elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
Castelló

Brussel·les no arxiva la denúncia per la reforma de Lledó i perillen els fons europeus

Brussel·les no arxiva la denúncia per la reforma de Lledó i perillen els fons europeus
  • L'alcaldessa i la presidenta de l'associació de veïns han comparegut davant el Parlament Europeu

MÉS FOTOS
Brussel·les no arxiva la denúncia per la reforma de Lledó i perillen els fons europeus - (foto 2)

El Comitè de Peticions de la Unió Europea manté oberta la investigació sobre la reforma de l'avinguda de Lledó de Castelló iniciada després d'una denúncia presentada per l'Associació de Veïns de Rafalafena contra el projecte.

Així, ho ha decidit aquest òrgan vinculat al Parlament Europeu després d'escoltar a l'alcaldessa la ciutat, Amparo Marco, i a la presidenta de l'associació veïnal, Victoria Amores, que han comparegut davant Brussel·les aquest dimarts, explicant les seues posicions contraposades.

Després de la compareixença, el Comitè ha decidit no arxivar el cas i demana al consistori que acredite la participació ciutadana i la reducció de CO₂ que comportarà el projecte, uns fets que sí que considerava provats l'informe preliminar elaborat el mes d'abril passat per la Comissió Europea, la institució que atorga els fons europeus amb els quals s'hauria de sufragar la meitat de l'obra.

I és que els veïns consideren que el projecte no respecta els criteris que exigeix la Unió Europea per a lliurar els fons Edusi, ja que creuen que no reduirà l'emissió de Co2, sinó que traslladarà el trànsit als carrers adjacents, al mateix temps que lamenten que no s'haja consultat als residents, sent la participació ciutadana un requisit de la UE.

Segons ha explicat el Partit Popular, que té representació en aquest òrgan, ha sigut l'eurodiputat Jose Manuel García Margallo qui ha defensat la queixa dels veïns, incidint en la falta de participació ciutadana i en què s'ha modificat més d'un 90% respecte al projecte inicial.

En la seua intervenció, l'alcaldessa ha defensat que l'actuació compleix amb els criteris per a optar als fons europeus i que es va triar perquè “ja comptava amb el màxim consens polític i social”, en referència al fet que aquest era un projecte “inclòs en el Pla de Mobilitat aprovat l'any 2011 que no va comptar amb cap al·legació veïnal i que va ser aprovada en el ple de l'Ajuntament per tots els partits polítics”.

A més, explica que es va realitzar una consulta pública en la qual es van implicar associacions veïnals, socials i institucionals i en la qual es van realitzar 112 propostes de les quals s'han incorporat al projecte 85.

Des de l'associació veïnal expliquen que “un dictamen negatiu seria vinculant perquè les obres estan cofinançades amb fons europeus” pel que “afectaria el pagament del finançament comunitari”.

Així, si la Unió Europea decidira retirar la seua participació del projecte, l'Ajuntament hauria de costejar-lo íntegrament, fent-se càrrec de la suma de 3’3 milions d'euros amb la qual està pressupostat.

“Volem que a Castelló vinguen els diners d'Europa, però per a finançar projectes de ciutat que milloren la vida de la gent i no generen rebuig. No es justifica la disminució de CO₂ quan el que es promou tancant al trànsit l'avinguda de Lledó en els dos sentits és desviar els vehicles per carrers molt més estrets on la concentració de gasos és major”, ha criticat la portaveu del PP a la ciutat Begoña Carrasco.

Pujar