Compte arrere per al parc més gran de Castelló
Castelló ha activat el compte arrere per a alçar el parc més gran de la ciutat a la zona de Censal, amb una mida que duplicarà la del parc Ribalta.
En total, 140.000 metres quadrats, només per darrere del parc del Pinar al Grau o de la zona verda de l’ermita de la Magdalena, fora del nucli urbà, pel que el nou parc es convertirà en el nou ‘bosc urbà’ de la capital de la Plana.
id="1502424" title="" link legend
El consistori utilitzarà la fórmula de l’aprofitament urbanístic per aconseguir les parcel·les, situades entre la Ronda Est, el Palau de la Festa i el carrer Ferran el Catòlic, atorgant als propietaris els drets urbanístics corresponents a l’altra part del barri al sud de la comissaria de la Policia Nacional, on s’alçarà un nou barri.
id="1502428" title="" link legend
Aquest mateix dimarts s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el Pla Parcial de la zona, la qual cosa donarà via lliure a estes 1.000 noves vivendes en la zona i, per tant, al gegantesc parc a l’altre costat de l’avinguda Chatellerault.
Els primers 32.000 metres quadrats, aquesta legislatura
L’alcaldessa, Begoña Carrasco, acompanyada del regidor d’Urbanisme Sergio Toledo i del de Medi Ambient, Cristian Ramírez, ha explicat que el parc s’activarà en diverses fases, la primera d’uns 32.000 metres quadrats en la zona més propera a la ciutat, al costat del carrer Ferran el Catòlic prop del carrer Carcaixent.
Cal recordar que el projecte fa dècades que està damunt la taula, ja que governs anteriors ja van plantejar un megaparc amb denominacions com ‘Parc dels Xiquets’ o ‘Parc d’Almalafa’.
id="1502453" title="" link legend
La idea de construir un gran parc en aquesta zona de la ciutat va nàixer ja a mitjans dels anys 90 i, després de construir-se la Ronda de Circumval·lació, governs successius del Partit Popular i del PSOE l’han mantinguda, encara que mai no ha vist la llum per la judicialització de l’anterior Pla General d’Ordenació Urbana.
És el cas de la proposta que va presentar el Partit Popular en 2011 sota el mandat d’Alberto Fabra, quan va plantejar un espai dedicat a la mitologia de Tombatossals amb el nom de ‘Parc dels Xiquets’. Ara, Carrasco pren el testimoni i fa els primers passos perquè siga una realitat sota la denominació provisional de 'Censal Parc', a l’espera que la ciutadania trie el nom definitiu.
Així, la ciutat fa finalment passos ferms cap a la consolidació d’aquesta zona de la ciutat, amb aquesta primera fase en què s’invertiran els primers 5,3 milions dels 14 que es calcula que costarà el total del projecte. El consistori optarà a 5 milions de Fons Europeus per a alleugerir aquest cost.
id="1502454" title="" link legend
L’alcaldessa ha avançat que “si es compleixen els terminis previstos, aquesta primera fase estaria conclosa abans d’acabar aquesta mateixa legislatura. Són tres les empreses que han concorregut al procés de licitació per encarregar-se del disseny d’aquest parc. Un disseny del Censal Parc que comptarà amb zones de bosc i enjardinades però també zones d’activitats lúdiques, zones d’activitat física i esportiva, zones de jocs, a més de diferents itineraris o zona d’aparcament, entre altres”.
Dels antics horts a un bosc urbà
Segons el Pla General d’Ordenació Urbana, la gran zona d’antics horts entre l’ambulatori de Ferran el Catòlic i el Palau de la Festa es convertirà en aquest gran bosc urbà, a excepció del ‘triangle’ que sobresurt des de la plaça de la Creu Roja, una illa que quedarà lliure per a construir equipaments municipals de qualsevol tipus.
id="1502462" title="" link legend
En la resta del parc, la idea és que els carrers adjacents entren dins del bosc urbà, donant continuïtat als carrers Godofredo Buenosaires-camí Almalafa o Pintor Soler Blasco, però no per al trànsit motoritzat.
Dins d’aquestes parcel·les que antigament eren horts i séquies, perduren alguns elements que cal tindre en compte. Un d’ells és la parcel·la d’horts urbans, per a la qual actualment no hi ha definida una nova ubicació, com sí ha ocorregut amb els que existien a la parcel·la de nova residència del carrer Onda. Una possibilitat que des del consistori s’ha apuntat que caldrà estudiar.
També dins d’aquestes parcel·les s’ubica un habitatge, el de l’Associació Cultural VillaColombia, que es veurà afectat en un futur, així com una antiga bassa utilitzada per a tractar el cànem al segle XVIII, que està catalogada com a Bé d’Interés Local i que actualment es troba oculta sota la brossa davant d’uns panells publicitaris en la zona del Palau de la Festa.
id="1502473" title="VillaColombia" link legend
id="1502474" title="Bassa de cànem catalogada" link legend
Com serà el nou pulmó verd a l’est de Castelló?
La ciutat engega ara un procés participatiu perquè la ciutadania opine sobre el nou bosc urbà i oferisca les seues propostes a través d’una enquesta pública que es pot realitzar en línia fins a l’adjudicació del disseny del projecte, que s’espera que estiga redactat el pròxim mes de desembre. A més, es buscarà la participació entre els centres educatius i el teixit associatiu de la ciutat.
Prèviament, l’Ajuntament ha presentat una memòria valorada amb les idees bàsiques sobre les quals es plantejarà el projecte definitiu, encara que podrà patir modificacions.
En la memòria es parla d’un gran amfiteatre amb grades per a tot tipus d’actes i que estarà envoltat per un estany navegable, d’on sorgirà un canal que recorrerà el parc.
Un altre dels atractius seria un rocòdrom a manera de zona d’escalada per a aquest espai obert i de desconnexió, així com una àrea per a fer grafits i un circuit de skate-board.
id="1499672" title="" link legend
id="1499669" title="" link legend
id="1499668" title="" link legend
id="1499666" title="" link legend
Pèrgoles, cafeteries i zones de jocs infantils completaran aquest bosc verd, que comptarà amb arbres de gran mida i amb un aparcament.
De fet, es plantegen tot tipus de jocs, des d’un Slackline, fins a jocs temàtics, de diferents mides i fins i tot una zona de jocs aquàtics, a més de diferents pistes esportives.