elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

David Peris reivindica la salut mental en l'esport en el I Cicle de Conferències de l'Escola de Formació Esportiva de l’UJI

David Peris reivindica la salut mental en l'esport en el I Cicle de Conferències de l'Escola de Formació Esportiva de l’UJI
    MÉS FOTOS
    David Peris reivindica la salut mental en l'esport en el I Cicle de Conferències de l'Escola de Formació Esportiva de l’UJI - (foto 2)
    David Peris reivindica la salut mental en l'esport en el I Cicle de Conferències de l'Escola de Formació Esportiva de l’UJI - (foto 3)
    David Peris reivindica la salut mental en l'esport en el I Cicle de Conferències de l'Escola de Formació Esportiva de l’UJI - (foto 4)

    El president de la Federació Espanyola de Psicologia de l'Esport, David Peris Delcampo, ha oferit la segona conferència del cicle organitzat per l'Escola de Formació Esportiva (ESFE) de la Universitat Jaume I, una cita que ha omplit la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Salut. Sota el títol «Decàleg per a potenciar la salut mental des d'una psicologia de l'esport de qualitat», la xarrada s'ha centrat en les eines i estratègies que, des de la psicologia, afavoreixen el bon funcionament i la salut mental en els esportistes d'alt rendiment.

    David Peris és psicòleg per l'UJI i doctor en Psicologia per la Universitat de València. Després de la seua experiència en la Fundació Real Madrid, el CD Castelló, el València CF i la Reial Federació Espanyola d'Atletisme, entre altres entitats, el ponent ha defensat la importància del reforç positiu, en contraposició a la cultura del càstig, per a treballar sobre la conducta funcional, optimitzada i saludable d'aquests esportistes.

    Peris ha explicat que «un correcte establiment dels objectius és la millor estratègia d'intervenció psicològica en l'esport». A més, ha considerat crucial treballar la percepció del control per a regular les expectatives de l'esportista d'acord amb la seua situació real en el joc. En aquest sentit, ha compartit que el que ocorre en l'esport també es reprodueix en la vida privada d'aquestes persones: «Quins pensaments automàtics tindrà un xiquet quan siga adult?», ha preguntat el president de la Federació recollint el paper de la psicologia en el desenvolupament personal i el benestar.

    D'altra banda, el ponent ha confirmat que «la síndrome de l'impostor també existeix en l'esport» i, davant una actitud condicionada per pensaments autodestructius, el seu treball consisteix a realitzar una «reestructuració cognitiva» intervenint, si fora necessari, en el context de l'esportista. Per exemple, suggerint que l'entrenador repetisca missatges positius abans d'un partit: «Allò que tenim al cap condiciona com funcionem», ha afegit.

    Pujar