24 de novembre de 2020 24/11/20

Compromís promou una declaració institucional en rebuig de les incidències viscudes a la processó del Sant Soterrament

  El portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, ha anunciat hui que el Grup Municipal de Compromís per Castelló promourà una declaració institucional per al pròxim plenari de l'Ajuntament de Castelló per a "mostrar el nostre rebuig a allò que es va viure el passat divendres a la processó del Sant Soterrament on vam poder veure l'actitud del capatàs d'un pas processional llançant lemes del franquisme on s'exaltava la violència feixista". Aquestes actituds, segons Garcia, "no representen la tradició de la Setmana Santa de Castelló ni molt menys poden tindre cabuda en la nostra societat".

  Garcia també ha declarat que "l'exaltació de la dictadura i de la guerra civil queda fora de lloc en la nostra ciutat i, per tant, proposarem una declaració institucional on es mostre el nostre total rebuig i en la qual demanarem al bisbat que actue davant d'aquests comportaments".

  La declaració institucional recull l'arenga que el capatàs de la Confraria de Santa Maria Magdalena va realitzar en diverses ocasions de la processó mentre discorria pels carrers de Castelló. El discurs va quedar, a més, enregistrat en un vídeo que es va escampar per xarxes socials on el capatàs declarava:

  "Vamos a dedicar esta levantada a todos aquellos que entregaron su vida por Dios y por España. Por la Cruz de los Caídos del parque Ribalta que nos quieren quitar. Por todos los hijos católicos de Castellón. Y por todos los que en su día sirvieron a este país. Pero también por la reconciliación, también por el encuentro. Porque los que dividen rompen, y nosotros no queremos eso. Señores, por nuestros mejores. Por los que dieron su vida por nuestra patria".

  A més, la declaració institucional també diu que "en la tradició de les processons de la Setmana Santa castellonenca el Divendres Sant és un dia de silenci. I els crits d'aixecaments de passos no tenen res a veure amb la forma tradicional com els veïns i veïnes de Castelló celebraven la mort i soterrament de Crist des de ben antic".

  Així, en la Declaració Institucional que promourà Compromís per Castelló i a la que esperen que se sumen la resta de partits de l'Ajuntament de Castelló, a més de "rebutjar de forma contundent les exaltacions la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura, que es van succeir en la processó del Divendres Sant en Castelló", també insten "al bisbat de la diòcesi de Sogorb-Castelló i a la confraria de Santa Maria Magdalena, que siguen escrupolosos amb el compliment de la legislació vigent, en especial i davant la situació viscuda, respecte a la llei 52/2007 de la memòria històrica".

  Pujar