elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Càtedra Cuatroochenta de l'UJI inicia la seua activitat amb un curs perquè qualsevol persona aplique la intel·ligència artificial a projectes d'impacte social

La Càtedra Cuatroochenta de l'UJI inicia la seua activitat amb un curs perquè qualsevol persona aplique la intel·ligència artificial a projectes d'impacte social
  • El cicle formatiu Saturdays AI és una de les primeres accions promogudes des de la Càtedra creada al juny de 2021

La Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I inicia la seua activitat amb l'acció formativa Saturdays AI, un curs dirigit a majors de 18 anys perquè, sense necessitat de coneixements tècnics, adquirisquen habilitats en tècniques d'intel·ligència artificial de manera pràctica, col·laborativa i creativa, a través del desenvolupament d'un projecte que tinga un impacte positiu per a la societat.

Aquesta acció s'alinea amb la missió de la Càtedra Cuatroochenta de crear solucions d'intel·ligència artificial centrades en les persones. Amb el curs es pretén acostar i fer accessible a totes les persones la formació en intel·ligència artificial. A més, està dissenyat perquè l'alumnat aprenga a través del desenvolupament de projectes on la intel·ligència artificial done solució a reptes socials, com pot ser l'envelliment poblacional, el canvi climàtic o la crisi migratòria.

Saturdays AI és una organització sense ànim de lucre que compta amb una llarga trajectòria en cursos dirigits a la formació en intel·ligència artificial a través del treball en equip i la metodologia learning-by-doing. Ja s'ha celebrat en 30 ciutats de tot el món i s'han desenvolupat més de 200 projectes. La formació es realitzarà durant catorze dissabtes, dividits en dues fases. En la primera, a través d'una metodologia pràctica, l'alumnat resoldrà reptes d'intel·ligència artificial per a adquirir les bases que, en la segona fase, li permeten desenvolupar una idea de projecte amb impacte social.

Per a finalitzar, se celebrarà un esdeveniment de cloenda on l'alumnat podrà presentar els seus projectes a diverses empreses del sector. El director de la Càtedra, Óscar Belmonte, ha subratllat que «aquest curs és una excel·lent oportunitat per a formar-se en el camp de la intel·ligència artificial utilitzant eines altament demandes per la indústria».

Saturdays AI Castelló se celebrarà entre els mesos d'octubre i febrer i les inscripcions ja estan obertes per a totes les persones interessades. Hi ha 30 places i la matrícula té un preu de 200 euros. Des de l'organització s'ofereixen beques i un descompte del 10% per a l'estudiantat de l'UJI (més informació: catedracuatroochenta@uji.es).

Altres activitats de la Càtedra

Per a donar a conèixer la seua activitat, la Càtedra Cuatroochenta ha participat en la Mednight, nit mediterrània de les investigadores que s'ha celebrat a l'UJI, amb un estand que convidava la ciutadania a col·laborar en el projecte d'investigació Serena, un de les investigacions en què treballa la Càtedra per a estudiar com la intel·ligència artificial pot ajudar les persones majors en situació de soledat no desitjada.

En els pròxims mesos, la Càtedra Cuatroochenta de l'UJI té previst organitzar sessions formatives i convidar professionals que puguen aportar una visió àmplia del que comporta desenvolupar aplicacions tecnològiques centrades en persones, com són els aspectes ètics o el procés de cocreació per al disseny de l'eina amb els mateixos usuaris finals.

Una altra línia d'acció serà la col·laboració amb empreses, públiques i privades, de l'àmbit de la salut per a avaluar les necessitats i les oportunitats que donen peu a desenvolupar tecnologies que siguen útils per a la societat. En l'actualitat s'està desenvolupant una línia d'investigació per a digitalitzar el procediment d'avaluació de la fragilitat de les persones majors. A més, s'està col·laborant amb la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontecnologia (SEGG) en una enquesta dirigida a analitzar els coneixements i aptituds dels socis de la SEGG sobre la silver economy i la gerontotecnologia.

El juny de 2021, la Universitat Jaume I i l'empresa de solucions tecnològiques Cuatroochenta van signar un conveni per a la creació de la Càtedra Cuatroochenta d'Intel·ligència Artificial, Salut i Benestar de la Universitat Jaume I. Els objectius d'aquesta càtedra són promoure la investigació, la formació i la divulgació del coneixement i la innovació en l'àrea de les noves tecnologies aplicades a la millora del dia a dia i la qualitat de vida de les persones, especialment les persones majors.

La Càtedra està coordinada pels professors Óscar Belmonte, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics, i Antonio Caballer, del Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia. Aquest tàndem multidisciplinari afavoreix la fusió del coneixement i innovació tecnològica amb les necessitats de salut de les persones. Dos dels projectes que estan en actiu són l'avaluació de la deterioració cognitiva i el monitoratge de persones dins de les seues llars. En tots dos s'aposta per posar les tecnologies al servei de les persones d'edats avançades amb la finalitat de millorar la seua salut mental i el seu benestar en la llar.

Pujar