elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cau a Castelló una xarxa de falsificadors de quadres que venien pintures falses de Goya i Benlliure per un milió d'euros

Cau a Castelló una xarxa de falsificadors de quadres que venien pintures falses de Goya i Benlliure per un milió d'euros
  • El Grup de Patrimoni ha confiscat 27 obres pictòriques, 18 d'elles falses, de Francisco de Goya, José Benlliure, Cecilio Plá i Nicolau Falcó, entre d'altres

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat ha intervingut a Castelló diverses obres pictòriques falses de Goya i Benlliure dins d'una operació que ha conclòs amb la detenció de set persones acusades de delicte continuat d'estafa. En total han confiscat 27 pintures, que es comercialitzaven a Internet per valor de 1,2 milions d'euros.

De les 27 obres, 18 han estat acreditades com a falses. Dues de les nou restants, són làmines autèntiques; altres quatre són obres decoratives sense valor; i de les altres tres no s'ha pogut determinar la seua falsedat. Les obres falsificades copiaven estils de pintors de reconegut prestigi com Francisco de Goya, José Benlliure, Nicolás Falcó, Cecilio Pla, Lucas Villaamil, Benjamí Palencia, López Mesquita, Puig Roda i Gillis Glaesz Hondecoeter. El llenç que aconseguia el major valor de venda és "La immaculada" de Francisco de Goya, que s'oferia a el públic per 900.000 euros.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha posat en valor aquesta nova actuació de el Grup de Patrimoni de la Policia Nacional Adscrita a la Generalitat "que amb la seua investigació i treball ha aconseguit desactivar una nova xarxa il·legal de compravenda d'art i la presència d'una vintena d'obres en el mercat negre".

Els acusats enganyaven als inversors acompanyant les obres amb falsos certificats d'autenticitat. L'obra que va destapar l'estafa va ser "L'adoració dels Reis Mags" de Nicolau Falcó que va ser comprada davant notari per 18.000 euros. Al posar-la al mercat legal de compravenda d'art per 45.000 euros es va detectar la falsificació.

La Unitat de Patrimoni Històric de la Policia de la Generalitat, va realitzar les investigacions a l'entorn de la persona afectada fins arribar a l'estafador i la seua xarxa de falsificació, que tenia més de 30 obres a la venda per Internet.

Així, va poder intervenir un total de 27 pintures valorades en 1,2 milions d'euros i falsificades amb mètodes molt poc elaborats com col·locar una xicoteta peça de paper sobre de la signatura per canviar-la per una altra; reutilitzar els llenços per les dues cares; imitar la tècnica del "craquelat" (quarterat) cremant el llenç amb un bufador o, fins i tot, imitar una obra que es troba exposada al públic actualment al Museu Bernat de Barcelona.

Per acreditar l'autenticitat o no de les obres, la Policia de la Generalitat ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR + I), el Museu de Belles Arts de València i de el director del Museu Benlliure de València .

Dels set acusats per delicte continuat d'estafa, sis han estat condemnats pel Jutjat penal número 3 de Castelló. Tres d'ells a deu mesos de presó, tres a tres mesos i un absolt.

Pujar