi estan pagant impostos concordes als valors anteriors a la crisi. "Des del Govern Municipal sempre hem defensat que era necessari demanar al Ministeri d'Hisenda una nova ponència cadastral per a corregir aquest desajustament. No volem que els veïns i les veïnes de Castelló seguisquen pagant imposats per aqueixos béns en virtut d'un valor fixat abans del col·lapse del mercat immobiliari i per açò hem activat ja tota la tramitació perquè res més comence l'any es puga presentar aquesta sol·licitud" ha afegit.

L'alcaldessa ha indicat que "mentrestant, la nostra prioritat és que la ciutadania no haja d'incrementar més aquest esforç fiscal i per a açò hem aprovat una revisió fiscal que contempla la reducció del gravamen de l'Impost de Béns Immobles (IBI) a les famílies en un 5%, passant així del 0,7875% al 0,7475%, el més baix dels tipus aplicats per aquest ajuntament des de 2007".

Per la seua banda, el regidor de Gestió Municipal, Antoni Lorenzo, ha explicat que "amb aquesta decisió anem a evitar un augment de dos milions en la càrrega fiscal sobre les famílies, que és el que haurien pagat si haguérem mantingut el mateix coeficient". Lorenzo ha recordat que la reducció del gravamen de l'IBI s'emmarca en una revisió més àmplia que inclou la baixada del tipus de gravamen de rústica en un 25%; l'increment del tipus de l'IBI fins al 0,85 per al 5% dels immobles d'ús no residencial amb valors cadastrals més alts; o l'augment del tipus de gravamen que ha de pagar el port en un 5,4% passant del 0,8538% al 0,90%.

La revisió també incorpora una modificació de les bonificacions fiscals a les famílies nombroses, que tindrà un caràcter més progressiu; una bonificació del 30% per als immobles l'activitat declarada dels quals estiga relacionada amb la cultura; i una bonificació compresa entre un 10 i un 25% a totes les edificacions d'ús residencial en les quals s'hagen instal·lat sistemes per a l'aprofitament elèctric de l'energia provinent del sol.

Les noves ordenances fiscals aprovades pel consistori també afecten a altres impostos i taxes com l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres, l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua) o la ta taxa de recollida de residus sòlids urbans,

Finalment, una altra mesura que s'impulsarà arran d'aquesta revisió fiscal serà un pla biennal de control tributari que determinarà la creació del consell municipal d'inspecció, "instrument imprescindible per a garantir el compliment de les nostres normes tributàries a fi de que ningú contribuïsca ni més ni menys del que li correspon" ha afegit Lorenzo.

Pujar