elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló posa en valor la responsabilitat de la ciutadania i la gestió després d'un any de pandèmia

Castelló posa en valor la responsabilitat de la ciutadania i la gestió després d'un any de pandèmia
  • L'equip de govern destaca els 11,5 milions en ajudes directes i indirectes i el reforç en les polítiques socials i de recuperació econòmica

MÉS FOTOS
Castelló posa en valor la responsabilitat de la ciutadania i la gestió després d'un any de pandèmia - (foto 2)
Castelló posa en valor la responsabilitat de la ciutadania i la gestió després d'un any de pandèmia - (foto 3)

Demà es compleix un any de la declaració del primer estat d'alarma pel coronavirus. Dotze mesos de gestió d'una pandèmia durant els quals l'Ajuntament de Castelló ha treballat per a donar resposta a les necessitats de la ciutadania i pal·liar la crisi social i econòmica derivada de l'emergència sanitària. Un any que es compleix just el dia que hagueren acabat les festes de la Magdalena, que han tornat a ser suspeses com ja va ocórrer en 2020 a penes tres dies abans de la declaració de l'estat d'alarma per part del Govern central.

“Es compleix un any de l'estat d'alarma per la pandèmia, un any molt dur, que ha suposat un gran desafiament per a la societat en el seu conjunt. En aquest temps l'Ajuntament de Castelló ha hagut de gestionar a la nostra ciutat una crisi inèdita, i ho hem fet reforçant les polítiques socials i de recuperació econòmica, amb ajudes directes, mesures fiscals i serveis públics per a fer costat als qui més pateixen la crisi derivada de la covid-19”, ha valorat l'alcaldessa, Amparo Marco.

“L'Ajuntament ha estat i continuarà estant al costat de la ciutadania, veïns i veïnes als qui vull agrair la comprensió, la solidaritat i la responsabilitat demostrades en complir les restriccions. Molt especialment vull reconéixer aquest esforç als més xicotets, les xiquetes i xiquets de Castelló que han sigut exemple suportant mesos de confinament i complint amb les mesures preventives per a protegir la salut de tots i totes”, ha valorat Marco. “La vacunació obri una porta a l'esperança, però no cal baixar la guàrdia i cal continuar sumant esforços per a evitar la propagació del virus i superar la pandèmia. Des de l'Ajuntament continuarem treballant per a ser el motor de la recuperació social i econòmica i per a impulsar projectes com el Pla General, que serà tractor d'inversions i generador de noves oportunitats”, ha ressaltat Marco.

El segon tinent d'alcaldia, Ignasi Garcia, ha recordat que “aquesta alerta sanitària ens va sorprendre la gran majoria de nosaltres i nosaltres i vam haver de treballar intensament per a donar respostes en una situació d'incertesa que no sabíem quant anava a durar”. També ha assenyalat que la crisi sanitària ens ha servit per a “donar valor a treballs essencials com les cures a persones dependents i a la infància i els que fan els serveis de neteja i recollida de residus”. Garcia, titular de l'àrea d'Atenció Ciutadana, ha assegurat que “hem invertit molts esforços per a ser ací quan la ciutadania de Castelló ha necessitat al seu ajuntament i per a avançar en la digitalització i la simplificació dels tràmits, un camí que ja havíem iniciat i que aquesta context sociosanitari ens ha permés consolidar”. A més, ha destacat el treball fet durant tot aquest temps pel serveis socials i el Servei d'Igualtat d'Oportunitats (SIO) en l'atenció a les dones, especialment a les víctimes de violència de gènere.

Quant als centres escolars i de secundària, ha reconegut els avanços fets per Educació perquè “les aules siguen un espai segur i tancar la bretxa digital”, objectius en els quals consistori i Conselleria han treballat units. “És important que no oblidem això i continuem defensant uns serveis públics de qualitat i amb recursos que puguen oferir l'atenció que aquestes situacions excepcionals requereixen”, ha apuntat Garcia.

Per part seua, el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, ha afirmat que “fa just un any la pitjor pandèmia en un segle ens sorprenia i ens indicava la necessitat de canviar els nostres hàbits i repensar la societat cap a models més solidaris i sostenibles. Enguany s'ha posat en relleu la importància dels serveis públics, de les polítiques de cures i la conciliació, i del paper indispensable de les nostres sanitàries i sanitaris”. “La societat ha vist també la importància de la nostra agricultura i ramaderia, de la sobirania alimentària, de l'essencials que són els nostres productors i productores per a alimentar-nos i protegir el territori", ha explicat.

Així mateix, Navarro ha subratllat l'esforç del govern municipal a intentar ajudar a les famílies i als sectors afectats per la pandèmia, amb 11,5 milions en ajudes directes i indirectes, o amb més de 1.000 atencions des de l'Oficina Municipal d'Habitatge a assessorar en les mesures de suport a l'habitatge. A més, ha ressaltat que es treballa per a espentar a una reactivació econòmica que pose en valor la conservació del territori, la seua agricultura i ramaderia, la transició energètica, la rehabilitació sostenible o les cures. “Polítiques que propicien una societat més solidària i humanitzada i garantisquen un reequilibri ambiental que evite futures pandèmies”, ha dit.

Mesures per a la recuperació i reactivació de la ciutat

L'Ajuntament ha demostrat el seu esforç per a contribuir a la recuperació de la ciutat amb els 11,5 milions d'euros en ajudes directes i indirectes per als sectors més afectats per la pandèmia, amb l'aplicació de mesures fiscals, l'augment de la inversió en emergència social i l'impuls a accions que fomenten la generació de llocs de treball i la contractació pública amb autònoms i petites i mitjanes empreses (Pirecas i Pla Contracta). Una quantia que ara es reforçarà amb altres 5,5 milions d'euros a través del Pla Resistir, el termini de sol·licitud del qual d'ajudes ja està obert.

En el balanç del primer any de pandèmia, des de l'equip de govern també es vol posar en valor la labor de la policia local, bombers i protecció civil i de tot el personal municipal que ha estat al capdavant d'àrees crucials en la gestió de la crisi sanitària, com a Benestar Social, Gent Gran o Igualtat. A més de la resta de serveis municipals que ajuden a adaptar la ciutat a les necessitats de l'emergència sanitària amb labors de desinfecció, conversió en zona de vianants de carrers per a proporcionar espais més amplis per al trànsit, creació d'entorns escolars segurs o tramitació d'ajudes per als sectors més afectats per la crisi social i econòmica.

Així mateix, cal destacar l'esforç i implicació demostrat per les reines i les seues corts, els pregoners i la resta de col·lectius del 'món de la festa', pel seu suport i comprensió en haver de suspendre's les festes fundacionals dos anys consecutius i especialment per la responsabilitat demostrada en aquesta última setmana.

El govern municipal ressalta també la gestió del Centre de Coordinació Operativa Municipal (Cecopal) com a òrgan de coordinació de l'emergència que, davant els alts índexs d'incidència acumulada dels últims mesos, ha pres mesures de prevenció que, al costat de les restriccions d'àmbit autonòmic, han contribuït a doblegar la corba i a baixar dia a dia els nivells de contagis.

Pujar