elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castells de focs, desfilades, concerts i bous: Castelló amplia la seguretat per Sant Joan i Sant Pere

Castells de focs, desfilades, concerts i bous: Castelló amplia la seguretat per Sant Joan i Sant Pere
  • Per a les festes de Sant Pere, enguany s'ha incrementat en un 57% el nombre de serveis quant a efectius en relació al passat any

L'Ajuntament de Castelló ha acollit una Junta Local de Seguretat extraordinària per a concretar el dispositiu que operarà en la nit de Sant Joan i en la celebració de les festes de Sant Pere. Aquest donarà principi el dissabte 22 de juny i finalitzarà el diumenge 30.

L'alcaldessa ha explicat que “comptem amb un important desplegament d'efectius que hem incrementat, entre els efectius de l'Àrea de Seguretat i Emergències i la resta de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, per a tindre les màximes garanties de mobilitat i seguretat en aquestes celebracions davant la previsió d'una gran afluència de castellonenques i visitants al Grau”.

Per part seua, el regidor de Seguretat, Antonio Ortolá, ha assenyalat que “l'augment de la seguretat en el districte marítim és gràcies a una major previsió. El nostre objectiu és millorar en prevenció i estar més disponibles per als ciutadans, assegurant així que tots puguen gaudir d'unes festes que són un dels principals atractius de l'inici de la temporada estival. Volem que les festes se celebren en un ambient segur i tranquil, permetent que tots gaudisquen plenament d'aquestes dates tan assenyalades”.

La reunió ha sigut presidida per la primera edil al costat de la tinenta d'Alcalde del Grau, Ester Giner; el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio *Ortolá; de Festes, Noelia Selma; de Mobilitat, Cristian Ramírez; d'Infraestructures, Sergio Toledo; i de Turisme, Arantxa Miralles; la subdelegada del Govern, Antonia García i responsables de la Policia Local, Cos Nacional de Policia, Guàrdia Civil, Policia Autonòmica, Policia Portuària, Bombers, Protecció Civil, a més de participar també responsables dels serveis sanitaris.

La primera edil ha destacat que “una de les principals novetats enguany és que recuperem la zona portuària per a la celebració de les actuacions musicals per això ens vam comprometre a doblegar esforços en matèria de prevenció en la nostra aposta per unes festes més segures”. En aquest sentit, cal destacar que el servei de Policia Portuària també ha doblegat el nombre d'efectius sent un total de 12 agents vetlant per la seguretat amb l'afegit que el pròxim 25 de juny s'incorporen al servei de 112 Comunitat Valenciana.

La nit de Sant Joan

Per a la nit de Sant Joan, l'operatiu de Policia Local i Agents de Mobilitat de Castelló ha establit un total de 54 efectius, a més del servei de policia de platges, per a donar fluïdesa al trànsit d'arribada i eixida a la zona que s'afig al natural d'eixida de la ciutat a les platges i a Benicàssim. Són quatre efectius més que l'any passat.

Així doncs, aquests efectius atendran l'operació eixida i arribada i el dispositiu en la zona d'actes on a les 00.00 hores es dispararà el castell de focs artificials en la zona de l'arena a la platja del Gurugú. Ho faran en coordinació amb el servei d'emergència sanitària municipal i el servei de bombers.

Per part de bombers, s'establirà el Lloc de Comandament Avançat en la zona del riu Sec i es cobrirà la zona en tres punts en la zona nord, centre i sud a través de 12 efectius amb tres autobombes, un o dos vehicles lleugers i la Unitat de Coordinació.

Per a aquest dia hi haurà un dispositiu sanitari per a donar cobertura a qualsevol demanda que puga sorgir amb quatre punts d'assistència més una unitat d'incidències. Aquest estarà format per tres ambulàncies tipus UCI, un Vehicle d'Intervenció Ràpida, tres tècnics d'emergències sanitàries, tres infermers, un metge i un coordinador sanitari. Al seu torn, en el Grau hi haurà una altra UCI cobrint la foguera del nucli urbà.

Festes de Sant Pere

Aquest any 2024 s'ha incrementat en un 57% el nombre de serveis quant a efectius en relació al passat any, per la qual cosa s'ha fixat un total de 476 serveis a través d'agents de Policia Local i de Mobilitat Urbana enfront dels 303 del passat any.

L'increment de serveis ve determinat, en grau més alt, per a controlar el rebuig de vehicles per a garantir el correcte desenvolupament de tots els actes festius entre els quals destaquen la Cavalcada de la Mar, el dissabte 22 a les 19.00 hores; l'Ofrena i la processó del dia 29 des de les 19.30 hores i la Desfilada final i Visca Sant Pere del dia 30 des de les 22.00 hores.

Destaca també la major presència policial amb 4 agents juntament amb el servei disposat per als esdeveniments taurins per a buidar vehicles en els festejos taurins en general. Com a novetat hi haurà un itinerari permanent buidat de vehicles com a via d'emergència per a vehicles sanitaris. Aquest serà per la plaça Verge del Carmen, Magallanes, Gravina, Joan d'Àustria.

Es requereix un esforç addicional per al tancament de bous salvatges del diumenge 23 de juny programat a les 11.00 hores, per la qual cosa s'ha establit un dispositiu extraordinari de seguretat en atenció a l'elevat públic i participants que s'espera.

Un altre dels actes amb més rellevància pels quals s'augmenta la presència policial i de la resta de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat és en els espectacles pirotècnics. Destaquen la mascletà d'inici de festes del dissabte 22 a les 12.00 hores; la del dia 29 dia de Sant Pere a les 14.00 hores al carrer Sardina; el castell de focs del dia 29 a la finalització de la processó marítima en la dàrsena pesquera o les ‘despertás’ més destacades.

A més, com a novetat enguany, s'han establit tres punts de presència policial en el passeig Buenavista amb Serrano Lloberas, en l'avinguda del Port amb Treballadors de la Mar i en la plaça Verge del Carmen amb carrer Magallanes des de les 17.00 hores fins a les 4.00 o les 6.00 hores amb l'objectiu de prevenció, vigilància i el servei d'informació ciutadana.

Actuacions musicals i punts preventius

Hi haurà un seguiment especial durant les actuacions musicals fins a les 6.00 hores en el Moll de Costa perquè es complisquen els horaris i l'impacte de la mobilitat siga el menor possible. En aquesta zona hi haurà dos punts violeta.

Durant el desenvolupament de les festes hi haurà controls preventius d'alcohol i drogues a càrrec de la Unitat d'Atestats i Investigació d'accidents de la Policia Local i un canal comú de comunicacions per als serveis d'emergència.

Les festes de Sant Pere comptaran amb un ampli servei sanitari en cada acte amb un quiròfan mòbil en el recinte taurí. Seran quatre punts d'assistència i una unitat amb metge.

Respecte al servei d'emergències s'establirà el Lloc de Comandament Avançat a la platja del Gurugú on es dispararà el castell el dia 29 i hi haurà especial vigilància per a garantir les distàncies de seguretat amb el públic assistent.

Pujar