elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Institut Valencià de Cultura presenta a Castelló 'Biblioteca de sorolls i sons'

El Institut Valencià de Cultura presenta a Castelló 'Biblioteca de sorolls i sons'

    El director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha presentat en roda de premsa el projecte 'Biblioteca de sorolls i sons', una coproducció de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) junt amb l'escenògraf José Antonio Portillo i el músic Enric Monfort, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I (UJI), que s'estrena aquesta setmana al paranimf del campus castellonenc.

    Guarinos ha estat acompanyat pel vicerector del Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Wenceslao Rambla, el director artístic del Paranimf, Toni Valesa, i el codirector de la Biblioteca de sorolls i sons, José Antonio Portillo.

    La 'Biblioteca de sorolls i sons' és una proposta original, a cavall entre la música i les arts escèniques, realitzada per l'escriptor i artista plàstic José Antonio Portillo i el músic i compositor Enric Monfort, que s'emmarca en el II Pla de coproduccions escèniques que impulsa l'Institut Valencià de Cultura. L'espectacle es desenvolupa en una biblioteca octogonal de fusta, realitzada de manera artesanal per a la funció, on cada objecte té el seu lloc i, per descomptat, el seu so. En aqueixa biblioteca cada espectador, entre els 35 i 40 que participen de manera simultània a casa sessió, assistiran a un relat on el verdaderament important són les sensacions que produeixen cadascun dels sons.

    Com han explicat els responsables, l'espai de l'espectacle està especialment dissenyat perquè el mitjà sonor ho impregne tot, de manera que cada so és considerat com un tresor, intensament escoltat en un procés que explora el fet físic d'aquest i, al mateix temps, el seu significat emocional. Durant cada representació, l'actor i músic generarà una peça sonora particular amb l'aportació dels sorolls del públic, que després podrà descarregar-se amb un codi QR.

    Una altra de les singularitats de l'espectacle és que tindrà diferents nivells de lectura sonora, amb una durada distinta i un contingut modificat depenent del públic, escolar, familiar o adult.

    Les representacions seran divendres, dissabte i diumenge al paranimf de l'UJI, amb els següents horaris: divendres 14 d'octubre a les 18.00 i 20.00 h; dissabte 15 d'octubre a les 12.00 i 18.00 h; i diumenge 16 d'octubre a les 12.00 i 18.00 h.

    Aquesta biblioteca té una clara connexió amb la reeixida 'Biblioteca de cordes i nucs' que José Antonio Portillo porta mostrant pel món durant uns anys, el qual ara uneix forces amb el món creatiu del músic Enric Monfort, en una proposta en què el públic assistent participarà de manera activa en una narració tan auditiva com visual.

    Enric Monfort, percussionista i compositor amb arrelats orígens a Benicàssim, ja que és descendent directe de Josep Barberà i Ceprià, se submergeix en el paper d'un músic obsessionat pels sorolls i els sons. Així durant anys ha anat recollint d'ací i d'allà, materials que a primera vista pareixen inútils o inservibles, com una pedra, unes cordes, una caixa registradora, uns tests i fins una cafetera.

    Amb molta cura, Enric extrau de cadascun d'aquests un so únic i original que li evoca la seua essència, però que, sumat a molts altres, és capaç de crear harmonies i composicions musicals que traslladaran el públic a moments increïbles.

    L'escenògraf José Antonio Portillo ha treballat, entre altres llocs, a Londres, Milà, Mantova, Praga o Barcelona. Mentrestant, Enric Monfort, graduat al Conservatori Superior de Música de Castelló, ha ampliat estudis musicals a Amsterdam i Luxemburg. Ha treballat amb les millors formacions orquestrals de cambra i de fusió com a solista de música d'avantguarda. Actualment viu entre Espanya i Holanda.

    Pujar