elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’Om Imprebís crea, amb la col·laboració del públic, una obra transmèdia sobre la fi del món

L’Om Imprebís crea, amb la col·laboració del públic, una obra transmèdia sobre la fi del món
  • El guió de l'obra s'ha anat escrivint gràcies a la participació del públic en xarxes socials i una app, alhora que construeix un relat transmèdia en diferents llenguatges i suports que excedeixen l'escena

MÉS FOTOS
L’Om Imprebís crea, amb la col·laboració del públic, una obra transmèdia sobre la fi del món - (foto 2)

L’Om Imprebís, companyia valenciana pionera de la improvisació a Espanya, prepara amb la participació del públic la seua nova obra transmèdia Heredarás la lluvia, que s'estrenarà el 16 de gener en el Teatre Principal de Castelló i el 21 en el Principal de València. Mitjançant qüestionaris en xarxes socials, una app, codis QR, memes, vídeos i imatges, els seguidors de la companyia en Internet han contribuït a l'escriptura del guió durant els tres mesos que han durat els assajos. Els espectadors podran així mateix influir en les representacions tant abans d'entrar a la sala com després de veure l'espectacle. Tot això permetrà, a més, crear un relat transmèdia que no sols es consumirà i participarà en el teatre, sinó que s'expandirà i ramificarà en diversos llenguatges i suports gràfics, sonors, audiovisuals i textuals. Els creadors de les aclamades Imprebís i Pels pèls recorren de nou al duo format per Carles Castillo i Carles Montoliu per a protagonitzar aquesta distopia basada en un teatre àcid i humorístic. “En un context incert com el que vivim l'humor es converteix en una necessitat imperiosa per a afrontar el present, mirar al futur i recuperar l'esperança”, afirma el director de la companyia, Santiago Sánchez, que va començar a pensar en l'obra durant el confinament.

Heredarás la lluvia combina actualitat, absurd, música en viu i paraula creada a partir de la improvisació. Després de diferents crisis ecològiques, sanitàries, econòmiques, socials, polítiques ha arribat la sisena extinció, la de l'espècie humana, però dues persones –Carles Castillo i Carles Montoliu- han sobreviscut i s'enfronten a un dilema: copiar el passat o mirar cap avant? En l'espera, en la immobilitat, els personatges reflexionen a través de l'humor sobre la societat, els valors, la ciència, i cultiven la paciència.

La comunitat en xarxes socials d’Imprebís, així com el públic en general té l'oportunitat d'intervindre en el procés d'escriptura de l'obra abans de la seua estrena, i també en com es plasmarà en cada funció. Mitjançant la resposta a qüestionaris tan irreverents com el propi espectacle en xarxes socials i a través d'una app, la publicació de memes, vídeos i imatges acabaran de donar forma al guió. Qüestions com la paraula que eliminarien del diccionari, la banda sonora que posarien a la fi del món, l'objecte més estrany que han trobat en la mar o les causes que portarien al col·lapse de la civilització determinaran allò que es representarà en escena fins al mateix moment d'entrar a la sala, contribuint així al text de l'obra, al joc dels actors i la música que Víctor Lucas tocarà en directe. El procés de cocreació continuarà amb els comentaris i continguts generats pels espectadors, de manera que cada sessió serà sorprenent.

Una obra transmèdia

La participació del públic i de la comunitat no sols incidirà en la representació canviant de Heredarás la lluvia, ja que està creant un relat que transcendeix la dramatúrgia. El resultat és un projecte transmèdia que es desplega més enllà del teatre en diferents llenguatges i plataformes: gràfics, audiovisuals, sonors i textuals. 

Una forma pròpia de fer teatre

Des de l'estrena d’Imprebís en 1994, el trio format per Carles Castillo, Carles Montoliu i Santiago Sánchez ha encunyat una forma pròpia de fer teatre basada en la improvisació, el teatre de l'absurd i la composició musical en directe. Després de 2.000 representacions d'aquesta obra icònica en 21 països, fan un pas més enllà en Heredarás la lluvia amb la incorporació de les noves tecnologies per a iniciar una nova forma d'escriptura teatral i estendre-la a altres canals.

38 anys sobre els escenaris

L’Om Imprebís és una companyia teatral valenciana fundada i dirigida per Santiago Sánchez. Des de 1983 ha consolidat una marca de producció que inclou un ampli i variat repertori que va des dels grans textos clàssics com Quijote o Don Juan a les obres de referència de la dramatúrgia universal com Galileo de Bertolt Brecht o Calígula d'Albert Camus, i autors contemporanis com Wajdi Mouawad. Amb Imprebís va ser pionera a introduir en 1994 la improvisació a Espanya. En 2018, l’Om Imprebís va celebrar el seu 35 aniversari amb 21 muntatges propis i prop de 6.000 funcions en la seua trajectòria. La companyia ha actuat en els principals teatres i festivals de la geografia espanyola, a més d'en altres cites i sales internacionals. El seu director, Santiago Sánchez, col·labora habitualment amb entitats públiques com el Centro Dramático Nacional, Auditorio Nacional, Teatro de la Zarzuela i l’Institut Valencià de Cultura. Companyia i director han sigut guardonats amb premis com l’Ercilla de Bilbao (2000), Avetid d’Or (2008), els premis del públic del Festival de Teatro Centro Americano de El Salvador (2006) i de l'Associació d'Espectadors de Palma de Mallorca (2001), o els guardons atorgats per les Arts Escèniques de València (1999) i el Teatre Rojas de Toledo (2008), entre altres.

Pujar