elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Castelló contempla la cessió de terres, mercats de proximitat i formació en el nou Pla de Reactivació Agrària

Castelló contempla la cessió de terres, mercats de proximitat i formació en el nou Pla de Reactivació Agrària
  • La Regidoria de Transició Ecològica dissenya sis grans objectius per a impulsar la recuperació del sector primari

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló impulsa un nou Pla de Reactivació Agrària, que ha dissenyat al costat del Consell Municipal i Agrari i de Sostenibilitat i que inclou sis grans objectius per a recuperar el sector primari: facilitar l'accés a la terra, promoure una comercialització de proximitat que garantisca preus justos, generar una marca de producte local, oferir formació per a incorporar nous productors, posada en valor la importància ecosistèmica i dignificar la figura de productores i productors.

“Des de la Regidoria hem preparat junt al sector un programa de polítiques per a recuperar el pes econòmic del sector primari en una intervenció en diferents àmbits de la cadena de producció, distribució i comercialització per a acompanyar a l'activitat agroalimentària en la transformació que necessita per a millorar la seua rendibilitat i generar noves oportunitats. L'aposta dels fons de recuperació de la Unió Europea per la transició ecològica i la protecció de 2.000 hectàrees de sòl rústic en el Pla General es presenten com una oportunitat per a rellançar l'agricultura i la ramaderia i frenar la destrucció del territori”, ha subratllat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro.

El Pla ha sigut elaborat en el si de la Comissió de Reactivació Agrària del Consell Municipal Agrari i de Sostenibilitat. Va ser presentat als membres del Consell el dijous en la Cambra Agrària. La Regidoria va dissenyar prèviament un estudi del parcel·lari, que indica que el 35% dels camps de la ciutat estan abandonats o semiabandonats, i un diagnòstic amb les necessitats de la ciutat.

En el primer objectiu de facilitar l'accés a la terra, la Regidoria de Transició Ecològica preveu dinamitzar el banc de terres amb una nova ordenança que simplifique el tràmit d'arrendament amb mediació de l'ajuntament i bonificacions en camps en actius.

Per a fomentar la comercialització de proximitat, el Pla contempla el desenvolupament de nous punts de venda directa, consolidar la Fira de la Taronja, reservar espais per a agricultors en el Mercat del dilluns i Mercat de Proveïments, i facilitar xarxes de comercialització.

El tercer punt del Pla de Reactivació inclou la creació d'una marca de producte local i la participació en fires agroalimentàries. El quart aposta per impulsar plans de formació que facilite la incorporació de nous productors. En cinqué lloc, el desenvolupament de campanyes que consciencien sobre la importància del sòl fèrtil i ajudes als agricultors per a cultivar en ecològic. I en sisé lloc, dignificar la figura de productores i productors com a garants de la sobirania alimentària de la ciutat.

Pujar