El festival de divulgació científica Pint of Science torna a Castelló de la Plana els dies 19, 20 i 21 de maig
Pint of Science 2025, amb més d'un miler d'esdeveniments en 75 localitats, omplirà de ciència bars de tot el país els dies 19, 20 i 21 de maig. El festival de divulgació científica que proposa una trobada entre el personal investigador i el públic en els bars arriba a Castelló de la Plana. Nou investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I de Castelló participaran en les activitats que es desenvoluparan en el pub Dublin House de la capital de la Plana a partir de les 19.30 hores.
Aquesta iniciativa per a acostar ciència i societat compta amb la col·laboració de la universitat pública de Castelló. L'UJI està compromesa amb la difusió de la ciència i el coneixement i el foment de la cultura científica, a través de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica.
L'activitat a Castelló comença amb una sessió el dilluns 19 de maig dedicada a la salut i tecnologia: innovacions per a l’autonomia i el benestar amb la xarrada sobre microbiota titulada «Del sòl a la solució» a càrrec de la professora Beatriz Ramírez-Serrano del Grup PIB- Bioquímica i Immunitat Vegetal i «Artrosi i tecnologia: ajudes per a l’autonomia» amb Verónica Gracia Ibáñez, del Grup BE- Biomecànica i Ergonomia.
La segona sessió, dimarts 20 de maig, discorrerà entre la recerca de talent i els misteris del Dr. X amb la participació de la investigadora Marta Estrada del Grup IMK - Innovació en Màrqueting, qui parlarà sobre «L’art de reclutar professionals 10» i Javier Burgos, del Grup BIOTRANSFER - Grup d'Investigació en Biomedicina Aplicada, qui explicarà les «Les inquietants investigacions del Dr. X».
L’última de les sessions, dimecres 21 de maig, anirà de la ciència del descans al ritme de l’scroll amb la xarrrada «Juguem al món al revés? Descansa activament!», a càrrec de les investigadores María Reyes Valls i Mireia Adelantado del Grup LIFE - Grup d’Investigació en Activitat Física, Condició Física i Salut i «La ciència darrere de l’scroll: multimodalitat i reels» de la mà dels investigadors Edgar Bernard-Mechó, Julia Valeiras Jurado, i M.ª Noelia Ruiz Madrid, del Grup GRAPE - Grup d’Investigació sobre Anglès Professional i Acadèmic.
A través de xarrades divulgatives, monòlegs o experiments d'entre 20 i 30 minuts de durada, investigadores i investigadors de totes les àrees del coneixement compartiran el seu treball en un ambient molt diferent de l'habitual. Una de les novetats d'enguany és la incorporació de Pint Kids, una activitat pensada per als més xicotets, que s'uneix a unes altres iniciatives com Pinta a Bulo, en col·laboració amb Infoveritas, que proporcionarà formació als ponents i eines als assistents per a combatre la desinformació científica en les seues xarrades; i Pintíficas, una exposició per a donar a conéixer les investigacions d'una vintena de científiques espanyoles.
Gràcies a la labor voluntària de més de 600 persones, els locals es convertiran en laboratoris improvisats d'entrada gratuïta en els quals el públic podrà descobrir, a través d'un llenguatge senzill i pròxim, la resposta a preguntes com aquestes i el dia a dia dels qui es dediquen a la ciència.
Deu anys de Pint of Science
Al llarg de nou edicions, Pint of Science ha organitzat un total de 1.800 esdeveniments en 750 bars en els quals han participat més de 4.300 investigadors i 110.000 assistents. La desena edició serà la major quant al nombre d'esdeveniments organitzats i localitats implicades. L'associació sense ànim de lucre Pint of Science España és la impulsora de la iniciativa al nostre país, que compta amb un gran nombre d'entitats patrocinadores i col·laboradores.