21 de gener de 2021 21/1/21

Castelló inicia un programa permanent de formació en violència de gènere per a la Policia Local

Castelló inicia un programa permanent de formació en violència de gènere per a la Policia Local - (foto 1)

  Els agents de la Policia Local de Castelló, juntament amb membres d'altres cossos de policia local de la província, han rebut aquesta setmana en la Central de Policia Local Tetuán XIV el "Curs superior en violència de gènere", el primer del nou programa de formació permanent i específic en aquesta matèria segons el compromís adquirit pel Govern Municipal. El regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, qui va ser l'encarregat d'obrir el curs, ha destacat que "aquesta iniciativa complementa les accions formatives i informatives que ja realitzen els agents".

  L'Ajuntament de Castelló i la UJI van signar al setembre un conveni de formació que incloïa la realització d'accions formatives en matèria de violència de gènere. El suport acadèmic permet l'establiment d'un programa permanent i específic sobre aquest àmbit, que complementa les accions formatives que es realitzen amb el Ministeri de l'Interior per a la incorporació al sistema integral dels casos de violència de gènere.

  Lorenzo ha detallat que l'acord amb la UJI "aporta les garanties de qualitat que ofereix la institució universitària i, en concret, el Grau de Criminologia i Seguretat". L'edil ha afegit que "aquest acord també permetrà ampliar el ventall formatiu a tot el relacionat amb els grups més vulnerables de la societat ja que també s'abordaran qüestions relacionades amb la diversitat social, la mediació, menors, immigració, etcètera".

  La participació policial davant un cas de violència masclista ha de ser global i els agents han d'estar formats tant en el plànol judicial com en el plànol psicològic per a afrontar amb la màxima professionalitat aquest tipus de serveis policials. Per aqueix motiu, durant una setmana els agents han rebut diferents xarrades i conferències per part dels professionals més diversos sobre la matèria de la violència de gènere.

  L'atenció a les víctimes en el moment de la intervenció policial, el tractament de les mateixes, la presència de menors o l'evolució judicial en un cas de violència masclista han sigut alguns dels aspectes tractats en aquest curs de formació que el seu objectiu ha sigut que els agents i comandaments de la Policia Local coneguen els principis bàsics d'actuació que han de realitzar quan han d'actuar davant un cas de violència de gènere.

  Les professores de les àrees de Dret Processal, Dret Penal i Psicologia Bàsica, Clínica i Psicologia amb docència en el Grau en Criminologia i Seguretat de la universitat pública de Castelló, Ana Beltrán, Cristina Guisasola i Gema Peiró i la jutgessa de violència de genere de Castelló, Mercedes Nieto, han oferit durant aquesta setmana les ponències emmarcades en aquest curs de formació en violència de gènere dirigit a la Policia Local organitzat per l'Escola de Seguretat Pública (ESPAC) de l'Ajuntament de Castelló.

  Com tots els cursos que organitza l'ESPAC, aquesta aula formativa està homologada per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, i a ella han assistit al costat d'integrants de la Policia Local de Castelló, agents dels municipis de Vila-real, Torreblanca, Almenara i la Vall d'Uixó fins a un total de 35 alumnes.

  Pujar