24 de setembre de 2020 24/9/20

Castelló insta a la Conselleria a iniciar els tràmits perquè Castelló tinga conservatori de dansa

  Els grups municipals de Compromís, PSPV-PSOE i Castelló en Moviment presentaran en el pròxim ple, que se celebrarà el dijous 27 de juliol, una declaració institucional mitjançant la qual proposen que Castelló tinga un Conservatori Professional de Dansa, una aspiració històrica des de fa més de 30 anys que fins avui no ha sigut atesa. En aquesta declaració els signants del Pacte del Grau sol·liciten a la Conselleria d'Educació que inicie els tràmits necessaris perquè la ciutat puga comptar amb un centre que oferisca estudis de dansa en el curs 2018-2019.

  Compromís, PSPV i Castelló en Moviment sol·liciten a la Conselleria que assegure en el projecte de pressupostos de 2018 la previsió de la creació o adaptació d'un centre destinat a ser el conservatori que done servei a totes les comarques. Igualment, demanen que elabore un estudi tècnic dels diferents espais que podrien albergar un conservatori, així com d'un recinte provisional per a iniciar el primer curs de dansa clàssica en 2018-2019.

  El document apunta que hi ha un gran desequilibri en la distribució de conservatoris de dansa en la Comunitat. Mentre València i Alacant disposen de dos centres de cadascun dels tres nivells (Elemental, Mitjà i Superior), la província de Castelló no compta amb cap. Segons els signants de la declaració, els estudiants castellonencs han de desplaçar-se a València i molts acaben abandonant el seu somni a causa de l'esforç i els diners que suposa. Es tracta d'una clara discriminació respecte a la resta de la Comunitat i una pèrdua de talent perquè moltes carreres professionals, especialment de dones, acaben frustrant-se.

  La iniciativa plenària també recorda que des de fa anys, tant les associacions locals Terpsícore i Dansa Castellló Societat Filocoréutica com l'Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana han considerat una necessitat aquest conservatori, ja que entenen que els estudis de dansa, com a part dels ensenyaments artístics, suposen per al seu alumnat un mitjà d'indiscutible valor tant per a la seua formació artística com per a millorar altres aspectes importants com l'educació emocional o la intercultural.

  Aquest dèficit contrasta amb la celebració cada any a Castelló d'un dels concursos més rellevants d'aquesta especialitat en tot l'Estat, la Convocatòria Nacional de Dansa Ciutat de Castelló, que ha complit ja vint-i-una edicions.

  La reclamació de la ciutat de Castelló ha trobat ressò en les Corts Valencianes, que el passat 30 de maig van aprovar per unanimitat la proposta d'implantació dels estudis de dansa a Castelló. Així mateix, l'Ajuntament de Castelló va aprovar al desembre de 2010 una Declaració Institucional per a la construcció d'un conservatori professional de dansa.

  Pujar