elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La imatge de Francesc Michavila ja penja en el saló d'il·lustres de Castelló

La imatge de Francesc Michavila ja penja en el saló d'il·lustres de Castelló
  • La ciutat ha viscut l'emotiu acte aprofitant l'aniversari de la seua fundació

Galeria de fotos
Presentació de l’obra de Francesc Michavila com a Fill Predilecte de Castelló
Presentació de l’obra de Francesc Michavila com a Fill Predilecte de Castelló
MÉS FOTOS
La imatge de Francesc Michavila ja penja en el saló d'il·lustres de Castelló - (foto 2)
La imatge de Francesc Michavila ja penja en el saló d'il·lustres de Castelló - (foto 3)
La imatge de Francesc Michavila ja penja en el saló d'il·lustres de Castelló - (foto 4)

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha presidit l'acte de presentació del retrat del fill predilecte, Francesc *Michavila, obra de l'artista castellonenca, Joaquina Moragrega. Un acte que ha tingut lloc en el Saló de Plens d'Ajuntament i en el qual han sigut presents diferents membres de la corporació municipal, familiars, amics i diferents representants de la societat castellonenca”.

Carrasco ha recordat que “són molt poques les persones que tenen aquest privilegi de comptar amb aquest ‘bitllet a la posteritat’ que són els retrats, formar part de la galeria d'il·lustres que van aportar la seua vida, el seu talent i el seu afecte a fer de la nostra ciutat, del nostre món, un lloc millor i amb Francesc Michavila s'uneixen també aquestes premisses. Algú que ha aportat l'excel·lència de la seua formació, del seu treball, a causes entre les quals sobreïx el seu amor a Castelló”.

L'alcaldessa ha destacat que “és en el terreny de l'Educació, però més concretament en l'educació superior dels castellonencs, amb la posada en marxa de la Universitat Jaume I, i amb ell com primer rector, on més quedarà patent el seu llegat”.

“L'Educació que, com va dir Mandela: ‘És l'arma més poderosa per a canviar el món”, va transformar també de manera especial el Castelló dels anys 90 amb l'arribada de l'UJI i la vida de tota una generació, que va veure complida una vella reivindicació i un treball de dècades”, ha assegurat.

També ha recalcat l'alcaldessa de Castelló la importància de per posar a la disposició de la ciutadania “eines perquè la creativitat i el talent, que és el combustible de les bones idees, es quede a casa. En això, precisament, és al que va contribuir dedicant gran part de la seua vida el nostre fill predilecte. Educar, compartir, unir”.

Begoña Carrasco també ha volgut animar a “ser ambiciosos i imaginar espais comuns. Reptes comuns. Sumar esforços per a poder aconseguir tots els nostres somnis. I pensar en una societat més unida, en un temps on encara hi ha molta gent que continua apostant per dividir”.

L'alcaldessa ha volgut traslladar “l'orgull i la felicitació de tot Castelló” a Francesc Michavila, al qual ha convidat “que continue contribuint a fer de la nostra ciutat, de la seua ciutat, un lloc millor. Un lloc on volem continuar pensant en gran, però cuidant el xicotet. I fent-ho des de la unió i allunyant-nos del que ens divideix”.

Finalment no ha oblidat tampoc posar de rellevància “l'aportació de Michavila per a donar un impuls decisiu a la societat castellonenca. Per un saber fer i un saber estar que mereixerà, per sempre, el reconeixement sincer d'aquesta ciutat, la teua ciutat”.

Obra de Joaquina Moragrega

“L'obra que hui descobrim descriu a una personalitat que representa a la perfecció aquesta aposta per eixa societat basada en una Educació que fomenta una societat oberta i compartida”, ha afirmat Carrasco.

També ha posat l'accent l'alcaldessa en “el talent de Joaquina Moragrega va agafar en aquest cas el testimoni de l'encàrrec de plasmar en un llenç, d'atrapar en un instant, la personalitat i la trajectòria de Francesc Michavila.

Carrasco ha donat lloc de rellevància un projecte “en el qual tant autora com retratat han hagut de donar el millor i ara passarà a “cobrar vida” al costat de la resta de personatges de la Sala dels Il·lustres, a pocs metres d'on ens trobem. Gràcies per aquesta gran faena conjunta. Per tot el que es veu i també pel qual no es veu a l'hora de pintar un quadre”.

El valor de la tolerància, la llibertat i la democràcia

Francesc Michavila ha intervingut en discurs on ha agraït a l'actual corporació i a l'anterior el nomenament, de la mateixa manera que ha fet amb l'autora del retrat, Joaquina Moragrega “per l'esforç i la paciència que ha tingut amb mi”.

Respecte a la Universitat Jaume I, ha afirmat que “la tinc en el cor. Va ser en el seu moment molt innovadora en vincular amb uns llaços molt forts els interessos socials, econòmics, empresarials i culturals de la societat castellonenca i el món de l'Acadèmia”.

Ha continuat dient que “ser fill predilecte compromet a molt com a persona, a tindre comportament exemplar en la manera de viure. Ser un demòcrata i una persona de bé”. Al mateix temps que ha posat l'accent en “el valor de la tolerància, la llibertat i la democràcia i predomine de la raó” convidant que “exercim aquests valors que ens uneixen als europeus”.

També s'ha referit al valor com a castellonenc d'aquest nomenament com a fill predilecte “que obliga al fet que contribuïsca amb paraules i fets a posar per davant de l'interés personal, el sentiment col·lectiu.

El fill predilecte ha reivindicat “una manera d'entendre la vida, a la riba del Mediterrani marcada pel vitalisme, la creativitat, l'art, la música i la laboriositat, dins d'una cultura grecollatina”, fent referència a la inclusió del llibre de la ‘Odissea’, d'Homer, que apareix sostenint en el retrat i que resumeix aquests valors.

Com a colofó ha apostat per “La tolerància i el respecte al qui pensa diferent com a columna essencial que sustenta l'actitud davant la vida del nostre poble”.

Michavila ha tirat també la vista arrere en el seu discurs mirant cap a la seua infància a Castelló, “la meua pàtria és Palmeretes” ha afirmat, així com a diferents records relacionats amb les seues vivències en diferents ciutats europees com París o Amsterdam relacionades amb el seu amor per la ciutat de Castelló o pels colors de CD Castelló, així com la relació amb il·lustres castellonencs al llarg dels anys.

Un retrat objectiu i sense artifici

L'artista castellonenca autora del retrat, Joaquina Moragrega s'ha mostrat “molt agraïda per l'oportunitat de poder realitzar aquest encàrrec. És un privilegi que una peça meua puga quedar en aquest edifici”.

Respecte a la intenció de l'obra ha comentat que ha intentat “que siga una representació objectiva, però també que tinga una aportació psicològica que revele una actitud i una voluntat d'expressar la manera de ser de Francesc *Michavila, sense perdre el meu estil, amb un to fresc i sense artifici, amb aspecte clàssic”.

Currículum de Francesc Michavila Pitarch

Francesc Michavila Pitarch (Castelló de la Plana, 1948) és Enginyer de Mines per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) (premi nacional Fina de Carrera), també és diplomat en Enginyeria Nuclear per l'Institut d'Estudis Nuclears de la Junta d'Energia Nuclear.

Catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UPM (des de 1980), ha sigut director de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Mines de la Universitat Politècnica de Madrid i el primer rector de la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana, en 1991, de la qual és Rector Honorari des de 2006.

En 1995 va ser nomenat secretari general del Consell d'Universitats i al novembre de 2009, la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria li va concedir el Doctorat Honoris causa. En 1999 va crear la Càtedra UNESCO de Gestió i Política Universitària.

Va dirigir també la Càtedra d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge, de la Universitat Jaume I.També ha sigut conseller d'Educació en la representació permanent d'Espanya davant l'OCDE, la UNESCO i el Consell d'Europa (2018-2019).

En l'actualitat, és professor emèrit de la Universitat Politècnica de Madrid (des de 2019), després de la seua jubilació com a Catedràtic de Matemàtica Aplicada de la universitat.

Està en possessió de la medalla d'or de la Universitat Jaume I i la Gran Cruz de l'Orde d'Alfons X el Savi.

Ha sigut professor convidat en diverses Universitats espanyoles, franceses, dels Estats Units o del Regne Unit.

Pujar