La UJI confirma la seua aposta per la Formació Dual Universitària en els graus de Química i Enginyeria química i suma cinc empreses
Les empreses Facsa, INEOS Composites, Torrecid, Eurofins-IPROMA i UBE Corporation s'han incorporat a aquest projecte, participant de manera activa en els plans d'estudi i oferint formació en entorns reals de treball
La Universitat Jaume I, de la mà de la Fundació Bertelsmann, ha consolidat aquest curs la dualització dels graus d'Enginyeria Química i de Química en un projecte pilot iniciat fa un any per a potenciar la Formació Dual Universitària (FDU) en la universitat castellonenca. Fins a cinc empreses de la província (Facsa, INEOS Composites, Torrecid, Eurofins-IPROMA i UBE Corporation) s'han sumat en aquest temps al projecte posat en marxa per totes dues entitats per a donar resposta així a les necessitats del teixit productiu de la regió. Els resultats d'aquesta iniciativa s'han donat a conèixer avui en la jornada «Connectant talent i indústria», que ha tingut lloc al campus de l'UJI, i en la qual s'ha presentat un informe que arreplega els reptes i aprenentatges obtinguts de la implantació de la formació dual universitària en aquests dos graus, amb la finalitat de servir d'inspiració per a la mateixa UJI i per a altres universitats espanyoles. Les cinc empreses són companyies que treballen en els sectors de la química i la ceràmica, amb funcions que van des de la depuració d'aigua mitjançant processos químics al subministrament de frites, esmalts i colors per als objectes ceràmics. Totes aquestes activitats tenen un pes específic en l'activitat econòmica de la regió.
Cadascuna de les companyies ha participat de manera activa en el disseny dels plans formatius dels estudiants, oferint-los l'oportunitat de combinar l'ensenyament en la universitat amb la formació en l'entorn laboral.
Creixent interès per la dual universitària
La FDU està experimentant un notable auge a Espanya. Després de més d'una dècada de desenvolupament en la Formació Professional, la dual comença a obrir-se pas en la universitat, com reflecteix la primera Radiografía de la Formación Dual Universitaria en España*. Segons aquest informe, una de cada tres universitats espanyoles (el 37%) compta ja amb alguna titulació dual, mentre que prop de la meitat (el 48%) té plans d'implementar-la.
A diferència de les pràctiques curriculars, en la FDU l'empresa o entitat col·laboradora participa, al costat de la universitat, en l'elaboració de part del pla formatiu. El contracte en alternança remunerat és obligatori i el temps que l'estudiantat passa en l'empresa/entitat formant-se és major que en les pràctiques curriculars. Així, la connexió directa dels alumnes amb el món empresarial fa que aquests es troben més capacitats per a enfrontar-se als desafiaments de les transformacions socials, tecnològiques i econòmiques en el mercat laboral.
El projecte conjunt de la Fundació Bertelsmann i l'UJI va començar a desenvolupar-se just en un moment en el qual les universitats espanyoles van mostrar un creixent interès per aquesta modalitat educativa. Aquest ha enfortit els vincles entre la universitat, les empreses i el territori, creant relacions de confiança que poden donar lloc a futures col·laboracions més enllà de l'àmbit de la dual. Aquesta iniciativa s'emmarca en l'estratègia que està seguint la Fundació Bertelsmann d'aplicar als estudis universitaris tots els coneixements adquirits en l'àmbit de la Formació Professional dual en els últims 10 anys.
Clara Bassols, directora de la Fundació Bertelsmann, comenta: «Estem molt satisfets perquè la formació dual universitària està tenint molt bon encaix territorial a Castelló, ja que existeix un fort clúster d'empreses que necessiten titulats en Química i en Enginyeria Química. Per la nostra experiència en l'àmbit de la Formació Professional, dualitzar les titulacions té un impacte molt positiu en l'ocupació, ja que s'ajusta molt més a les necessitats del mercat laboral».
Per part seua, Isabel García Izquierdo, vicerectora d'Estudis i Formació Permanent de l'UJI, ha destacat l'aposta de la universitat pública de Castelló per la Formació Dual Universitària per a connectar l'estudiantat amb la realitat del teixit productiu. «Creiem que aquesta modalitat formativa enriqueix l'experiència d'aprenentatge dels nostres estudiants i facilita la seua inserció laboral, responent a les demandes de la societat i l'economia del nostre entorn», ha manifestat, al mateix temps que ha subratllat que «el positiu acolliment d'aquest projecte pilot en els graus d'Enginyeria Química i Química, i la implicació d'empreses clau del nostre entorn, ens anima a continuar explorant la dualització en altres àrees de coneixement».