5 de desembre de 2020 5/12/20

Castelló millora la ventilació del sòl en el Ribalta per a frenar la regressió del patrimoni arbori

Castelló millora la ventilació del sòl en el Ribalta per a frenar la regressió del patrimoni arbori - (foto 1)
  • La regidora Sara Usó explica que les xemeneies de ventilació permetran compensar la compactació del sòl que pateix el parc

MÉS FOTOS
Castelló millora la ventilació del sòl en el Ribalta per a frenar la regressió del patrimoni arbori - (foto 2)

Els treballs per a millorar les condicions de ventilació del sòl en el parc Ribalta i frenar així la regressió del patrimoni arbori ja han començat. La regidora de Sostenibilitat Ambiental, Sara Usó, ha explicat que "des d'aquesta mateixa setmana s'estan executant les xemeneies de ventilació recomanades en l'informe sobre L'avaluació del risc dels plataners del Parc Ribalta amb l'objectiu de millorar les condicions de vida d'aquests arbres i disminuir el risc de perillositat de caiguda d'alguns exemplars".

L'execució d'aquestes xemeneies de ventilació s'emmarca dins de l'apartat de millora de les condicions de l'entorn ja que, segons detalla l'informe, s'ha detectat una excessiva compactació dels camins pel pas de persones i vehicles i el sòl presenta una textura francoargilosa. "Per açò, i per a detenir els processos de regressió i la falta de vitalitat d'alguns exemplars, es recomana realitzar millores de les condicions de ventilació del sòl", ha apuntat la regidora de Sostenibilitat Ambiental.

Així, l'edil Sara Usó ha explicat que "açò just és el que estem realitzant des d'avui mateix i consisteix a realitzar perforacions en el terreny, allunyades de la zona de degoteig per a no danyar les arrels llenyoses", amb una màquina amb una broca de 10-15 centímetres de diàmetre i de 50 centímetres de profunditat cada 1,5 metres de separació.

Aquestes xemeneies de ventilació s'emplenaran amb graveta i posteriorment es realitzaran regs profunds amb mànega i sense pressió. "Ho realitzarem des d'ara, l'època vegetativa, a l'inici de l'estiu i també durant la tardor", ha apuntat Usó.

Aquesta no és l'única actuació de millora que s'ha executat en el parc Ribalta en els últims dos anys. Una de les primeres actuacions va ser la poda integral (més de 20 anys després de l'última) del patrimoni arbori després de la caiguda d'exemplars registrada en l'estiu de 2015 per a mitigar el risc de caigudes, també s'ha millorat el drenatge del parc Ribalta amb l'objectiu de reduir la pèrdua d'arena en el cas que es produïsquen episodis intensos de pluja, de manera que l'arena s'acumula en aquestes arquetes i es reduïsca la quantitat de terra que es perd arrossegada per l'aigua.

També s'han adjudicat les obres que permetran recuperar el servei de quisc-cafeteria en el parc Ribalta i rehabilitar els banys públics. Aquests treballs permetran instal·lar un quiosc-bar amb terrassa en la caseta del pou i situar banys públics en la planta baixa del colomar, a l'entorn de l'estany, actuacions a les quals cal sumar les millores en jardineria i la dinamització cultural d'un dels principals pulmons verds de la ciutat.

Pujar