elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ‘Conlloga’ donarà vida als mites i llegendes de l’imaginari castellonenc

La ‘Conlloga’ donarà vida als mites i llegendes de l’imaginari castellonenc
    MÉS FOTOS
    La ‘Conlloga’ donarà vida als mites i llegendes de l’imaginari castellonenc  - (foto 2)

    L'Auditori de Castelló acull divendres pròxim la representació de la 'Conlloga', l'obra basada en la rondalla i els personatges de 'Tombatossals, contalles de la terra', escrita per Josep Pasqual i Tirado al 1984. Hi haurà dues sessions (12 hores i 19 hores) amb l'objectiu de facilitar l'assistència del públic, a més d'altres dos el dia 8 reservades a les escoles. La 'Conlloga', amb lletra del poeta Miquel Peris i música de Ferran Badall, s'articula a mig camí entre cantata i espectacle teatral i va ser concebuda per ser interpretada per adolescents, xiquets i xiquetes.

    A més del propi valor que té com a espectacle, "el projecte és idoni per ser tractat des d'un punt de vista pedagògic de caràcter multidisciplinari i transversal, amb nombrosos elements interessants, com el llenguatge, l'expressió corporal, el teatre, la música, les arts plàstiques i la dansa, entre d'altres", afirma Enric Porcar, regidor d'Educació. "A més, la preparació de la 'Conlloga' afavorix la implicació de nombroses escoles a més de la relació entre alumnes de diferents edats i nivells educatius que pertanyen a diferents municipis i comarques", apunta. De fet, aquest any participen el Conservatori Francesc Tàrrega, l'Escola de Música del Grau, l'IES Gilabert Centelles de Nules i els col·legis Fundació Flors, Botànic Calduch i Pintor Gimeno Barón, de Vila-real; Mare de Déu dels Àngels, de Sant Mateu; i els Ports, que acull alumnes de Forcall, Olocau, La Mata i Sorita

    La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, assenyala que "el contingut de la 'Conlloga' està directament vinculat a Castelló, tant per la temàtica com per l'estil artístic", i troba a l'Auditori "un escenari ideal per la seua elevada qualitat i la participació de nombroses persones, entre actors, músics, actors i ballarins". Ruiz destaca la implicació de l'equip artístic del projecte, encapçalat per José Luis Liarte com a coordinador i compost pel compositor Ferran Badal; Lidón Valer, directora musical; Pau Anglés, encarregat dels arranjaments per a banda; Isabel Villanueva, professora de tècnica vocal; Joanvi Sempere, professor de valencià; Josep Maria Ripollès González, director teatral, i Toni Navarro, responsable de les danses.

    L'obra introduix l'espectador en les profunditats de la nostra cultura mediterrània. Desfilen personatges arquetípics de l'imaginari castellonenc, com el gegant Tombatossals, Arrancapins, Tragapinyols, Bufanúvols, Milhòmens, Cagueme, i llocs com la Magdalena, el castell de Montornés, les illes Columbretes, el Molí de la Font... Musicalment, és palesa la inspiració en els ritmes i el caràcter de la música tradicional de les nostres comarques. Cançons de bressol, jotes, seguidilles, fandangos i havaneres impregnen un treball que inclou un nodrit cor, un conjunt de flautes dolces i percussió, a més de la dolçaina i el tabalet, instruments inseparables de la nostra tradició musical.

    La música en directe estarà a càrrec de la Banda Juvenil de l'Associació Musical Ciutat de Benicarló i de la Banda Jove de la Unió Musical Alqueriense. Hi actuaran també els alumnes de quart curs d'Arts Escèniques de l'IES Sos Baynat de Castelló i el Grup Ramell de Dansa. Un espectacle interdisciplinari que proposa un altre punt de vista de la mitologia castellonenca.

    Pujar