elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
TORNAREM

Carmen i Gal·la: un regnat històric en la no Magdalena

Carmen i Gal·la: un regnat històric en la no Magdalena
  • Elperiodic.com entrevista a les reines de les festes de la Magdalena que ja tenen la mirada posada en 2022

Galeria de fotos
Galania a la Reina en la Magdalena 2020
Galania a la Reina en la Magdalena 2020
Galeria de fotos
Galania a la Reina Infantil Magdalena 2020
Galania a la Reina Infantil Magdalena 2020

Carmen i Gal·l'estan vivint un regnat històric. Van ser triades reines de les festes de la Magdalena de Castelló en 2019 i anaven a viure el seu regnat en 2020. Però la pandèmia va truncar els seus somnis i van posar la seua mirada en les festes de 2021, que també han sigut suspeses.

Ambdues viuen el seu regnat mirant la part positiva i sabent que estan formant part de la història de les festes fundacionals de la ciutat.

Carmen i Gal·l'han atés molt amablement a elperiodic.com i han aprofitat aquest mitjà per a fer un crit a la responsabilitat perquè la pandèmia passe com més prompte millor i Castelló puga celebrar la Magdalena com es mereixen els castellonencs.

Carmen Molina Ramos té 22 anys i és membre de la Gaiata 17. Actualment estudia doble grau d'Administració i Direcció d'Empreses i Dret en l'UJI de Castelló.

Gal·la Calvo Santolari, d'11 anys i membre de la Gaiata 12, cursa sisè de primària.

 

Com recordeu la vostra elecció com a reines de la Magdalena?

Carmen.- Sembla que hagen passat molt de temps, perquè any rere any vivim una cosa diferent. Però record aquell moment com una cosa molt entranyable i emocionant. Ningú a la meua casa ens imaginàvem que m'anaven a cridar. Estàvem parlant junts i de sobte sona el meu telèfon, vaig veure un numere que no coneixia i sense saber qui m'estava cridant, ja em vaig posar a plorar.

Era l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, vaig parlar una mica amb ella i em va transmetre que havia sigut triada reina.

Aqueixa vesprada va venir molta gent a la meua casa. Va ser un inici de regnat molt emocionant i de conèixer a noves amistats que ara són amigues meues com la cort, que som 7 persones que compartim tot el dia a dia, també la reina infantil Gal·la i la seua cort d'honor.

Gal·la.- Va ser l'1 d'agost de 2019 i tant per al meu com per a la meua família va ser un dia ple de sentiments i d'emoció. Record que era a la meua casa amb la meua família i em va dir l'alcaldessa de Castelló per a comunicar-me que anava a ser la reina infantil de les festes de la Magdalena de 2020.

Anàveu a ser reines de les festes de la Magdalena de 2020 i ara ho sereu de 2022 si tot va bé. És un regnat històric?

Carmen.- Les reines estan un any però afortunadament jo veig la part positiva i serem reines tres anys. Això et permet conèixer a més gent i viure situacions que no han viscut altres reines, ens sentim molt afortunades. Tot això ens fa esperar amb molta il·lusió la setmana de la Magdalena perquè si d'any en any tens ganes que arriben, imagina tres anys seguits sense festes. Si Castelló té unes ganes immenses de celebrar la seua setmana gran, imagina nosaltres.

Gal·la.- Ningú s'esperava el que estem vivint però, la veritat, no m'ho prenc com un regnat. Carmen i jo fem actes però no tants com els d'un regnat real.

Com és el vostre dia a dia en la setmana de la no Magdalena?

Carmen.- No hem fet cap acte. Des de l'Ajuntament de Castelló han promocionat la no Magdalena perquè la gent viva aquests dies amb responsabilitat i des del Patronat de Festes hem de donar exemple. El nostre dia a dia és atendre les entrevistes dels mitjans de comunicació, però no ens vestirem ni de castellonera ni de llauraora.

Gal·la.- Tenim moltes entrevistes en mitjans de comunicació. No tenim cap acte de Magdalena durant aquesta setmana.

Quins actes són els que més us agraden?

Carmen.- Tinc unes ganes immenses de la primera mascletà i encendre-la amb Gal·la. És la primera mascletà que encendrem com a reines i la que dóna inici a les nostres festes. Sentir el soroll dels petards i l'olor de pólvora et fa reviure les nostres tradicions. També m'agrada molt la destil·lada de gaites del diumenge a la nit en la qual Castelló s'ompli de llum. Això és el que representa la nostra tradició: aqueix monument gaiater que il·lumina la nostra ciutat.

I encara que semble rar, el Magdalena Vítol és un acte que no volem que arribe però com és molt simbòlic i característic de Castelló: cridar “Magdalena” i que la gent des de la plaça Major conteste “Vítol”. Tinc moltes ganes de viure aqueix moment.

Gal·la.- Els actes que més m'agraden i que espere amb moltes ganes són la primera mascletà per a encendre la metxa amb Carmen, la romeria i el cus multicolor, quan anem amb les carrosses tirant confeti.

Recordeu on estàveu quan es van suspendre les festes de la Magdalena fa ara un any i qui us el va comunicar?

Carmen.- Aqueix dia al matí repartíem els llibres i la programació en la plaça Major i a la vesprada anàvem a València perquè teníem un acte amb el president de la Generalitat i amb la fallera major de València. A meitat camí ens van cridar perquè s'havia suspès aqueix acte i ens van dir que anaven a valorar si suspenien les festes. Així que ens vam tornar a casa, ens desvestim però la trossa el continuàvem portant per si l'endemà havíem de seguir amb les nostres agendes. Però sobre les 21 hores, estava arribant a casa, i em va dir l'alcaldessa de Castelló per a dir-me que se suspenien les festes.

Gal·la.- Estava tornant del bateig del meu gaiata i en arribar a casa, l'alcaldessa va cridar a la meua mare per a dir-li que anaven a suspendre les festes. L'endemà anàvem a tenir un acte i llevar-te la trossa a la nit va ser com pensar anaves a tenir la teua setmana gran i ja no la tens. Et quedes amb les ganes.

Quants vestits teniu?

Carmen.- Com pertany a gaiatas des de fa molts anys, he participat en balls regionals i a l'escola de dansa de Castelló, i en ser padrina i dama de la ciutat tinc fons d'armari. Crec que tinc unes deu faldes i tres o quatre cossets de castellonera. I quatre o cinc de llauraora, però que en combinar-los t'ixen més vestits.

Per al meu regnat anava a estrenar coses com una falda nova o la mantellina.

Gal·la.- Crec que tinc uns vuit de castellonera i tres de llauraora, amb el qual anava a entrenar aqueix any

Quin missatge voleu transmetre a la gent de Castelló?

Carmen.- Apel·lar a la responsabilitat que hem de tenir tota la ciutadania perquè tenim moltes ganes de fer festa però no es podrà fer si no complim amb les restriccions i les mesures de seguretat. A més, vull donar ànims a les famílies que ho estan passant mal sanitària i econòmicament, perquè ens recuperarem i ressorgirem. També vull donar ànims perquè prompte gaudirem de Castelló i de les nostres festes.

Gal·la.- Als xiquets de Castelló els demane que es queden a casa, que la salut és el primer i que prompte podrem gaudir de les nostres festes.

Pujar