2 de desembre de 2020 2/12/20

Jardins nadalencs amb encant i sostenibles

Jardins nadalencs amb encant i sostenibles - (foto 1)

  Cedres, grèvols, oliveres, xiprers, llorers,boix o aromàtiques vàries com la sàlvia, el romaní o el timó. Són algunes de les espècies vegetals que donen vida als jardins efímers sostenibles de Nadal que s'han instal·lat en els sis districtes de Castelló, una iniciativa impulsada per segon any per la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental. Jardins amb espècies de temporada, que es replantaran després de les festes en jardins de la ciutat, amb una composició i decoració nadalenca individualitzades que conviden a visitar cadascun d'aquests espais verds urbans efímers.

  Un ninot de neu amb troncs reciclats de la jardineria de Castelló, trens a força de troncs partits, passarel·les verdes o avets decorats. Jardins que integren el mobiliari urbà, com l'escultura de la Dona en el Mercat situada en la plaça Peixateria, el monument al Pagès de la plaça Fadrell o els jocs infantils de l'avinguda Rei en Jaume. I fins as personalitzen per a arreplegar l'essència marinera del Grau, on el jardí efímer incorpora un vaixell de fusta elaborat amb restes de jardineria de la ciutat i arena de platja.

  L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha convidat a la ciutadania “a visitar cadascun d'aquests sis jardins efímers sostenibles, que aporten un valor afegit a la decoració nadalenca de la ciutat”. Per la seua banda, la regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Va usar, ha explicat que “els sis jardins sumen 300 metres quadrats que pretenen contribuir a enriquir l'ambient nadalenc que es respira la ciutat i fer-ho a més amb una perspectiva ambiental”.

  El jardí de la plaça Fadrell inclou un carro de fusta rústic carregat de plantes nadalenques, un ninot de neu amb troncs reciclats de la jardineria de Castelló i que, com està plantat en terra, serà l'únic que romanga definitivament en aquest emplaçament.

  El de l'avinguda Rei en Jaume, quasi enfront de l'IES Ribalta, bé mereix una visita especialment entre el públic familiar. S'ha creat un accés als jocs infantils amb una passarel·la de fusta, s'ha col·locat una locomotora amb troncs reciclats amb planta nadalenca, inclou un altre ninot de neu en el muntatge i, a més, s'ha habilitat un espai amb gespa i bancs on asseure's.

  Els qui s'acosten fins a Maestro Arrieta, en la plaça del Maset Blau, s'ha disposat una passarel·la amb gespa artificial per on entrar al jardí efímer, s'han col·locat bancs per a estar dins, al costat de l'avet de Nadal, i compta amb una base de restes vegetals triturats.

  Una visita al jardí efímer sostenible situat en el Districte Oest, en l'accés a la Universitat Jaume I per la rotonda dels poals, recrea un camí a través de troncs partits que connecta el tren i els seus vagons fins a l'altre extrem de l'espai verd. A més, ha integrat un avet de Nadal decorat i també inclou gespa artificial amb travesses incloses per a simular la via del tren.

  De la UJI a la plaça Peixateria, on des de la façana lateral del Palau Municipal arranca aquest jardí que connecta amb l'escultura de la Dona en el mercat. En aquest jardí es pot trobar un tren de troncs amb els seus vagons carregats de regals per a l'arbre de Nadal, i amb plantes, tot amb restes de poda triturats.

  El més mariner dels jardins, com no, es troba en el Grau. Vaixells fets a partir de fusta de jardins de Castelló, amb arena de platja i amb avet nadalenc. Gespa artificial tintada en blava per a simular el mar amb pedres que recreen les ones i l'escuma del mar. Són els jardins efímers de Castelló. És Nadal.

  Pujar