elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Educació inverteix més de 60 milions d’euros en la millora dels centres escolars de Castelló de la Plana

  • La Conselleria entrega el nou CEIP Herrero a la comunitat educativa i avança que el nou CEIP Vicent Marçà estarà acabat al març

  • Educació incrementa en 1,7 milions la inversió en la construcció de nou dels CEIP Mestre Canós i Elcano per a fer front a la inflació

La Conselleria d’Educació ha fet entrega del nou CEIP Herrero de Castelló de la Plana a la comunitat educativa del centre una vegada han finalitzat les obres de rehabilitació integral d’aquesta escola, en les quals el departament de la consellera Raquel Tamarit ha invertit 3,6 milions d’euros a través del pla Edificant.

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor García, després de recórrer les noves instal·lacions junt amb representants de la comunitat educativa i de l’Ajuntament, ha detallat que “durant les pròximes setmanes es moblarà i equiparà el centre amb l’objectiu que tot estiga preparat perquè l’alumnat puga estrenar aquest col·legi totalment renovat en tornar de les vacances de Nadal”.

El responsable d’Infraestructures Educatives de la Conselleria d’Educació ha destacat que l’actuació realitzada al CEIP Herrero “és un exemple de com la construcció i millora d’escoles i instituts en col·laboració amb els ajuntaments donen resultats molt positius per a l’educació pública i de qualitat”. 

“El nou CEIP Herrero ja és una realitat gràcies als més de 60 milions d’euros d’inversió que hem planificat a la ciutat de Castelló des del departament de la consellera Raquel Tamarit i que permetrà comptar amb 8 centres totalment nous”, ha insistit Víctor García.

El director general ha remarcat a més que, “des del moment en què la Conselleria d’Educació delega en un ajuntament una actuació del pla Edificant, estem assegurant que aquesta obra es durà a terme i que comptarà amb els fons necessaris per a fer-la realitat”. I ha posat com a exemple els casos del CEIP Mestre Canós i del CEIP Elcano, on “als 8,8 milions d’euros d’inversió que vam assignar inicialment per a construir de nou aquestes dues escoles n’hem afegit 1,7 milions més per a garantir l’execució de les obres per l’increment dels costos dels materials de construcció a causa de la Guerra d’Ucraïna”.

Per la seua banda, l’alcaldessa Amparo Marco ha remarcat que “l’educació pública és una prioritat per al govern municipal. Per això, des de l’Ajuntament de Castelló, a través del pla Edificant, hem posat tots els recursos necessaris perquè la reforma del col·legi Herrero siga una realitat. Invertir en educació és invertir en un millor futur, i aquesta actuació, junt amb altres que s’estan duent a terme a Castelló, demostra l’aposta del govern municipal i de la Generalitat per dignificar els centres educatius a la nostra ciutat”.

El regidor d’Educació, Francesc Mezquita, ha afegit que “iniciem ja el compte enrere perquè les famílies del col·legi Herrero puguen tornar a l’escola del seu barri, que comptarà amb unes infraestructures educatives de primera, afavorint la inclusió dels xiquets i les xiquetes, amb una nova aula de 2 anys que afavorirà l’accés a l’educació digna i a la conciliació, uns innovadors patis interiors que donaran vida a un centre necessari i innovador per a la ciutat i que esdevé el primer a eixir de la col·laboració interinstitucional que suposa el pla Edificant, que dignifica aules i recupera el barri en una zona de baixa escolarització, amb millors serveis escolars”.

Característiques del nou CEIP Herrero

La inversió de 3,6 milions d’euros que s’ha fet al CEIP Herrero per a la seua rehabilitació integral ha suposat la renovació total de l’escola, ja que de l’antic centre només s’ha conservat l’estructura de cinc plantes de l’edifici i la cuina, que havia estat renovada recentment. Tota la resta s’ha construït de nou per a configurar una escola d’una línia (3 aules d’Infantil 3-5 anys i 6 de Primària) amb capacitat per a més de 240 alumnes, inclosos també els d’una aula d’Infantil de 2 anys.

S’han reformat i redistribuït per complet les cinc plantes d’aquest edifici de 3.580 m2 construïts, millorant-ne l’accessibilitat amb noves escales i canviant l’ascensor per un altre de més modern. La planta baixa allotja ara l’aula d’Infantil de 2 anys, el menjador i la cuina, el gimnàs, els vestuaris i la consergeria, i al patí s’ha construït una porxada coberta al costat de la cuina.

En la planta primera es disposen els espais docents d’Infantil 3-5 i la zona administrativa de l’escola, mentre que la planta segona allotja totes les aules de Primària. La tercera planta es destina a espais docents específics com les aules d’informàtica, música, taller polivalent, magatzems, biblioteca i sala polivalent.

Les plantes quarta i cinquena, de menors dimensions, es destinen a sales polivalents. Al pati es manté la pista poliesportiva i es disposen en les plantes corresponents espais coberts de jocs.

Per tant, el CEIP Herrero compta amb espais més moderns dissenyats amb paràmetres de millora de l’eficiència energètica, la sostenibilitat i el confort climàtic i acústic de totes les aules per tal de generar espais saludables. A més, passa a ser un centre educatiu de baix consum energètic per estar dotat de sistemes automàtics d’estalvi d’energia, il·luminació eficient de tipus LED i sistemes de fred-calor d’alta eficiència energètica, així com sistemes passius d’aïllament tèrmic.

Més de 60 milions d’inversió que inclouen 8 centres de nova construcció 

Aquesta legislatura, la Conselleria d’Educació impulsa una inversió superior als 60 milions d’euros per tal de millorar i ampliar les infraestructures escolars de Castelló i que, a més de millorar la qualitat educativa, repercuteix també en l’economia de la ciutat en generar 1.500 llocs de treball en la construcció.

El departament de la consellera Raquel Tamarit canalitza gran part d’aquesta inversió a través d’Edificant. Així, per una banda estan els 20,9 milions d’euros ja adjudicats per la reforma integral del CEIP Herrero i la construcció de tres escoles més: el CEIP Vicent Marçà, el CEIP Mestre Canós i el CEIP Elcano. I, per l’altra, els 38 milions d’euros que s’invertiran en les futures delegacions per a la construcció del nou Espai de la Música que allotjarà els tres conservatoris de la ciutat, on s’invertiran 28 milions, i el nou CIPFP del Port (10 milions).

Paral·lelament, Educació ha impulsat directament quatre actuacions que sumen 2,5 milions més d’inversió en quatre centres: la substitució de la coberta i redistribució dels espais interiors del CEIP Benadressa, la reforma de l’escoleta Sagrado Corazón, les obres de millora del CIPFP Costa de Azahar i la construcció de la nova mediateca de l’EOI. Actuacions a les quals cal afegir els 1,5 milions d’euros que aportarà la Conselleria a la reforma i rehabilitació del CEE Penyeta Roja a través d’un conveni amb la Diputació.

529.000 euros d’inversió per a instal·lar plaques solars en tres instituts

Per últim, la Conselleria d’Educació està gestionant el programa ‘ZERO, energia de proximitat’ amb l’objectiu d’instal·lar plaques fotovoltaiques en les cobertes dels 360 instituts públics valencians, que proveiran el 100 % d’electricitat a aquests centres i, a més, crearan excedent elèctric per als municipis.

Durant el segon trimestre de 2023, començaran a instal·lar-se plaques solars fotovoltaiques en les cobertes de 114 instituts, entre aquests, tres de la capital de la Plana: IES Ribalta, IES Matilde Salvador i IES Politècnic.

Per tant, ja en aquesta primera fase, tres dels 12 instituts públics de la ciutat s’equiparan amb energia neta fotovoltaica, amb una inversió global de 529.250 euros per part de la Conselleria. Aquestes instal·lacions suposaran un estalvi econòmic de més de 50.000 euros a l’any en la factura de la llum per a cadascun d’aquests instituts.

Pujar