elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Martí assisteix a l'homenatge a les víctimes del franquisme realitzat en el cementeri de Castelló

José Martí assisteix a l'homenatge a les víctimes del franquisme realitzat en el cementeri de Castelló
  • Mostra la seua emoció en acudir com a president de la Diputació “pel que això significa” i diu que cal ajudar al fet que les famílies puguen enterrar amb dignitat les restes dels seus sers estimats

MÉS FOTOS
José Martí assisteix a l'homenatge a les víctimes del franquisme realitzat en el cementeri de Castelló - (foto 2)
José Martí assisteix a l'homenatge a les víctimes del franquisme realitzat en el cementeri de Castelló - (foto 3)

El president de la Diputació, José Martí, ha assistit a l'homenatge a les víctimes del franquisme que s'ha celebrat en el cementeri civil de Castelló, on ha reconegut que ha sigut un acte que ha viscut amb una especial emoció “per participar en ell per primera vegada com a president de la Diputació, i pel que això significa”. Ha afegit que “80 anys després, és necessari continuar honrat a la víctimes de la barbàrie feixista i ajudar a les seues famílies al fet que puguen enterrar amb dignitat als seus sers estimats”. També han assistit els diputats provincials Santi Pérez, Ruth Sanz, Xaro Miralles i Ignaci Garcia.

José Martí ha qualificat l'homenatge de “entranyable” i ha afegit que “és una causa noble i justa en la qual les institucions han d'estar, i en la qual estarà la Diputació”. Sobre aquest tema, ha recordat que “en el cementeri de Castelló van ser enterrades prop de 1.000 víctimes, de les quals més de 800 van ser afusellades”.

El president ha afegit que “assistim a un homenatge que ens naix del cor, i molt més enguany, quan a penes es compleixen uns dies de l'eixida del dictador del ‘Valle de los Caídos’”, un lloc al qual ha recordat que “van ser portats 1.727 morts de la província de Castelló”.

Per a Martí, el trasllat de les restes de Franco “s'ha realitzat tard” però ha servit “per a superar una assignatura pendent de la nostra democràcia, perquè la situació anterior suposava un atropellament a la dignitat de les víctimes, en estar enterrades al costat del seu victimari”.

Martí ha agraït la determinació del Govern per a realitzar l'exhumació, però ha advertit  que “el treball no ha acabat”. Sobre aquest tema ha manifestat que “tots hem d'implicar-nos al màxim per a fer pedagogia entre les generacions més joves, que a vegades, per falta d'informació o per haver accedit a una informació manipulada, abracen ideologies que tots sabem que són altament nocives”. Per això, ha conclòs, “no podem baixar la guàrdia, tenim l'obligació d'ajudar als nostres fills i néts perquè no cometen els errors que en aquest país es van cometre en el passat”.

Pujar