elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Begoña Carrasco: “S'han anteposat els colors polítics als interessos dels castellonencs”

Begoña Carrasco: “S'han anteposat els colors polítics als interessos dels castellonencs”
  • Elperiodic.com entrevista a la portaveu popular a l'Ajuntament de Castelló per a fer balanç de la gestió que està realitzant el govern municipal de la crisi del coronavirus

La ciutat de Castelló camina ja feia una nova normalitat. Després de més de 50 dies de confinament i amb el coronavirus impactant encara amb força a la ciutat, a poc a poc la vida comença a omplir els carrers de la capital castellonenca.

Des de l'arribada de la pandèmia, l'Ajuntament de Castelló ha afrontat aquesta crisi sanitària amb determinació encara que des de l'oposició consideren que haurien fet falta prendre moltes mesures que no s'han pres. Una postura que, tal com va assegurar Amparo Marco, ja hi haurà temps d'analitzar.

En elperiodic.com parlem amb la portaveu popular a l'Ajuntament de Castelló, Begoña Carrasco, per a conéixer com valora la gestió que s'està duent a terme.

Pots llegir l'entrevista al complet, a continuació

Pregunta: Quina és la valoració que realitza el Partit Popular de Castelló sobre com s'està gestionant la crisi sanitària des de l'Ajuntament?

Resposta: La nostra valoració per desgràcia és critica, perquè creiem que es podria haver fet infinitament millor del que s'està fent. No s'ha adaptat cap mesura a la qual no li haja obligat el comandament únic.

L'Ajuntament de Castelló està sent molt lent en la presa de decisions. No hi ha ni una sola mesura econòmica i fiscal per a ajudar a suportar la càrrega a les famílies, ni una.

P: En la seua opinió Quin aspecte de la gestió coixeja més?

R: El problema, no dic que siga falta de voluntat perquè aquesta crisi no és fàcil de gestionar, i la voluntat d'ells, igual que la nostra és que els castellonencs puguem tirar avant, però mancada unitat, empatia amb el carrer i capacitat de lideratge de gestió i de treball.

No s'ha adoptat cap mesura fiscal, no sols n'hi ha prou amb l'ajornament dels impostos. S'haurien d'haver baixat ja com estan fent en molts ajuntaments de la província que són molt mes xicotets i tenen menys recursos que la capital.

I en l'àmbit sanitari, estem veient com altres consistoris de la província estan repartint màscares. A Castelló absolutament res. O la compra de test, ací absolutament res. Ens diuen que no tenen competències, és veritat però altres municipis les estan assumint. No és qüestió de competències sinó de supervivència.

P: Hauria fet falta més ajuda de part d'altres administracions? Per exemple, de la Generalitat o del Govern d'Espanya

R: Per descomptat. Nosaltres per a l'últim ple portàvem dues declaracions institucionals demanant precisament ajuda a la Generalitat i al govern de nacional, perquè ací d'aquesta només eixim tots junts. Han de posar-se d'acord totes les administracions amb ajudes i col·laborar. I precisament, el govern municipal ens l'ha vetada, han anteposat els seus colors polítics als interessos dels castellonencs

Des del primer moment, en el PPCS l'afrontem amb una actitud constructiva i intentem posar-nos a la seua disposició, van començar bé convocant-nos a la junta de portaveus. Però a partir de que es va decretar l'estat d'alarma, amb l'excusa del comandament únic, se'ns va deixar d'informar l'oposició no s'han tornat a adoptar mesures.

Des d'abans que es decretara l'estat d'alarma, nosaltres ens reunim amb el teixit econòmic i social de la ciutat, vam fer un pla de contingència amb moltíssimes mesures que vam posar a la disposició del govern. Després el 2 d'abril presentem un pla econòmic per a suportar la càrrega de les famílies i també el vam posar a la disposició del govern. Són mesures que els vam donar, després d'haver-les parlat amb un altre municipis, però no ens han respost a cap.

P: Aqueix pla de mesures que vosaltres proposem en què consisteix? Quines són les mesures que contempla?

R: L'essencial és ajudar a suportar la càrrega a les famílies castellonenques baixant impostos. És necessari que es baixen els impostos, no basten amb ajornar-los així només ajornes el problema. La gent no està ingressant per tant no pot pagar el mateix que quan ingressava.

Proposem 17 mesures, com per exemple, que es bonifique el 100% de la taxa de fems a tots els negocis que no han pogut obrir les seues portes o que es bonifique el 50% IBI dels locals comercials.

P: Aqueixes mesures les pot assumir el pressupost municipal que té l'Ajuntament?

R: Per descomptat, estem parlant d'un pressupost de 187 milions d'euros que és fins i tot més que el de la Diputació. Clar que tenim capacitat econòmica, si ho estan fent altres ajuntaments més xicotets com no ho podrà fer l'ajuntament de la capital.

A Castelló estem a la cua. Amb tot el dolor del meu cor la meua valoració és molt critica, no m'agradaria que fóra així però no s'ha adaptat cap mesura i les famílies no poden aguantar més.

P: Un dels aspectes que més preocupa és el dia després, la volta a la nova normalitat Creu que la ciutat aquesta preparada per a això?

R: En aquest moment no. En la nostra opinió hauria fet falta ja un pla de desinfecció total d'espais públics perquè ara mateix estem traient els xiquets i majors al carrer. La gent reclama veure a aqueixos equips de desinfecció pels seus barris i no els està veient.

I després, no estem preparats perquè no estem preparats perquè no s'han fet test a la població.

P: Les residències de majors és on més test han fet falta Quina valoració fa de la situació en els centres de majors? Creu que es podria haver evitat aquest col·lapse que han viscut les residències de Castelló?

R: Si, rotundament. Es podria haver evitat proporcionant al personal sanitari materials de protecció i d'altra banda, fent test per a aïllar als que foren positius i no es contagiaren entre ells. Estem deixant als nostres majors morir solos.

P: La suspensió de les festes de la Magdalena – igual que va ocórrer amb les Falles – va ser el primer impacte que va tindre el virus en la Comunitat Valenciana Veu factible que es puguen celebrar les festes enguany?

R: Crec que no serà possible. Vaig fer costat al govern en la suspensió de les festes i no crec que siga factible que es puguen celebrar dins de l'any. Estem sentint ja als metges dir que pot vindre una segona onada del virus a l'octubre, només amb la possibilitat no veig factible una concentració de milers de persones en les nostres festes. La nostra Magdalena no és possible sense grans aglomeracions.

P: Es recuperarà Castelló del pas del coronavirus?

Ens costarà perquè portem en un mes 1.000 aturats més. Ara estem parlant de salvar vides i aqueixes ferits són les que mes tardaran a curar, però després de l'impacte sanitari ve l'impacte econòmic.

La crisi serà aguda, i ací el sector azulejero que és el que fa tirar l'economia provincial - al costat del sector serveis i el turisme- el tindrà difícil per això necessita tot el nostre suport i suport.

P: Finalment, des d'elperiodic.com li convidem a enviar un missatge als castellonencs en aquests moments complicats

R: Els vull donar les gràcies per la paciència, compressió i responsabilitat. Estem sent una ciutat modèlica, on la gent ha adoptat les mesures d'una forma responsable, i per descomptat enviar-los un missatge d'esperança i fe, i de futur.

D'aquesta eixirem com hem eixit de totes, som un poble honrat i treballador. Ànim i, sobretot, fe en què ho aconseguirem. Vindran temps molts millors que el que estem vivint.

Pujar