elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els especialistes destaquen l’oportunitat que representa per l’arquitectura l’economia circular

    La Càtedra d’Arquitectura Circular de la Universitat Jaume I de Castelló ha iniciat la seua activitat amb un webinar dedicat a la «Contribució de l’Arquitectura a l’Economia Circular». La primera sessió dins el cicle de tres jornades que es duran a terme durant el darrer trimestre de l’any. El director de la Càtedra, vicedirector del Grau en Arquitectura Tècnica i president del Col·legi Territorial d’Arquitectes de Castelló, Àngel Pitarch, ha assegurat durant la presentació que «estem en un moment amb perspectives de grans canvis i grans oportunitats».  

    En la primera intervenció, Paloma Durán Lalaguna, catedràtica de Filosofia del Dret, ex-directora de el Fons de Nacions Unides per als objectius de desenvolupament sostenible, ha realitzat una exposició de les propostes de sostenibilitat pel compliment amb l’Agenda 2030 i ha indicat que «quan les empreses són sostenibles atenent als tres pilars de la sostenibilitat (mediambiental, econòmica i social) aconsegueixen tenir benefici, fer-ho bé i fer el bé».

    Per la seua banda, l’arquitecta i experta en economia sostenible en construcció de l’Institut Valencià de l’Edificació, Vera Valero Escribano, ha centrat la seua intervenció a les estratègies circulars al sector de la construcció, explicant que «per a una arquitectura circular totes les solucions constructives han de ser reversibles i desmuntables, per permetre la reutilització dels materials».

    Per últim, el doctor en Arquitectura i expert en sostenibilitat de l’edificació,  Felipe Pich Aguilera, ha indicat que «l'economia circular és un canvi sistèmic disruptiu», per això «hem de començar a fer coses de manera diferent per aconseguir resultats diferents».

    La Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i l’UJI van signar en maig un conveni de col·laboració entre ambdues institucions per a la creació de la Càtedra d'Arquitectura Circular amb la finalitat d'afavorir la innovació aplicada i la transferència de coneixement per al desenvolupament de polítiques públiques que permeten impulsar la transició cap a un model circular en matèria d'arquitectura i entorn construït.

    Pujar