20 de novembre de 2019 20/11/19

Cs en la Diputació de Castelló demana prendre mesures per salvar el sector citrícola

Cs en la Diputació de Castelló demana prendre mesures per salvar el sector citrícola - (foto 1)
  • El portaveu adjunto, Domingo Vicent, remarca "la necessitat d'una reconversió profunda i d'un pla estratègic"

El grup de Ciutadans (Cs) en la Diputació Provincial de Castelló ha presentat una moció per a prendre mesures que ajuden a salvar al sector citrícola davant la crisi en què està sumida la taronja. Així, després d'haver-se consumat hui l'entrada en vigor dels aranzels dels EUA, el portaveu adjunt de Cs, Domingo Vicent, ha lamentat "la nova maçada que suposarà aquesta mesura ja que els agricultors patiran un impost del 25% en un mercat on l'exportació és clau i en un moment en què la proliferació d'acords amb tercers països està perjudicant greument el sector". "Sembla que els cítrics no guanyen per a esglais últimament, però la realitat és que estan sumits en una crisi profunda des de fa dècades per la inacció política. Fa falta una reconversió profunda i un pla estratègic més enllà de resoldre les últimes traves que han posat en la picota al sector", ha postil·lat el portaveu adjunt.          

En aquest sentit, el diputat ha explicat que "en la proposta demanem establir unes condicions mínimes per a Mercosur d'acord amb les associacions agràries tenint en compte les exigències i necessitats del sector". Això és, exigir exactament els mateixos requisits fitosanitaris que els nostres enviaments han de complir quan tenen com a destinació llocs tan exigents com els EUA o tercers països, contemplar una clàusula de salvaguarda realista i aplicable quan es produïsca efectes negatius per als productors espanyols, especialment en la Comunitat Valenciana amb els cítrics i per últim, definir terminis d'entrada compatibles amb els calendaris de producció domèstics, tenint en compte també el temps de conservació en cambres.     

D'altra banda, Vicent ha mostrat "la seua preocupació pel previsible augment de robatoris que es poden donar en una campanya que s'espera problemàtica per la baixa producció i un repunt de preus". Per això, "des de Cs demanem dotar excepcionalment de més recursos econòmics i materials als Cossos i Forces de Seguretat destinats a vigilar el camp i controlar l'origen de la mercaderia venuda", ha informat el portaveu adjunt.         

Finalment, el diputat ha assenyalat que "instem a la Generalitat Valenciana a articular les ajudes de minimis promeses als productors valencians".

ocultar
Cs en la Diputació de Castelló demana prendre mesures per salvar el sector citrícola
Pujar