elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló impulsa les jornades estatals 'Rebrots d'Arrel' sobre cultius locals per a impulsar una agricultura de futur

Castelló impulsa les jornades estatals 'Rebrots d'Arrel' sobre cultius locals per a impulsar una agricultura de futur
  • Transició Ecològica col·labora en la iniciativa de Connecta Natura, que tindrà lloc els dies 17 i 18 de febrer

Castelló desenvoluparà els dies 17 i 18 de febrer les primeres jornades d'àmbit estatal ‘Rebrots d’Arrel’, amb un programa d'activitats per a tots els públics dedicat a posar en valor els cultius locals tradicionals del nostre territori, així com un mercat amb productes de proximitat. La trobada serà en el Menador de Castelló i la mostra de productes en la plaça Hort dels Corders.

“Des de la Regidoria col·laborem amb ‘Rebrots d’Arrel’, que organitza l'associació sense ànim de lucre de Connecta Natura, amb l'objectiu de generar sinergies entre consumidors, productors i experts en l'agricultura i les varietats tradicionals del nostre territori”, ha subratllat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha ressaltat que hi haurà especialistes i experts de diferents territoris del país.

L'organització de Connecta Natura treballa des de fa anys en les zones rurals de Castelló amb la finalitat de posar en valor els cultius tradicionals com els coneixements que generacions de llauradors han conservat per mitjà de l'agricultura. En aquest sentit, ‘Rebrots d’Arrel’ té l'objectiu de donar a conéixer a consumidors i productors les qualitats d'aquestes varietats.

“No es tracta de tornar a cultivar com fa 70 anys, sinó de recuperar aquest ric llegat de coneixements i varietats com a base sobre la qual aplicar els coneixements i el recursos tècnics actuals. D'aquesta manera es podria millorar la productivitat d'aquestes varietats i, al mateix temps, aconseguir models de cultiu més sostenibles i justos, gràcies a la seua rusticitat i identitat local”, ha afirmat Connecta Natura.

‘Rebrots d’Arrel’ comptarà amb ponències, taules redones i tallers amb representants d'associacions, projectes i iniciatives vinguts de tota Espanya i de l'àmbit internacional. Prova d'això serà la presència de la Xarxa Estatal de Llavors, la Societat Agrícola do Freixo do Meio (Portugal) o James Hutton Institute (Escòcia) entre altres quinze projectes. Amb això, serà una oportunitat única perquè totes aquelles persones interessades coneguen millor la labor d'aquestes iniciatives.

Es podran conéixer els cultius llenyosos tradicionals de la Península Ibèrica (fruiteres, castanyes, bellotes, etc.) i explorar quines són les seues possibilitats per a arribar dels camps de cultiu a la taula dels consumidors. També es procedirà a la distribució dels arbres que els agricultors interessats han sol·licitat durant el transcurs de l'any.

Com a complement en els espais de debat i els tallers se celebrarà el Mercat de la Terra, organitzat per Terrenae en la plaça Hort dels Corders, en el qual es podran adquirir tot tipus de productes de ramaders i agricultors vinguts de municipis de Castelló.

A tot això se li afig una rica oferta d'activitats de joc i aprenentatge per als més xicotets, pensades perquè es divertisquen alhora que coneixen l'agroecologia i les varietats tradicionals.

Més informació del programa i les inscripcions a través del web https://linktr.ee/rebrotsdarrel

Pujar