elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Especialistes coincideixen que la sostenibilitat s'ha convertit en una prioritat per a les empreses a conseqüència de la COVID-19

Especialistes coincideixen que la sostenibilitat s'ha convertit en una prioritat per a les empreses a conseqüència de la COVID-19
    MÉS FOTOS
    Especialistes coincideixen que la sostenibilitat s'ha convertit en una prioritat per a les empreses a conseqüència de la COVID-19 - (foto 2)

    Especialistes acadèmics de l'àmbit del dret ha coincidit a assenyalar que «la sostenibilitat s'ha convertit en una prioritat per a les empreses a conseqüència de la COVID-19». En la seua opinió, «malgrat el drama sanitari, social i econòmic que suposa, ofereix l'oportunitat de ser accelerador del canvi i transformació de les empreses i del conjunt de la societat». El professorat i una representant de l'empresa Ferrovial han participat en la Jornada de Responsabilitat Corporativa de l'UJI organitzada per la Càtedra Bienvenido Oliver de Dret Registral de l'UJI i patrocinada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, dins del projecte TSPUNI/2021/12/2.

    La jornada «RSC: impacte de la COVID-19 en la Responsabilitat Social Corporativa i l'empresa sostenible», dirigida per la catedràtica de Dret Mercantil i directora de la Càtedra Carmen Boldó Roda i inaugurada pel degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, José Luis Blasco Díaz, ha reunit en aquest centre diferents experts i expertes en dues taules redones moderades pels professors Federico Arnau de Dret Civil, i Achim Putz de Dret Mercantil.

    El personal acadèmic ha indicat que, a partir d'ara, cada empresa ha de replantejar la seua visió i la seua estratègia de negoci per a contribuir a construir un món millor, tal com reclama la nova situació, i que això exigirà un nou diàleg i una nova relació amb treballadors, proveïdors i clients. Han assegurat que les administracions públiques han de liderar aqueix procés de transformació, propiciant els marcs necessaris perquè les empreses puguen desenvolupar el seu paper en aqueix àmbit. En aqueix sentit, han comentat, «han d'acompanyar empreses i ciutadania cap a aqueixa economia més sostenible».

    En la primera intervenció, amb el títol «RSC, sostenibilitat empresarial i dret mercantil davant la crisi de la covid-19», la professora Carmen Boldó ha explicat que la responsabilitat social corporativa (RSC) «és la manera de conduir els negocis de les empreses que es caracteritza per tenir en compte l'impacte que la totalitat de les seues activitats generen sobre els seus clients, empleats, accionistes, comunitats locals, el medi ambient i la societat en general» i ha detallat la seua influència en normes concretes de dret mercantil.

    A continuació, la catedràtica de Filosofia del Dret de l'UJI Paloma Durán Lalaguna ha destacat en la seua ponència «De la RSC a la gestió sostenible» que «a conseqüència de l'Agenda 2030, que representa el compromís internacional per a fer front als reptes socials, econòmics i mediambientals de la globalització, posant en el centre les persones, el planeta, la prosperitat i la pau; els països implicats, els actors, sectors i la nova definició de sostenibilitat, que afecta l'àmbit social, ambiental i econòmic, han d'anar en la mateixa direcció».

    La primera taula redona ha conclòs amb la participació de la catedràtica d'Economia Financera i Comptabilitat, M. Ángeles Fernández Izquierdo, qui sota el títol «Inversió socialment responsable: la inclusió dels criteris de sostenibilitat en els mercats financers» ha posat de manifest que «la inversió social responsable permet als inversors la integració de variables no considerades fins al moment en els models financers tradicionals, a conseqüència de la conscienciació de la societat amb el medi ambient i el futur del planeta». D'altra banda, ha comentat que «el mercat de la inversió sostenible és una indústria que suposa el 20% del total mundial del que s'inverteix en els mercats borsaris i va a l'alça».

    La segona taula redona ha començat amb l'exposició del professor de Dret Mercantil del CEU Sant Pau de Madrid, Cecilio Molina Hernández, qui amb el títol «Responsabilitat social corporativa i medi ambient: la responsabilitat empresarial en la Llei de canvi climàtic i transició energètica» ha manifestat que actualment «ens trobem en una caiguda de l'activitat econòmica i a conseqüència d'aquesta podem creure que la disminució de la contaminació es deu a aquesta caiguda; però la veritat és que no és així, com ja es va demostrar en l'anterior crisi del 2008».

    Ha explicat que el sistema de dret s'arreplega en la Llei d'emissió energètica i canvi climàtic 7/2021 del 20 de maig, en la qual «s'han fixat objectius per a disminuir les emissions, especialment en les empreses d'aviació que són unes de les més contaminants. També s'està intentant impulsar que els habitatges tinguen instal·lacions pròpies i renovables», ha comentat.

    En la segona ponència, sota el títol «La dimensió ecolaboral de la RSC», la professora de Dret Laboral Margarita Miñarro Yanini ha destacat que «les empreses tenen un doble paper: són agents econòmics, però també poden ser promotors de canvis en la dimensió social i ambiental». D'altra banda, ha comentat que «tenen dues dimensions: la interna que té a veure amb el personal que presta serveis en l'empresa, així com amb els seus propietaris i administradors, i una externa relacionada amb l'entorn social-familiar». Miñarro ha explicat que els treballadors són el primer grup d'interès en l'empresa i que la RSC té una importància creixent «creant una normativa laboral més liberal, que descentralitza la producció i afavoreix la deslocalització».

    En l'última intervenció de la jornada, la responsable de RSC de l'empresa Ferrovial, Cristina Moral Zarrabeitia, ha destacat la importància de les polítiques de RSC dutes a terme per la seua companyia, sobretot pel que fa a canalització i distribució d'aigua potable en zones deprimides d'alguns països com Colòmbia.

    Pujar