elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Investigadores de la Universitat de València treballen en el desenvolupament d’una plataforma de realitat virtual per a pacients amb malalties renals

Investigadores de la Universitat de València treballen en el desenvolupament d’una plataforma de realitat virtual per a pacients amb malalties renals

    Les investigadores de la Universitat de València Patricia Mesa, Alexandra Elena Martin, Inés Moragrega i Lorena González participen en un projecte europeu Erasmus+ dirigit al desenvolupament d'una plataforma integral d'intervenció per a pacients amb malalties renals cròniques. L'equip valencià lidera el desenvolupament de les estratègies d'intervenció psicològica i cognitiva davall la coordinació de Patricia Mesa.

     
    El principal objectiu d'aquest projecte és el desenvolupament d'una plataforma de realitat virtual que oferisca una alternativa terapèutica integral basada en el foment d'hàbits de vida saludables dirigits a la millora de l'estat físic, nutricional, psicològic i cognitiu de cada pacient. La idea és desenvolupar un sistema tecnològic de baix cost, que puga ser implementat a les sales d'hemodiàlisis, i que permeta a cada pacient, realitzar la intervenció al mateix temps que està rebent el tractament amb diàlisi.

    Aquest projecte, finançat amb més de 300.000 euros, va començar la seua activitat en setembre, i ja s'ha iniciat la primera fase, en la qual s'està realitzant un estudi exploratori exhaustiu de les necessitats i dificultats dels i les pacients en els diferents nivells d'intervenció de la plataforma, amb la finalitat de dissenyar exercicis concordes a les seues necessitats. Específicament, les investigadores implicades en el projecte, pertanyents al departament de Psicobiologia de la Universitat de València, lideren el desenvolupament de les estratègies d'intervenció psicològica i cognitiva. En general, les qüestions relacionades amb la salut mental i cognitiva de pacients crònics queden sense atenció clínica, per la qual cosa comptar amb un sistema que permeta treballar aquestes àrees és d'especial rellevància en aquests i aquestes pacients, ja que s'ha demostrat la importància de la salut mental en els processos de malaltia. És important tindre en compte el grau d'innovació tecnològica del projecte, que implica l'ús d'estratègies de realitat virtual dirigides a un tractament integral de pacients crònics, que permetria, en el futur, la seua aplicació a nivell hospitalari per al tractament d'altres patologies.

    Les malalties renals cròniques afecten aproximadament al 10% de la població mundial. Entre les persones afectades, entre un 40-50% són majors de 65 anys, de manera que en moltes ocasions la malaltia augmenta el risc de moltes altres patologies associades a l'edat, com malalties cardiovasculars, deterioració cognitiva i disminució de la qualitat de vida de les persones afectades.

    Sobre la base d'aquesta realitat, va sorgir la iniciativa del projecte europeu GoodRenal, finançat pel programa Erasmus+, i que compta amb la col·laboració d'equips d’investigació de diferents entitats europees entre les quals s'inclou la Universitat de València, juntament amb la Universitat Politècnica de València, la Universitat CEU-Cardenal Herrera i l'Hospital de Manises. A nivell internacional, s'inclouen l'Hospital Universitari de Skånee i Institut Karolinska de Suècia, la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, i la Universitat Aristòtil de Tessalònica-Medicina esportiva, de Grècia. El projecte ja està en marxa i finalitza en agost de 2023 però la previsió és que la plataforma estiga desenvolupada a finals de 2021 o principis de 2022.

    Pujar