elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus proposa un viatge per la ment, la vida i l'art d'Emili Varela

El Consorci de Museus proposa un viatge per la ment, la vida i l'art d'Emili Varela
  • La mostra és itinerant i reuneix 73 obres del Museu Reina Sofia, la col·lecció Banc Sabadell o la Fundació Caja Mediterráneo

El Museu de Belles Arts de Castelló acull l'exposició 'Emili Varela. El laberint lluminós, organitzada pel Consorci de Museus, fins al pròxim 24 de juny.

La mostra ha sigut inaugurada pel director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Vicent Sales, i pel coordinador de la Unitat Territorial de Castelló de l'Institut Valencià de Cultura, Alfonso Ribes. A la inauguració han assistit també la directora del Museu de Belles Arts d'Alacant, Joserre Pérezgil, i el comissari de la mostra, Jordi Sánchez Navas.

La mostra, que està viatjant pel territori valencià, commemora el 130 aniversari del naixement del pintor alacantí i reuneix 73 obres procedents de diverses entitats com el Museu Reina Sofía, la col·lecció Banc Sabadell o la Fundació Caja Mediterráneo.

Pérez Pont ha assenyalat que "l'exposició aprofundeix en el coneixement d'Emili Varela com a pintor, com a home i com a amant de la seua terra. Amb aquesta exposició commemorem el 130 aniversari del seu naixement i fem partícip tota la ciutadania d'aquesta celebració, que va començar fa uns mesos a Alacant i que a poc a poc anirà captivant a tots".

El director del Consorci de Museus ha explicat que "la mostra inclou al seu torn un conjunt d'obres d'altres autors rellevants del segle XX, com Julio González o Vázquez Díaz, procedents de museus com el Reina Sofia, que ajuden a contextualitzar la seua obra i el situen en el lloc que es mereix dins de la història de l'art espanyol del segle XX".

Per la seua banda, Alfonso Ribes ha assenyalat que "aquesta mostra commemorativa de l'obra d'Emili Varela és una continuació immillorable de l'anterior exposició que sobre ell va acollir el Museu de Belles Arts i a més permet continuar reivindicant els artistes del territori, portant l'obra d'un alacantí a Castelló".

La mostra, composta majoritàriament pels fons del Museu de Belles Arts Gravina d'Alacant, planteja una mena de viatge o itinerari que es desplega de manera complexa per diverses vies d'interpretació.

El laberint recorre una dimensió esteticoperceptual en la qual s'analitzen els processos neurofisiològics de la ment del pintor, així com les emocions i sentiments que van fonamentar la seua personal relació amb l'art.

Pérez Pont ha reconegut així mateix la tasca tant dels museus de Belles Arts d'Alacant i Castelló com del comissari de la mostra en el muntatge expositiu, i ha recordat que "l'exposició inclou una proposta audiovisual, aprofitant les possibilitats que ens donen els nous llenguatges contemporanis per a connectar l'obra de Varela amb la societat actual".

L'exposició dedica blocs temàtics al seu context vital i creatiu, alhora que proposa unes rutes audiovisuals pels paisatges pictòrics que han quedat marcats de manera indeleble per la mirada del gran pintor.

El visitant que s'interne pel "laberint lluminós" tindrà una referència per a no perdre's: el color. El magisteri cromàtic de Varela, l'excel·lència del qual va ser exalçada pel seu mestre Sorolla, exerceix com a codi i eix de la visita per mitjà d'una selecció dels recursos més enlluernadors de la seua paleta (blau ultramar, verd maragda, violeta cobalt, terra ombra torrada i groc cadmi).

 

Ressonàncies amb les obres de MNCARS

Com a gran al·licient de la mostra figura la cessió per part del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía d'obres de set grans pintors rellevants del segle XX: JoJosé Gutiérrez Solana, Vázquez Díaz, Pancho Cossío, Benjamín Palencia, Julio González, José Ribera Gómez i Roberto Fernández Balbuena.

Una de les seccions de la sala d'exposicions temporals del Museu de Belles Arts està dedicada a les ressonàncies que entaulen les obres del pintor alacantí amb el context artístic i les avantguardes del seu temps. Aquest espai ofereix al visitant la possibilitat de conéixer alguns artistes com Benjamí Palència o Vázquez Díaz, que van compartir recorreguts i inclinacions culturals amb Varela i amb el cercle d'intel·lectuals que protagonitzen l'anomenada edat de plata alacantina.
El comissari de l'exposició ha assenyalat que "la presència d'aquestes destacades obres del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofía (MNCARS) suposa un ajust de comptes històrics, que col·loca l'obra de Varela a l'altura dels mestres del seu temps. No en va, la col·lecció de l'MNCARS disposa de dues obres de Varela".

Navas ha afegit que "gràcies a aquesta exposició es compleix una històrica reivindicació per a donar a conéixer aquest artista més enllà de la ciutat d'Alacant, en la qual va viure i va pintar. Ara el que queda per davant és la tasca pendent "d'exportar" aquest gran pintor, com va dir Juan Manuel Bonet en 2005. Per fi, una mostra antològica, que té previst viatjar també a València i a altres ciutats, compleix aquest anhel de molts crítics i historiadors".

L'exposició ha comptat amb la col·laboració de diverses institucions que han cedit i recopilat una producció pictòrica, la condició dispersa de la qual hauria dificultat la seua contemplació i apreciació.

Entre les institucions que han cedit obra a través del depòsit del MUBAG, que serveix de base a l'exposició, s'inclouen Banc Sabadell, Fundació Caja Mediterráneo, Fundació Frax, Col·lecció Ríos-Vila, Col·lecció Sánchez Mateo, Ajuntament d'Alacant i Diputació Provincial d'Alacant.

El disseny expositiu combina la singularitat del laberint valerià amb la riquesa interpretativa que propicia un espai unitari, on s'integren els grans artistes del seu temps. La senzillesa de l'arquitectura interior, la claredat dels elements gràfics i l'organització espacial mitjançant codis de color extrets de la paleta de l'artista contribueixen a facilitar una emotiva contemplació pictòrica, sense renunciar a la comprensió del procés creatiu de l'artista.

Se suma a aquest valor experiencial la presència de continguts audiovisuals sobre Varela i la seua obra, que es projecten en sala i que formen part d'un projecte transmèdia que el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana està preparant per a donar a conéixer l'obra d'aquest gran pintor.

 

Neuropercepció, concepció espacial i procés creatiu

La mostra, commemorativa del 130 aniversari del naixement de l'artista, proposa, en paraules del seu comissari Jordi Navas, "un viatge apassionant pels complexos itineraris d'una ment sensible i creadora".

El projecte expositiu proposa obrir noves vies d'estudi relacionades amb la neuropercepció de l'art, la psicologia artística, el mètode i els processos pictòrics, el significat de l'expressió cromàtica en la pintura de Varela, la concepció espacial dels seus quadres i la representació de l'espai urbà i arquitectònic, la formació de l'artista i el tractament historiogràfic que ha merescut la seua obra, entre altres aspectes.

Pujar