elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El físic de la Universitat de València José Antonio Sobrino assegura que cal prendre mesures dràstiques davant el canvi climàtic

El físic de la Universitat de València José Antonio Sobrino assegura que cal prendre mesures dràstiques davant el canvi climàtic
    MÉS FOTOS
    El físic de la Universitat de València José Antonio Sobrino assegura que cal prendre mesures dràstiques davant el canvi climàtic - (foto 2)
    El físic de la Universitat de València José Antonio Sobrino assegura que cal prendre mesures dràstiques davant el canvi climàtic - (foto 3)

    El físic José Antonio Sobrino, catedràtic de Física de la Terra en la Universitat de València en el camp de la teledetecció, ha indicat durant la conferència «Temperatura de la superfície terrestre des de satèl·lits: estimació i aplicacions» organitzada per la Càtedra Ciutat de Castelló de la Universitat Jaume I que «cal prendre mesures dràstiques per a evitar l'escalfament de la Terra, ja que estem molt a prop del punt de no retorn on la situació serà irreversible». Sobrino ha explicat que l'escalfament global és visible gràcies a la teledetecció, i que les dades que s’obtenen són evidents i la temperatura de la Terra està augmentant.

    José Antonio Sobrino ha afegit que la teledetecció no és només una imatge de satèl·lit, sinó que és una imatge tractada del que ocorre en l'escorça terrestre: es transformen senyals de diferents detectors en dades i imatges. Aquest tractament és molt útil en diferents àrees, ja que s'obté una imatge en temps real de tot el món, a més de dades històriques de més de 30 anys. 

    Amb la teledetecció es poden controlar emanacions volcàniques, els efectes de la sequera a Àfrica, l'augment de les masses d'aigua o dels tsunamis, la desaparició de glaceres o la concentració de clorofil·la als oceans, imprescindible per a les captures en el sector pesquer; en definitiva, una multitud d'aplicacions per a diferents sectors i professions com ara oceanògrafs, geògrafs, físics, forestals, etc.

    José Antonio Sobrino, premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient 2019, és l’actual president de l'Associació Espanyola de Teledetecció, director de la Revista Española de Teledetección i director de la Unitat de Canvi Global de la Universitat de València. Com a físic de la Terra especialitzat en teledetecció, les seues línies de recerca se centren en l'estudi dels canvis que pateix el nostre planeta analitzats amb el suport de satèl·lits de teledetecció i el tractament digital de les imatges subministrades per aquests. A més, se centra en algorismes operatius que permeten estimar la temperatura i emissivitat de la superfície terrestre, l'evapotranspiració, la inèrcia tèrmica, el contingut total en vapor d'aigua de l'atmosfera, la humitat del sòl, la dinàmica espaciotemporal de la cobertura terrestre i l’illa de calor, entre altres.

    Actualment dirigeix la Unitat de Canvi Global de l'Image Processing Laboratory al Parc Científic de la Universitat de València. Ha publicat més de 300 treballs en revistes nacionals, internacionals i llibres científics i ha realitzat més de 200 comunicacions en congressos. Ha dirigit 20 tesis doctorals i 60 projectes de recerca subvencionats per diferents organismes d'Espanya, la Unió Europea i l'Agència Espacial Europea.

    Pujar