4 de juny de 2020 4/6/20

Castelló fixa el protocol per a la reincorporació presencial del personal i l'obertura de serveis

Castelló fixa el protocol per a la reincorporació presencial del personal i l'obertura de serveis - (foto 1)
  • L'Ajuntament prioritza el teletreball i la conciliació i reforçarà amb mitjans de protecció els serveis en modalitat presencial

La Junta de Govern Local extraordinària de l'Ajuntament de Castelló celebrada hui ha aprovat l'acord que recull les mesures organitzatives en relació amb la reincorporació progressiva a l'activitat presencial del personal de l'Ajuntament i determina el protocol per a l'obertura de serveis i activitats de competència municipal. L'objectiu d'aquest acord, que s'ha abordat prèviament en Junta de Portaveus, és recuperar gradualment l'activitat minimitzant el risc per a la salut de la població, dins del pla estatal per a la transició cap a una nova normalitat.

“Hem treballat en l'elaboració d'unes mesures per a la reincorporació progressiva del personal de manera presencial que anteposen les recomanacions de les autoritats sanitàries i la normativa de prevenció de riscos laborals i seguretat i salut en el treball, prioritzen el teletreball i la conciliació i asseguren el millor nivell possible de prestació de serveis en atenció a les circumstàncies derivades de la crisi sanitària i el procés del trànsit cap a la nova normalitat”, ha explicat el primer tinent d'alcalde i regidor responsable de Recursos Humans, David Donate.

Per part seua, el segon tinent d'alcalde, Ignasi Garcia, ha destacat que “el govern municipal té clar que la volta a la normalitat ha de fer-se amb totes les garanties de seguretat, tant per al personal de la casa com per a la ciutadania”. Per a Garcia “aqueix ha de ser el criteri prioritari en aquesta desescalada, durant la qual tenim la missió de recuperar la prestació de serveis a la ciutadania de manera progressiva”. “Pot ser que la desescalada no siga tan ràpida com volem, però hem de tindre clar que ha de ser segura i respectuosa amb el gran esforç que ha fet la ciutadania i el personal sanitari durant aquesta crisi», ha recordat.

El tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro, a més, ha apuntat que “l'Ajuntament afronta el pla de desescalada amb prudència i amb la prioritat màxima de garantir la salut del seu personal i la població i fomentant el teletreball”. “S'aniran obrint serveis essencials per a facilitar l'atenció als col·lectius vulnerables i afectats per la crisi de la covid-19, però sempre amb les mesures de prevenció que garantisquen la seguretat dels usuaris i els treballadors del consistori”, ha subratllat el regidor.

L'objectiu de les mesures aprovades és garantir la seguretat i salut del personal i dels usuaris dels serveis municipals, i també assegurar el millor nivell possible de prestació dels serveis, prioritzant aquells dirigits a minimitzar l'impacte de la crisi en la ciutadania i a facilitar la reactivació de l'activitat econòmica amb especial consideració als col·lectius desfavorits o en risc d'exclusió. A més, es dotarà de mitjans de protecció adequats als empleats que presten serveis en modalitat presencial, adaptats a cada lloc de treball en el marc de les ordres, instruccions o recomanacions que dicten les autoritats sanitàries. La protecció dels col·lectius en situació de risc serà prioritària, es facilitarà la conciliació de la vida familiar i laboral i el teletreball sempre que siga possible, mentre que de manera gradual i progressiva s'ampliarà el presencial.

Quant al protocol per a l'obertura al públic de serveis i activitats municipals, la decisió, excepte raons especials que el justifiquen, no s'aprovarà de manera prèvia a la publicació en el Boletín Oficial del Estado de la norma o normes jurídiques que habiliten aquesta obertura en relació amb les diferents fases del pla de desescalada. A més, això no implicarà automàticament l'obertura de l'activitat o servei, requerint-se en aquest sentit d'acord municipal exprés en cada cas.

Des de prevenció de riscos laborals, a més, s'avaluaran els riscos de cada centre de treball, dependència o servei i lloc de treball i es formularan mesures tècniques, organitzatives o d'una altra índole que resulten precises en matèria de seguretat i salut, com poden ser torns, flexibilització d'horaris o limitació d'aforaments, entre altres. En la mateixa línia, s'aprovarà un procediment de coordinació d'activitats empresarials, específic per a aquesta situació derivada de la covid-19, de manera que es puga garantir que les empreses que presten serveis en centres de treball de l'Ajuntament i els seus organismes dependents, complisquen amb els requisits i exigències marcats per les autoritats sanitàries.

Totes aquestes mesures adeqüen al context actual l'abast de les recollides en l'acord de la Junta de Govern Local del 16 de març, sobre l'organització i ordenació del personal en el marc del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es va decretar l'estat d'alarma per la covid-19.

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y Alacant

Especial Coronavirus a Castelló, Valencia y AlacantEntrar en el especial
Pujar