elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló s’adhereix el ‘Compromís de Madrid’ que implica als ajuntaments en la lluita contra les violències urbanes

Castelló s’adhereix el ‘Compromís de Madrid’ que implica als ajuntaments en la lluita contra les violències urbanes

    L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha assistit al Fòrum Mundial sobre les Violències Urbanes i Educació per a la Convivència i la Pau, inaugurat avui a Madrid pel Rei Felipe VI. Marco ha aprofitat la participació en l'esdeveniment per a mantenir trobades amb representants d'ajuntaments de capitals de província, amb els quals ha intercanviat experiències municipals dirigides a millorar els nous models de relacions socials en el segle XXI.

    Marco ha anunciat l'adhesió de Castelló al 'Compromís de Madrid', un document que fixa els compromisos de les ciutats per a aplicar programes de prevenció i lluita contra la violència. El Fòrum Mundial que ha promogut l'alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena, inclou debats sobre diferents tipus de violències (bandes juvenils, racisme, lgtbfobia, violència de gènere, assetjament escolar o desigualtat urbana), a més d'uns altres sobre l'espai públic i les ciutats refugi.

    "Estem treballant per a fomentar la convivència intercultural a Castelló amb polítiques actives d'integració", exposa Marco, qui ha afegit que "Castelló és un model d'integració i de convivència intercultural". L'alcaldessa ha divulgat algunes de les iniciatives concebudes per l'Ajuntament per a fomentar la integració de la diferència social a Castelló. "El multiculturalisme és un repte per a les societats modernes i hem d'aprendre a gestionar millor la diversitat", ha afegit.

    La Regidoria de Benestar Social impulsa el Pla Castelló Ciutat Intercultural, que aborda de forma integral les accions municipals per a afavorir la convivència intercultural. El pla aborda la gestió de la diversitat des d'una perspectiva global i integradora que fixa els seus esforços en visibilizar i unir els punts comuns i a saber aprofitar la riquesa derivada de la diversitat de cultures.

    Entre els programes municipals lligats a la interculturalitat destaquen els relatius a la gestió de la diversitat en l'àmbit educatiu i comunitari. El projecte Barris Interculturals, en tres zones urbanes de Castelló, ha suposat la creació de meses tècniques per a coordinar els recursos amb els quals es fomenta la convivència pacífica entre persones d'origen cultural divers. A més, es desenvolupen accions de sensibilització intercultural, tallers, mòduls formatius i jornades de convivència intercultural obertes a la participació.

    Precisament, l'Ajuntament de Castelló ha sigut premiat a nivell nacional per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per la seua "magnífica" gestió municipal en favor de la diversitat religiosa, concretament en la categoria de coneixement, reconeixement i participació de les minories religioses.

    "Els ajuntaments som els primers a detectar els problemes d'integració social i hem après a desenvolupar projectes per a evitar les dificultats que puguen sorgir a cada moment", indica Marco. En el fòrum de Madrid participen 400 representants internacionals, un centenar d'ells alcaldes i alcaldesses, a més de responsables d'organismes internacionals com l'ONU i el Pla de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), xarxes de ciutats, ONGD i entitats de la iniciativa social. 

    Pujar