21 de setembre de 2020 21/9/20

Bicicas aconsegueix per primera vegada els 5.000 usuaris

Bicicas aconsegueix per primera vegada els 5.000 usuaris - (foto 1)

  Les estadístiques d'ús de Bicicas en 2016 posen en relleu el seu èxit entre la ciutadania, que cada dia realitza una mitjana de 2.300 trajectes amb bicicleta per Castelló. El servei municipal de préstec continua la seua línia ascendent dels últims anys fins a aconseguir, per primera vegada, els 5.000 usuaris actius, la qual cosa significa un increment de 1.500 pel que fa a 2015. Un ús intensiu que ha generat alguns problemes durant l'últim trimestre de l'any, que Bicicas ja està acabant de solucionar amb diferents mesures.

  En 2016 Bicicas va registrar un total de 825.000 préstecs de bicicletes, un increment del 50% pel que fa a l'any anterior. Un màxim històric des que el servei es va engegar en 2008 i que significa duplicar la seua demanda en els dos últims anys, ja que en 2014 la xifra de préstecs anuals era de 376.000. El regidor de Mobilitat, Rafa Simó, ha subratllat 'l'èxit del servei municipal de Bicicas i el canvi que suposa en la mobilitat urbana, on la bicicleta guanya cada dia més pes en els trajectes urbans '. Per aquest motiu, ha afegit que en 2017 s'intensificaran les accions perquè aquest ús vaja en augment.

  Una de les novetats més significatives que han contribuït a aqueixa evolució ha sigut la nova app, que des de febrer permet donar-se d'alta, adquirir abonaments, retirar bicis o consultar la seua disponibilitat des del mòbil sense necessitat de tràmits ni targeta. De fet, el 26% dels préstecs ja es realitzen des de l'app, que compta amb un total de 2.600 usuaris actius (sumant Android i iOS). L'aplicació per a mòbils també ha suposat més prestacions, com Bicicas+, nova plataforma per a aconseguir descomptes i promocions en el comerç local de Castelló.

  Les bases que han generat més demanda de bicicletes en 2016 d'entre les 55 en servei tornen a estar relacionades amb la intermodalitat amb altres mitjans de transport com el tren, el TRAM i l'autobús; i també amb la connexió del centre i el Raval Universitari i la UJI. Les 10 primeres del rànquing absorbeixen més d'un terç dels préstecs:

  • Estació de ferrocarril i autobusos

  • Passeig Morella

  • Plaça Teodoro Izquierdo

  • Plaça Doctor Marañón

  • Plaça Jutge Borrull

  • Tinença Alcaldia Oest

  • Avinguda Sos Baynat

  • Avinguda del Rei

  • Plaça Botànic Calduch

  • Plaça de la Pau

  Reforç del servei davant la forta demanda

  Una de les dades més representatives de la forta demanda que ha registrat Bicicas en 2016 ha sigut els més de 7 usos diaris per bici, un dels índexs més alts del país en aquest tipus de serveis municipals. Un ús intensiu que durant el tram final de l'any ha generat alguns problemes, sobretot de disponibilitat en becs de demanda en algunes bases, com les del campus universitari, amb 118 ancoratges per als usuaris actius.

  Davant aquesta situació, Bicicas ha reforçat el servei a diferents nivells des del passat mes d'octubre per a absorbir aqueixa demanda. Així, ha posat en circulació 100 bicicletes noves per a arribar a un total de 500, quan solament fa un any eren 380. A més, ha ampliat la plantilla de personal tècnic, inclòs un mecànic que es desplaça amb motocicleta per a revisar l'estat de les bicicletes d'una forma més àgil i contínua.

  Pujar