elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
25-N

Castelló busca l'eixida a la violència masclista en el laberint del Passadís de les Arts

Castelló busca l'eixida a la violència masclista en el laberint del Passadís de les Arts
  • L'acte central del 25-N es realitzarà aquest divendres amb l'aportació d'una trentena d'entitats

Castelló dirà no a la violència masclista amb un acte que la regidoria de Feminisme ha organitzat en el Passadís dels Arts situat al parc Ribalta.

De manera simbòlica, però amb l'objectiu real d'aconseguir frenar aquesta xacra, l'acció central serà el muntatge d'un  laberint reivindicatiu a l'eix  central del passeig entroncant amb la campanya d'enguany  que, sota el lema ‘Troba l'eixida. Parem la violència masclista’, des de la mutilació femenina, els matrimonis forçosos, el trànsit de dones, la violència contra les dones majors, la violència cap a dones amb discapacitat, la violència vicària, l'aïllament  social, la violència psicològica, econòmica i patrimonial, o l'assetjament  de carrer, la violència física i la sexual.

Des de les 9.00 hores, començarà el muntatge del laberint, que comptarà amb parets laterals on, per un costat es podran veure les peces elaborades per la trentena d'associacions  i entitats del teixit associatiu castellonenc participants en els tallers de sensibilització que s'han anat fent en les últimes setmanes amb missatges definitoris dels  diferents tipus de violència contra les dones per a ser dones.

La Regidoria de Feminisme de l'Ajuntament de Castelló ha programat aquest acte per al divendres 25 de novembre, Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència de gènere, amb les aportacions d'una  trentena d'entitats. 

Manifest de la Plataforma Feminista de Castelló

Al matí, a les 12.30 hores es llegirà el Manifest, a proposta de la Plataforma Feminista de Castelló, que, ja a la vesprada, ha organitzat una manifestació que eixirà de la plaça de les Aules a les 18.30 hores fins a la plaça Major, on es llegirà de nou el document sota el lema de ‘Dones vives unides contra al masclisme’. 

La regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, posa l'accent que “les violències masclistes contra les dones ens afecten i existeixen tots els dies de l'any, per això des del Servei  d'Igualtat  treballem tots els dies de l'any perquè Castelló siga una ciutat lliure de violències masclistes, contra els eufemismes i negacionismos d'aquesta  xacra social i amb actuacions integrals contra totes les violències masclistes, incidint des de la informació fins a l'assessorament  en matèria social, sanitària, formativa i laboral, fins a la promoció de l'autonomia de les dones perquè elles trien el seu propi camí i trenquen amb el masclisme".

L'epicentre  de les activitats arriba el divendres, 25-N, quan la Regidoria ha programat una jornada de sensibilització ciutadana contra la violència de gènere, en una campanya impulsada pel consistori,  emmarcada per l'III  Pla d'Igualtat  de l'Ajuntament de Castelló i del Pacte d'Estat  Contra la Violència de gènere.

Implicació dels estudiants

També hi ha prevista una intervenció artística de l'alumnat de la Escola d’Arts i Superior de Disseny de Castelló que pretén reflectir el cicle de la violència de gènere dones dones diferents modalitats artístiques.

Així mateix, durant tot el matí, l'estudiantat de Promoció de la Igualtat de la IES Ribalta dinamitzarà la jornada amb activitats encarades a l'alumnat  de diferents centres escolars, instituts i entitats i associacions, amb visites al laberint,  una Oca per la igualtat amb missatges igualitaris per a trencar amb els estereotips sexistes; un Pasapalabra feminista, amb conceptes vinculats a la igualtat i la violència masclista; i un Memory, on desmuntar micromasclismes.

A més, les promotores d'igualtat  del Servei d'Igualtat  treballaran en pedagogia aplicada en la lluita contra les violències masclistes, recollint propostes i presentant models sobre violències i igualtat, fins a les 14.00 hores.

Cal assenyalar que aquest dimarts va tancar el cicle de conferències al voltant del 25-N,  amb la conferència ‘Una mirada al feminisme  decolonial i les múltiples violències que afronten les dones en moviment’, d'Itziar  Ruiz-Giménez, l'Ajuntament  de Castelló participa aquesta vesprada en la col·locació d'una  lona amb una imatge de la fotògrafa Laura Avinent, ‘Sembrem feminisme contra el masclisme’, sobre la façana de l'antic asil, de la mà de la Plataforma Feminista de Castelló.

Alta participació

En la jornada, ja han confirmat la seua presència centres com els CEIP Carles Selma o l'IES  Bovalar, el EPA Germà Colón o el CFO de Càritas, a més d'associacions  veïnals, de dones, entitats de treball social o que treballen amb persones migrades, entre altres. Aquestes, se sumen a la trentena d'associacions  i col·lectius locals participants en les accions i tallers de prevenció comunitària de la violència masclista, que s'han desenvolupant en el Menador i en les seus de diferents associacions on s'han oferit recursos per a conéixer els conceptes i els efectes, aportant eines i recursos, a més de treballar en la sensibilització.

La Regidoria de Feminisme ha programat a més, en una agenda transversal, l'exposició ‘Molka’, de Rocío López, que denuncia en la Façana del Mercat Central el robatori de la intimitat de les dones, criticant els enregistraments il·legals que violen la privacitat femenina en espais públics i privats. I, tancant el cicle al voltant del 25-N,  el dimecres 30 es podrà veure la pel·lícula ‘Gett. El divorci de Viviane Amsalem’, dins del cicle Dona i Cinema, al Teatre  del Raval, a les 18.00 hores. 

Pujar